Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nasa pyrkii takaisin Kuuhun vuonna 2024 – tulevaisuudensuunnitelmissa siintää pysyvämpi tukikohta

Kuun etelänavalla on kraatteri, jossa on mahdollisesti havaittu jäätynyttä vettä. Auringonvaloa aurinkopaneeleille on kraatterin reunalla saatavilla lähes ympäri vuoden.

Yhdysvaltain kansallinen avaruushallinto Nasa pyrkii palaamaan Kuuhun vuonna 2024. Tarkoitus olisi laskeutua tutkimaan Kuun etelänapaa, josta on mahdollisesti löydetty jäätä.

Jäästä sulatettu vesi mahdollistaisi joskus tulevaisuudessa laajemman tukikohdan perustamisen Kuuhun tarjoten elämän nesteitä ja ilmakehän aineksia. Kuussa kiinnostaa erityisesti etelänavan Shackleton-kraatteri, jonka pohjalla oleva jää on säilynyt ikuisessa varjossa. Toisaalta kraatterin reunalla paistaa aurinko lähes 90 prosenttia vuodesta, joten se olisi ihanteellinen paikka tukikohdan aurinkopaneeleille. Nasan on tarkoitus tehdä yhteistyötä Euroopan avaruusjärjestö Esan kanssa rakettia rakentaessa. Ongelmana on kuitenkin rahoitus. Tiukka aikataulu johtuu Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin halusta saada kuulento onnistumaan mahdollisen toisen kautensa loppuun mennessä. Kongressi ei ole välttämättä yhtä innostunut kalliista suunnitelmasta.

Useat avaruusvallat pyrkivät Kuuhun

Samaan aikaan muutkin suurvallat, kuten Kiina ja Venäjä, suunnittelevat omia miehitettyjä lentojaan Kuuhun. Ensi vuosikymmen voi kuitenkin olla optimismia. Kiinakin haaveilee kuutukikohdasta, Intia taas pyrkii tulemaan mukaan miehittämättömään kuututkimukseen.

Avaruusvalloilla on yhteinen kuuasemahanke ensi vuosikymmenellä. Avaruusasema kiertäisi ellipsirataa Kuun ympärillä käyden välillä pinnan lähellä. Tämä mahdollistaisi Kuussa käynnin säännöllisesti ja aiempaa halvemmin. Mukana ovat Nasa, Esa, Kanada, Japani ja Venäjän Roscosmos.

Kuutukikohtakokemuksia tarvitaan Marsissa

Kuusta seuraava askel on valmistautua miehitettyihin Mars-lentoihin. Mars vaatii kuitenkin tukikohdan perustamiskokemuksia Kuusta, sillä Marsiin lento kestäisi vähintään seitsemän kuukautta ja paluumatkalle voisi lähteä aikaisintaan kahden vuoden kuluttua saapumisesta. Kuun raaka-aineet voisivat helpottaa Mars-matkailua, sillä Kuusta materiaalin nostaminen avaruuteen maksaa murto-osan maasta nostamiseen verrattuna.

Valtioiden lisäksi miehitettyihin lentoihin osallistumista suunnittelevat monet avaruusyritykset, kuten amerikkalaiset SpaceX ja Blue Origin. SpaceX pyrkii Kuuhun ja Marsiin omilla raketeillaan.