Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuitti ei ole tae maksun suorittamisesta – Verkossa kauppaa käyviä huijataan väärennetyillä kuiteilla

Poliisi pyytää kansalaisia olemaan huolellisia tehdessään kauppaa verkossa.

Poliisi törmää yhä useammin verkon kaupankäynnistä aiheutuneisiin rikosilmoituksiin.

Kaupankäynnin helppous verkossa on kasvattanut muun muassa käytetyn tavaran kauppaa monilla eri internetin ja sosiaalisen median alustoilla.

Sisä-Suomen poliisilaitoksella on tunnistettu uutena ilmiöinä väärennettyjen kuittien käyttäminen petostarkoituksessa.

Väärennetyillä kuiteilla myyjä on saatu luulemaan maksun tapahtuneen, vaikka oikeasti raha ei olisi vaihtanut omistajaa.

Väärennettyjä kuitteja on suunnitelmallisesti ja ammattimaisesti esitetty sekä kaupantekohetkellä kasvotusten asioidessa, että sähköisessä muodossa myyjälle todisteeksi suoritetusta maksusta.

Usein kauppoihin liittyy myös vääristeltyjä henkilö- ja yhteystietoja, jotka osaltaan hankaloittavat asioiden selvittämistä.

Sisä-Suomen poliisilaitoksella tällaisia tapauksia on ollut kesän aikana säännöllisesti ja rikoksella haltuun saadun omaisuuden arvot ovat olleet sadoista jopa useisiin tuhansiin euroihin.

Aiemmin yleisimpiä syitä verkon kaupankäynnistä tehdyille rikosilmoituksille on ollut esimerkiksi se, ettei ostaja ole maksun suoritettuaan saanut sovittua kaupan kohteena ollutta tuotetta. Toisissa tapauksissa tuotteen myyjä puolestaan ei ole saanut sovittua kauppasummaa luovutettuaan kaupankohteen ostajalle.

Ainoa tapa välttyä huijauksilta olisi varmistaa, että maksu on omalla tilillä ennen tavaran luovuttamista.

Poliisi pyytää kansalaisia olemaan erityisen huolellisia tehdessään kauppaa erilaisissa kauppapaikoissa ja huolehtimaan siitä, että myyntituote ja rahat varmuudella vaihtavat omistajaa.

Kaupantekohetkellä esitetty kuitti ei ole tae maksun suorittamisesta, vaan aina tulisi varmistua rahojen saapumisesta myyjän pankkitilille. HÄSA