Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valta vaihtui Britanniassa – Johnsonin hallituksen ensimmäiset ministerit nimetty: kilpakumppani Hunt lähti hallituksesta

Hallituksen kokoamista kutsuttiin brittimediassa “verilöylyksi”. Johnson uudisti kokoonpanoa kovalla kädellä.

Britannian uusi pääministeri Boris Johnson aloitti hallituksen kokoamisen keskiviikkona kovin ottein. Hallituksen kokoonpano vaihtui merkittävästi, sillä moni Mayn hallitukseen kuulunut palasi rivikansanedustajaksi. Konservatiivien kansanedustaja Nigel Evans sanoi BBC:lle, ettei hallituksen kokoamisessa ole niinkään kyse “uudelleenjärjestämisestä vaan verilöylystä”. Verilöylyksi keskiviikkoillan tapahtumia kuvailivat myös jotkut brittimediat.

– Yritän miettiä, kuka olisi vielä jäljellä tällä hetkellä, Evans jatkoi. Hallituksen jättivät muun muassa elinkeino-, energia- ja teollisuusstrategian ministeri Greg Clark , kansainvälisen kaupan ministeri Liam Fox ja koulutusministeri Damian Hinds sekä lukuisat muut. Brittilehdissä liikkui vahvistamattomia tietoja siitä, että Liam Foxille olisi kerrottu, että Johnson haluaa uuteen hallitukseen “omaa väkeään”.

Hunt palaa rivikansanedustajaksi

Yllätyksenä pidettiin puolustusministeri Penny Mordauntin lähtöä. The

Guardianin mukaan hänen virkansa luultiin olevan turvattu, koska häntä pidettiin “täydellisenä” työhön, ja lisäksi Johnson on sanonut haluavansa lisätä naisten määrää hallituksessa. Mediassa liikkui tietoja siitä, että puolustusministerin tehtävää olisi tarjottu Jeremy Huntille , joka ei kuitenkaan ottanut sitä vastaan. Hunt vahvisti myöhemmin illalla, että hän ei jatka ulkoministerinä. Hän kertoi, että hänelle tarjottiin toista ministeripestiä, josta hän kuitenkin päätti kieltäytyä. Niin ikään Hunt palaa siis rivikansanedustajaksi.

– Olisi ollut kunnia jatkaa työtäni ulkoministerinä, mutta ymmärrän uuden pääministerin tarpeen valita oma tiiminsä, Hunt tviittasi keskiviikkona. Hallituksesta lähti myös ministerejä, jotka eivät halunneet jatkaa uuden pääministerin kaudella. Valtiovarainministeri Philip Hammond jätti eroanomuksensa keskiviikkona. Hän on kertonut, ettei hyväksy Johnsonin brexit-kantaa, eikä voisi sitoutua sopimuksettomaan EU-eroon.

Entisestä brexit-ministeristä tulee ulkoministeri

Ensimmäisenä Johnsonin hallitukseen nimitettiin entinen sisäministeri Sajid Javid , josta tulee valtiovarainministeri ja Mayn hallituksessa hetken kehitysyhteistyöministerinä toiminut Priti Patel , josta tulee sisäministeri. Mayn hallituksessa muutaman kuukauden brexit-ministerinä toimineesta Dominic Raabista tulee ulkoministeri. Brexit-puolueen johtaja Nigel Farage kommentoi BBC:lle kannattavansa Raabin valintaa. Hän vertasi tätä Mayn hallituksessa ulkoministerinä toimineeseen Huntiin ja sanoi, että näkee mieluummin tehtävässä jonkun Raabin kaltaisen, joka “uskoo brexitiin eikä halua Britannian olevan osa eurooppalaista armeijaa”. Muutama ministeri jatkaa tehtävissään uudessa hallituksessa: brexit-ministerinä jatkaa Stephen Barclay ja terveysministerinä Matt Hancock. Puolustusministeriksi nousee Ben Wallace , joka on Johnsonin pitkäaikainen liittolainen. Kansainvälisen kaupan ministeriksi Foxin tilalle nousee Liz Truss . Theresa Villiers palaa hallitukseen ympäristöministeriksi. Michael Govesta tulee Lancaesterin herttuakunnan kansleri.

Johnson voitti Huntin tiistaina

Johnson aloitti pääministerinä keskiviikkona sen jälkeen, kun kuningatar Elisabet II nimitti hänet tehtävään. Hänet valittiin pääministeriksi tiistaina, jolloin hän voitti äänestyksessä kilpakumppaninsa Huntin. Johnson tapasi kuningatar Elisabetin keskiviikkona Buckinghamin palatsissa. Sitä ennen kuningattaren tapasi Theresa May , joka jätti tälle eroanomuksensa.

Johnson ja May pitivät molemmat puheen pääministerin virka-asunnon ulkopuolella Downing Streetillä. Puheessaan Johnson lupasi, että Britannia jättää EU:n sovitusti lokakuun loppuun mennessä, ja sanoi aikovansa neuvotella uuden sopimuksen EU:n kanssa.

Johnson kuvaili The Guardianin mukaan sopimuksetonta brexitiä vain “kaukaiseksi mahdollisuudeksi” ja sanoi olevansa luottavainen sen suhteen, että sopimus syntyy.