Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokia uskoo yhä, että loppuvuonna vahvistuu – Toinen vuosineljännes toi helpotusta hankalaan alkuvuoteen

Verkkolaiteyhtiö Nokia julkaisi torstaina toisen vuosineljänneksen tuloksensa. Vertailukelpoinen tulos jäi tappiolliseksi, mutta toimitusjohtaja Rajeev Surin mukaan kasvu oli vuosineljänneksellä hyvää. Kertaerät huomioiden liikevoittoa kertyi 451 miljoonaa.

Verkkolaiteyhiö Nokian toisen neljänneksen vertailukelpoinen tulos pysyi edelleen tappiollisena, mutta tulos parani alkuvuodesta.

Yhtiö julkaisi toisen neljänneksen tuloskatsauksensa torstaiaamuna.

Nokian vertailukelpoinen liiketappio oli 57 miljoonaa euroa, kun liikevaihto oli vastaavana aikana vajaat 5,7 miljardia euroa. Nokian ilmoittama ei-vertailukelpoinen, niin sanottu ei-IFRS-liikevoitto oli kuitenkin 451 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden, ja tappio hellitti. Viime vuonna yhtiön vertailukelpoinen liiketappio oli 221 miljoonaa euroa vastaavana jaksona.

Neljänneksen vertailukelpoinen tulos oli 191 miljoonaa euroa tappiolla, ei-vertailukelpoinen puolestaan 258 miljoonaa euroa voitolla. Yhtiön toimitusjohtaja Rajeev Suri on tulokseen tyytyväinen. Surin mukaan yhtiön 5G-tuotteiden kysyntä vahvistui vuoden ensimmäiseen neljännekseen nähden.

– Kasvu vuosineljänneksellä oli hyvää. Kannattavuudessa tapahtui merkittäviä parannuksia, strategisen laajentumisen alueilla ohjelmistoliiketoiminnassa ja yritysasiakkuuksissa tapahtui vahvaa kehitystä, ja IP-reititystoiminnoissamme tulos oli erinomainen, Suri kuvailee tulostiedotteessa.

Yhtiön ensimmäisen vuosipuoliskon vertailukelpoinen liiketappio oli kaikkiaan 581 miljoonaa euroa. Samana aikana yhtiön liikevaihto kasvoi 5 prosenttia 10,7 miljardiin euroon.

Nokian ilmoittamien ei-vertailukelpoisten tulosten perusteella yhtiön liikevoitto oli kuitenkin vuoden 2019 alkupuoliskolla 391 miljoonaa euroa.

Ei-IFRS-lukuihin lasketaan mukaan vertailua kertaeriä, jotka vaikeuttavat vertailua. Nokian tuloslaskelman mukaan ei-vertailukelpoisessa tuloksessa on mukana esimerkiksi Alcatel-Lucentin hankintaan liittyviä kuluja.

Takana vaikea alkuvuosi

Verkkolaiteyhtiön alkuvuosi käynnistyi vaisusti.

Ensimmäisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen liiketappio oli yli 500 miljoonaa euroa. Siihen nähden toinen neljännes oli myönteinen.

Ensimmäisen vuosineljänneksen ei-IFRS-liiketappio oli 59 miljoonaa euroa tappiolliseksi, ja heikko tulos painoi yhtiön osakekurssin huhtikuussa alle viiden euron. Nokia on jo vuosia ollut yksi Suomen vaihdetuimmista osakkeista.

Yhtiö oli tosin jo vuodenvaihteessa ennakoinut, että alkuvuodesta tulee vaimea.

5G-sopimuksia eri puolille maailmaa

Nokian toimitusjohtaja Suri totesi huhtikuussa, että yhtiön 5G-liikevaihdon pitäisi kasvaa loppuvuotta kohti.

Nyt heinäkuussa yhtiö pitää edelleen kiinni omasta näkymästään tälle vuodelle.

Alkuvuoden aikana yhtiö on solminut 5G-sopimuksia muun muassa kiinalaisten verkko-operaattorien kanssa.

Varsinkin viimeisen neljänneksen pitäisi olla yhtiölle vahva, tulostiedotteessa ennakoidaan. Vuoden 2020 arvioidaan puolestaan kasvavan yhä paremmin.

Kuluttajamarkkinoilla 5G-laitteet ovat alkaneet hiljalleen tehdä tuloaan, ja esimerkiksi Samsung julkisti kesällä ensimmäisen kuluttajille suunnatun 5G-puhelimensa. Verkkolaiteyhtiön liiketoiminta riippuu paljon siitä, miten hyvin se pääsee toteuttamaan verkko-operaattorien uusia 5G-investointeja.

– Jatkoimme edelleen asemamme vahvistamista 5G:ssä, ja meillä on nyt 45 kaupallista 5G-sopimusta ja yhdeksän käytössä olevaa 5G-verkkoa, Suri kuvailee torstaisessa tiedotteessa.

Kassasta suli 1,5 miljardia

Nokian tulostiedotteen perusteella yhtiön kassavarat laskivat merkittävästi. Yhtiön vapaa kassavirta laski toisella neljänneksellä yli miljardi euroa. Nettokassa ja lyhytaikaiset sijoitukset vähenivät noin 1,5 miljardilla eurolla.

Suurena syynä tähän oli yhtiön mukaan ennakoidut suuret kuluerät. Yhtiön työntekijöiden kannustinpalkkiot maksettiin toisessa neljänneksessä, samoin yksi osingon erä.

Tänä vuonna Nokia jakaa viime vuoden tuloksen osinkoa ensimmäistä kertaa neljässä erässä. Toinen erä maksetaan elokuussa.

Yhtiö on käynnistänyt ohjelman, joka tavoittelee kassavirran parantamista. Muun muassa ylimmän johdon kannustinpalkkioita on sidottu siihen, että yhtiön vapaa kassavirta paranee.

Päivitetty 25.7. kello 10.00 Tarkennettu vertailukelpoisia ja ei-vertailukelpoisia lukuja. Aiemmista luvuista korjattu virheellinen tulos-maininta, kun kyse oli liikevoitosta tai -tappiosta. Juttua täydennetty.