Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti Rinne kertoo, että nykyisestä Brexit-sopimuksesta pidetään kiinni: "On turha spekuloida, kun muuta vaihtoehtoa ei ole"

Pääministeri Antti Rinne sanoo, ettei EU lähde muuttamaan brexit-sopimusta Britannian pääministerin Boris Johnsonin puheiden takia.

EU ei sovi Britannian kanssa uutta brexit-sopimusta, vaikka Britannian pääministeri Boris Johnson niin haluaisi, kertoo EU:n puheenjohtajamaa Suomen pääministeri Antti Rinne Lännen Medialle.

Britannian pääministeriksi, konservatiivipuolueen puheenjohtajavaalit voitettuaan, nousseen Johnsonin mielipide ei aiheuta toimenpiteitä.

– Tosiasia on se, että Barnierilla on mandaatti. Mandaatti ei sisällä mahdollisuutta uuteen diiliin, Rinne toteaa. Mandaatilla Rinne tarkoittaa Euroopan unionin brexit-ryhmälle antamaa valtuutusta, jossa määritellään, mistä brittien kanssa voidaan sopia. Michel Barnier on brexit-ryhmän johtaja ja Britannian EU-eron pääneuvottelija.

Barnier on lähettänyt EU-maiden johtajille kirjeen, jossa hän pyytää mailta rauhallisuutta ja yhteisen linjan pitämistä.

Rinne ei lähde avaamaan kirjeen sisältöä, vaan toistaa, että mandaatti on Barnierilla, eikä sopimuksen sisältö tule muuttumaan.

– On turha spekuloida, kun muuta vaihtoehtoa ei ole.

Brexit-sopimuksesta ei jousteta

EU-puheenjohtajana Suomi aikoo osallistua brexitin eteenpäin viemiseen, mutta konkreettisia toimenpiteitä ei ole nyt näköpiirissä.

– Olemme puhuneet EU-maiden kanssa brexitistä viimeksi juhannuksena, eikä tilanne ole siitä muuttunut, Rinne kertoo.

Rinne sanoo, että sopimuksen on oltava valmis ennen lokakuun loppua ja että sopia voidaan enää vain joistain lisäpöytäkirjan kohdista.

– Esimerkiksi backstopin poistaminen ei ole mahdollista.

Backstopilla tarkoitetaan EU:n vaatimusta siitä, että jos Britanniaan kuuluva Pohjois-Irlanti ja Irlanti haluavat pitää rajansa vapaana, tulee Britannian olla osa EU:n tulliliittoa, kunnes rajakysymys ratkeaa.

Tulliliittoon jääminen on harmistuttanut osaa brexitin kannattajista. He pelkäävät, ettei maa poistu EU:sta kokonaan ikinä.

Britannian pääministeri Johnson pisti konservatiiviministerit vaihtoon ja valitsi tilalle enimmäkseen tiukkoja brexitin kannattajia. Rinne muistuttaa, että vaikka hallituksessa on paljon tiukkoja brexitin kannattajia, koko parlamentin mielipide ei ole sama.

– Britannian parlamentissa enemmistö haluaa, että sopimus saadaan aikaan. Toivon, että britit pysyvät sopimuksessa.

EU-maiden poliitikot samoilla linjoilla

Euroopan unionin valtioiden poliitikot ovat kommentoineet tuoreen Britannian pääministerin ensimmäistä linjapuhetta. Johnson totesi puheessaan, että haluaa EU:n kanssa uuden erosopimuksen. Jos uutta sopimusta ei synny, hän vetää Britannian pois EU:sta ilman sopimusta. Ranskan Eurooppaministeri Amelie de Montchalin kommentoi, että Ranska tai muut Euroopan maat eivät neuvottele uudelleen Brexit-sopimuksen ehtoja. – Presidentti Emmanuel Macron tapaa Boris Johnsonin kanssa tulevien viikkojen aikana Ranskassa. Haluamme työskennellä hänen kanssaan, Montchalin kertoi Ranskan yleisradioyhtiölle France 2:lle perjantaina. Irlannin ulkoministeri Simon Coveney taas kommentoi perjantaina, etteivät Johnsonin lausunnot auttaneet brexit-prosessia.

– Hän näyttää tehneen harkitun päätöksen asettaa Britannia törmäyskurssille Euroopan unionin ja Irlannin kanssa Brexit neuvottelujen suhteen. Saksan ulkoasiainvaliokuntaa johtava Norbert Röttgen puolestaan lähetti Johnsonille Twitterissä varoituksen, ettei Euroopan unionia saa luopumaan periaatteistaan kiusaamalla.