Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virastot selvittävät vaihtomaiden käyttöä Turun tunnin junan rakentamisessa – "vaihdot tehtäisiin ensisijaisesti valtion maista"

Maanvaihto onnistui viiden kilometrin tiehankkeessa Seinäjoen peltoaukeilla. Salon ja Espoon välissä maata pitäisi järjestellä lähes 100 kilometrin edestä.

Valtion virastot selvittävät järjestelyä, jossa ne pyrkivät maiden vaihdolla vähentämään Turun ja Helsingin välisen tunnin junan rakentamisen aiheuttamia haittoja maa- ja metsätaloudelle.

Vaihtojen mahdollisuutta selvittää Maanmittauslaitos (MML) Väyläviraston toimeksiannosta. – Vaihdot tehtäisiin ensisijaisesti valtion maista, kertoo Maanmittauslaitoksen tilusjärjestelypäällikkö Kalle Konttinen .

Vaihdoilla voidaan hyvittää esimerkiksi radan pilkkomia peltopalstoja, jos maanomistajat suostuvat niihin. Konttisen mukaan vaihdot voisivat olla pakkolunastusten vaihtoehtona.

– Vaihtoehtoisesti maanomistajat voisivat vaihtaa maita keskenään.

Mallia Pohjanmaalta

Järjestely koskee Salon ja Espoon väliä, jolle pitäisi rakentaa runsaat 90 kilometriä uutta raidetta, mikäli ratahanke toteutuu. Kaupunkien välillä on meneillään radan linjausta tarkentavan yleissuunnitelman laadinta. Alustava linjaus koskee noin tuhatta maanomistajaa, kertoo osastonjohtaja Päivi Nuutinen Väylävirastosta. Lopullinen luku tarkentuu suunnittelun edetessä.

Tyypillisesti vastaavissa rakennushankkeissa valtio lunastaa maan omistajiltaan, Kalle Konttinen kertoo. Esimerkiksi Turun ja Helsingin välillä lunastuksia hyödynnettiin 2000-luvulla valmistuneen moottoritien rakennuksessa.

Aiemmin vaihtomaita hyödynnettiin, kun Seinäjoen keskustan pohjoispuolelle Pajunevan alueelle rakennettiin uusi maantie 2000-luvulla. Linjaus pilkkoi peltopalstoja noin viiden kilometrin matkalta.

Konttisen mukaan järjestely jopa paransi kapeiden palstojen maankäyttöä. Jokaiselle tien halkomalle peltopalalle ei tarvinnut rakentaa uutta tietä, kun palstoja voitiin liittää naapurimaihin.

– Koko tieura pystyttiin sopimaan vaihdoin, eikä tullut edes valituksia.

“Tietenkin asia herättää tunteita”

Varsinais-Suomen junaradan mittaluokka on varsin erilainen. Salon ja Espoon välille rakennetaan lähes sata kilometriä uutta rataa, joka halkoo pääosin metsäalueita. Lisäksi radan reitille täytyy rakentaa siltoja ja tunneleita.

Kyse on Konttisen mukaan pilottihankkeesta. Hän myöntää haasteellisuuden, mutta on silti valmis kokeilemaan mallia. Jos vaihdot eivät riitä, niitä voidaan käyttää yhdessä lunastusten kanssa.

Maanomistajat ovat Konttisen mukaan olleet kiinnostuneita siitä, miten uuden ratahankkeen haittavaikutuksia voitaisiin ehkäistä tai pienentää.

– Muutamalle omistajalle radalla on rajujakin vaikutuksia. Tietenkin asia herättää tunteita.

Väylävirasto ja MML ovat järjestäneet Espoon ja Salon välillä infotilaisuuksia maanomistajille ratahankkeesta. MML:n tilaisuuksissa on Konttisen arvion mukaan käynyt noin 400 maanomistajaa.

Rakennustyöt parhaillaankin vuosien päässä

Käytännön toteutusta saadaan odottaa vuosia. Espoon ja Salon välinen yleissuunnitelma on tarkoitus saada valmiiksi keväällä 2020 ja hyväksyä vuoden loppuun mennessä.

Vasta sen jälkeen alkaa radan tarkasta linjauksesta päättävä ratasuunnitelma, johon on varattu kolme vuotta.

Mahdollisia vaihtomaita selvitetään kuitenkin jo yleissuunnitelmavaiheessa, kertoo Väyläviraston Nuutinen.