Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump kannattaa kuolemantuomiota joukkoampujille – Puheessa nousivat esille mielenterveyslait ja sosiaalisen median vaarat

Viikonloppuna Yhdysvalloissa tapahtuneissa kahdessa joukkoampumisessa kuoli 29 ihmistä ja loukkaantui kymmeniä. Presidentti Donald Trump tuomitsi puheessaan rasismin ja valkoista ylivaltaa kannattavat näkemykset.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trump piti maanantaina iltapäivällä Valkoisessa talossa odotetun puheen, jossa hän otti kantaa Yhdysvalloissa viikonloppuna tapahtuneisiin kahteen joukkoampumiseen. Trump aloitti puheensa esittämällä surunvalituksensa sekä yhdysvaltalaisille että meksikolaisille, joiden läheisiä menehtyi Texasissa ja Ohiossa tapahtuneissa ampumisissa.

Kahdessa joukkoampumisessa kuoli viikonloppuna 29 ihmistä ja haavoittui kymmeniä. Tekojen välillä oli vain 13 tuntia.

Trump sanoi maanantaina, että kaikkien amerikkalaisten on tuomittava rasisimi ja valkoinen ylivalta. Demokraatit ovat esittäneet joukkoampumisista suoria syytöksiä Trumpille. Esimerkiksi Beto O’Rourke , joka on eräs demokraattipuolueen presidenttiehdokkaista, on syyttänyt Trumpia rasistiksi ja sanonut tämän puheiden yllyttävän vihamielisiin rasistisiin tekoihin.

Demokraattien mukaan Trumpin kielenkäyttö lisää rodullista vihaa ja yllyttää hyökkäyksiin maassa, jossa poliittinen jako syvenee kaiken aikaa. Vaikuttaa siltä, että viikonlopun ampumatapaukset käynnistivät samalla vaalikampanjat. Yhdysvaltojen presidentinvaalit käydään ensi vuonna.

Texasin joukkoampujan, 21-vuotiaan valkoisen miehen, epäilleen jakaneen ennen tekoaan internetissä manifestin, jossa hän esitti rasistisia ja valkoista ylivaltaa kannattavia näkemyksiä. CNN:n mukaan manifestin tekijä syytti siirtolaisia ja latinoväestöä esimerkiksi töiden viemisestä ja kulttuurien sekoittamisesta Yhdysvalloissa.´

Walmart-tavaratalossa tapahtunut ampuminen tappoi 20 ihmistä ja haavoitti useita. Sekä loukkaantuneiden että kuolleiden joukossa oli meksikolaisia. Poliisin mukaan manifesti viittaa siihen, että kyseessä on viharikos.

Trump ei puheessaan suoraan vastannut demokraattien esittämiin syytöksiin, mutta asettui vastustamaan manifestissä näkemyksiä.

– Nämä uhkaavat ideologiat on voitettava. Vihalle ei ole paikkaa Amerikassa, Trump sanoi puheessaan maanantaina.

Trump puhui yhteistyöstä

Trump vaati viikonloppuna, että jatkossa asetta ostavien taustat on tarkistettava nykyistä huolellisemmin. Vielä maanantaiaamuna ei ollut selvää, mihin muihin toimiin Trump aikoo ryhtyä. Puheessaan Trump esitti muutamia toimia, joihin Yhdysvaltojen olisi syytä ryhtyä. Hänen mukaansa mielenterveyslakeja on uudistettava, jotta psyykkiset häiriöt voidaan jatkossa tunnistaa nykyistä paremmin. Hänen mukaansa lakeihin pitää sisällyttää vastentahtoiset toimet.

Lisäksi Trump sanoi, että Yhdysvaltojen on pysäytettävä väkivaltainen kulttuuri, johon kuuluvat esimerkiksi väkivaltaa ylistävät videopelit.

Trump nosti esille sen, että internet ja sosiaalinen media edesauttavat radikalisoitumista. Hänen mukaansa on kehitettävä työkaluja, joiden avulla vaaranmerkit voidaan internetissä tunnistaa ajoissa. Tällä Trump viittasi esimerkiksi internetissä levinneeseen manifestiin.

Puheensa loppupuolella Trump ilmoitti kannattavansa kuolemantuomiota joukkoampumisten tekijöille. Hän sanoi ohjaavansa oikeusministeriötä tutkimaan tekoa kotimaisena terrorina ja ehdottavansa lainsäädäntöä, joka varmistaisi sen, että viharikoksiin ja joukkomurhiin syyllistyvät saavat kuolemantuomion.

Yhdysvaltain aselaki nousi jälleen keskusteluun

Texasin El Pasossa 21-vuotias valkoinen mies avasi tulen paikallisessa Walmart-ostoskeskuksessa. Hän tappoi 20 ihmistä ja haavoitti useita. Teko on kahdeksanneksi vakavimmaksi modernin Yhdysvaltain historiassa.

Vain 13 tuntia myöhemmin toinen aseella varustautunut mies tappoi yhdeksän ihmistä Ohion Daytonissa.

Tapaukset herättivät keskustelua maan aselaista, mutta myös Yhdysvaltojen muuttumisesta yhä väkivaltaisemmaksi ja poliittisesti jakautuneemmaksi.