Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

70-vuotias Janakkala-Seura on pirteä vanhus – Edessä on kaksipäiväiset juhlat

Janakkala-Seura täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Juhlavuoden teema on Janakkala harrastaa.

Seura juhlii kaksipäiväisillä juhlilla Tervakosken Seuratalolla 10.–11. elokuuta. Juhlapäiville kokoontuu noin 30 yhdistystä lauantaina, ja sunnuntaina on perinteinen kansalaisjuhla.

Lisäksi esillä on vanhoja valokuvia ja suomalaisten kunniamerkkien näyttely, jossa on noin sata kunniamerkkiä ja -mitalia, kuten Helsingin olympialaisten ansiomerkit.

Merkittävä tehtävä historian tallentajana

Janakkala-Seuran hallituksen puheenjohtaja Jouko Lahtinen painottaa, että seuralla on ollut merkittävä tehtävä janakkalalaisen historian ja elämänmenon tallentajana. Seuran perustajat olivat aikansa vaikuttajia: ensimmäinen puheenjohtaja oli kunnallisneuvos Otto Marttila ja silloinen kunnansihteeri Lauri Aalto yhdistyksen sihteeri. Perustamispäivä oli 28.8.1949.

Seuran ensimmäinen lehti ilmestyi vuonna 1951.

– Kustannamme edelleen joka kesä ilmestyvän Janakkala ennen ja nyt -lehden, johon vuosikymmenten aikana on talletettu valtava määrä tietoa Janakkalasta, historiasta, ihmisistä ja pitäjän toimista, Lahtinen kertoo. Sunnuntain juhlassa vihitään käyttöön Janakkala-Seuran lippu, joka hankittiin juhlavuodeksi. Juhlaesitelmän Pyhä Laurentius: roomalainen historia, pyhimyskulttuuri ja Laurentius Janakkalassa pitää dosentti, filosofian tohtori Jussi Hanska .

Janakkalalaiset yhdistykset kertovat toiminnastaan

Tervakosken Seuratalolla ja sen ulkoalueilla on yli 30 janakkalalaista yhdistystä kertomassa toiminnastaan.

Tarjolla on sähkömopoharjoittelua, paloautoon tutustumista, vanhan ajan koulun oppeja, piirustusta taiteilijoiden seurassa, luontotoimintaa sekä asukas- ja kyläyhdistysten esittelyjä.

Sokerina pohjalla lauantain harrastuspäivässä on harrastajateatteri JaTS:n esittämänä kaksi pienoisnäytelmää Pöytä ja Naiset asialla.

Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Valokuvaamon aarteet ja mitalit esillä

Janakkala-Seura on saanut lahjoituksena Valokuvaamo Hevonojan koko valokuva-arkiston ja negatiivit.

Esillä on Hevonojan kokoelmasta noin 50 valokuvaa pääosin 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. Kuvat esittelevät kylien rakennuksia ja ennen kaikkea ihmisiä, harrastustoimintaa ja sen kehittymistä. Ensimmäistä kertaa Janakkalassa on suomalaisten kunnia- ja ansiomerkkien näyttely, joka sisältää kaikkiaan noin sata erilaista mitalia. Esillä on muun muassa Suomen Leijonan Ritarikunnan ensimmäinen suomalaiselle myönnetty Pro Finlandia -mitali vuodelta 1945. Sen saaja oli teatterinjohtaja, näyttelijä ja teatterineuvos Mia Backman , syntyjään janakkalalainen.

Helsingin olympialaisten aktiiveja palkittiin ansiomerkeillä. Nyt näyttelyssä ovat I ja II luokan ansioristit ja ansiomitali. Myös talvisodan 12 muistoristiä ovat esillä.