Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raportti: Eläintuotannon rooli maankäytössä on saatava roimasti pienemmäksi

Kaikissa raportin skenaarioissa laidunalaa on vähennettävä rajusti, jos ruuantuotanto halutaan turvata ja lämpeneminen pysäyttää alle kahteen asteeseen. Suomessa lihantuotanto kytkeytyy vahvasti toiseen raportin nostamaan ongelmaan, turvemaiden raivaukseen.

Ilmastokriisin ratkaisu vaatii lihan ja maitotuotteiden kulutuksen roimaa vähentämistä ja muitakin mittavia muutoksia maankäyttöön.

Asia ei ole uusi, mutta juuri julkaistussa hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) raportissa sitä painotetaan enemmän kuin koskaan. Raportilla on poliittisen tuen lisäksi erittäin vahva tieteellinen pohja.

Raportti tulee olemaan suuressa roolissa loppuvuoden kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. Globaali näkökulma on nyt poikkeuksellisen vahva. – Kyseessä on ensimmäinen kerta IPCC:n raporttien historiassa, kun raportin laatijoiden enemmistö on kehittyvistä maista, korostaa paneelin puheenjohtaja Hoesung Lee .

Noidankehä on saatava rikottua

Raportti korostaa muun muassa sitä, että ilmastonmuutoksen haitalliset vaikutukset vaarantavat ruuantuotantoa ja jarruttavat samalla mahdollisuuksia hillitä päästöjen kasvua uusiutuvalla energialla ja metsityksellä.

Tämä johtuu maaperän köyhtymisestä muun muassa kuivuuden ja rankkasateiden vuoksi. Köyhtyminen puolestaan vähentää maaperän kykyä sitoa hiiltä ja toisaalta kasvattaa tarvetta raivata metsiä ruuantuotantoon.

Kyseessä on siis noidankehä.

Erityisesti yhteisvaikutuksen vuoksi pelto- ja laidunalan tarvetta olisi saatava leikattua. Tehokkaimpia tapoja on eläintuotannon vähentäminen, mikä puolestaan edellyttää rajua muutosta nykyiseen ruokavalioon.

Maa-ala riittää, mutta ei nykyisellä tavalla

IPCC muistuttaa, että henkeä kohden laskettu lihan ja kasviöljyjen kulutus on yli kaksinkertaistunut vuoden 1961 jälkeen. Ruuasta saatu kalorimäärä on kasvanut kolmanneksella, mutta ei tasaisesti.

– Noin kaksi miljardia aikuista on ylipainoisia tai liikalihavia, ja arviolta 821 miljoonaa ihmistä yhä aliravittuja, raportti summaa.

Raportti korostaakin kestävän maankäytön kokonaisuutta, jossa on huomioitu ilmastovaikutusten ohella sosioekonominen kestävyys ja luonnon monimuotoisuus. – Jo nykyisin käytössä oleva maa-ala voisi ruokkia maailman muuttuvassa ilmastossa ja tuottaa biomassaa uusiutuvan energian tuotantoon, mutta riittävän ajoissa tehdyt ja laajat toimenpiteet ovat välttämättömiä, toteaa muun muassa yhteiskunnan haavoittuvuutta käsittelevän IPCC:n työryhmän varapuheenjohtaja Hans-Otto Pörtner .

Kaikissa malleissa eläintuotannon maa-ala supistuu

Raporttiin on laadittu maankäyttömuodoissa vaadittavia muutoksia käsitteleviä skenaarioita, joissa ilmaston lämpeneminen on rajattu 1,5-2 asteeseen.

Malleissa pyritty yhdistämään väestölle riittävä ruuantuotanto, fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi tarvittava uusiutuvan energian tuotanto ja hiilensidonta.

Skenaarioita yhdistää muun muassa laidunmaan roima vähentämistarve seuraavien vuosikymmenien aikana. Peltoja pitäisi vapauttaa myös rehunkasvatukselta suoraan ruuantuotantoon.

Tämä tarkoittaa suurta muutosta eläintuotantoon sekö lihan ja maitotuotteiden kulutuksen.

Suomessa eläintuotanto kytkeytyy vahvasti myös toiseen, niin ikään raportin nostamaan ongelmaan, turvemaiden raivaukseen.

Meillä uusia turvepeltoja on raivattu pitkään ja raivataan edelleen erityisesti lannanlevityksen vuoksi.

Tuotantoeläinten lantaa saa levittää ravinnevalumien riskin vuoksi rajoitetusti yksittäiseen peltoon. Monilla eläintiloilla peltoala ei ole riittänyt syntyvälle lannalle, ja lisäalaa raivataan monesti turvepohjaisille maille.

Raportti korostaa myös ruokahävikin vähentämisen merkitystä. Arviolta 25-30 prosenttia tuotetusta ruuasta jää syömättä, ja luku on erityisen korkea länsimaissa.

Greenpeace: Sellutehdassuunnitelmat irrallaan todellisuudesta

Maankäyttöraportti nostaa lisäksi esille metsien käsittelyn. Se tulisi tehdä niin, ettei hiilinieluja ja -varastoja heikennetä. Greenpeace Nordicin Suomen-maajohtaja Sini Harkki katsoo, että raportin viestin pitäisi hillitä metsäteollisuuden kasvusuunnitelmia Suomessa.

– Suomessa metsät ovat elintärkeä hiilinielu, jota kaikesta todellisuudesta irtautuneet sellutehdassuunnitelmat uhkaavat. Nyt on vihdoin katsottava totuutta silmiin hän toteaa järjestön tiedotteessa.

WWF Suomi puolestaan kritisoi raportin viestin tukemana turpeen polttoa. – On käsittämätöntä, että turpeen energiakäyttöä jatketaan Suomessa. Sillä on pieni rooli energiantuotannossa, mutta se aiheuttaa mittavat päästöt, toteaa järjestön ilmastoasiantuntija Mia Rahunen. Raportin kansallinen julkaisutilaisuus ja siihen liittyvä keskustelu alkaa Helsingissä klo 13. Raporttia kommentoi muun muassa ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.)