Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kommentti: Hallitukselle jäi kiistoja ratkottavaksi – Yksi aihe ristiriitoihin löytyy raiteilta

Viiden hallituspuolueen syyskuun puolivälin budjettineuvotteluihin jää merkittäviä kiistan aiheita. Varma riidan aihe on investointirahojen jako eri puolille Suomea, kirjoittaa kommentissaan Lännen Median talouden ja politiikan toimittaja Kirsi Turkki.

Kolmen miljardin euron tulevaisuusinvestoinnit jäivät täysin avoimiksi valtiovarainministeriön budjettiesityksessä. Rahaministeriö ei odotetusti ottanut mitään kantaa hallitusohjelmassa luvattuihin kertaluonteisiin investointeihin. Ne jäävät poliitikkojen ratkaistavaksi. Investointeihin on tarkoitus käyttää enintään kolme miljardia euroa hallituskauden aikana.

Viiden hallituspuolueen syyskuun puolivälin budjettineuvotteluihin jää merkittäviä kiistan aiheita. Puolueilla on varmasti haluja käyttää kertaluonteisia rahoja hyvin eri tavoin. Varma riidan aihe on investointirahojen jako eri puolille Suomea, Turkuun, Tampereelle ja itään toivottuihin uusiin ratayhteyksiin. Liikenne- ja viestintäministeriö ottanee ratainvestointeihin kantaa, kun se neuvottelee lähiviikkoina budjettiesityksestä valtiovarainministeriön kanssa.

Hallituksen pitää arvioida myös, paljonko luvatusta kolmen miljardin investointirahasta kannattaa käyttää. Budjettiesitys on jo nyt 2,3 miljardia euroa alijäämäinen eli Suomi velkaantuu lisää, ainakin hallituskauden aluksi. Nollakorot helpottavat luonnollisesti tilannetta. Tavoite on saada julkinen talous tasapainoon 2023. Se vaatii työllisyysasteen nostoa tai suunnitelluista menolisäyksistä luopumista.

Työllisyyttä parantavat toimet ovat toinen hallituksen budjettineuvottelujen kiistakysymys. Valtiovarainministeriön esityksessä työllisyyden parantamiseksi on hyvin vähän keinoja. Lähinnä esitetään lisärahaa TE-palveluihin ja palkkatuen käyttöön. Syyskuussa pitää oikeasti ratkoa työmarkkinajärjestöjen esitysten pohjalta, miten hiipumassa oleva työllisyyskehitys käännetään.