Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Levin hissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren syyte hylättiin – Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua

Käräjäoikeuden tuomiosta valittanut syyttäjä vaati hovioikeudessa, että Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtaja Jouni Palosaari tuomitaan käräjäoikeudessa esitetyn syytteen mukaisesti luottamusaseman väärinkäytöstä. Hovioikeus piti käräjäoikeuden vapauttavan ratkaisun ennallaan.

Levin hissiyhtiön toimitusjohtajaa Jouni Palosaarta vastaan nostettu syyte luottamusaseman väärinkäytöstä on hylätty. Rovaniemen hovioikeus piti keskiviikkona ennallaan Lapin käräjäoikeuden vapauttavan tuomion, joka annettiin 15. kesäkuuta vuonna 2018.

Käräjäoikeuden tuomiosta valittanut syyttäjä vaati hovioikeudessa, että Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtaja Palosaari tuomitaan käräjäoikeudessa esitetyn syytteen mukaisesti luottamusaseman väärinkäytöstä.

Syyttäjän mukaan Palosaari oli laatinut Etelärinteen hissiprojektin aikana yhtä hissinvalmistajayhtiötä suosien hissitoimittajien hisseistä ja tarjouksista niin sanotun vertailutaulukon syksyllä 2013. Lisäksi Palosaari olisi syyttäjän mukaan luovuttanut ja vihjannut kyseisen hissiyhtiön edustajalle kilpailevan hissiyhtiön antamia, luottamukselliseksi tarkoitettuja tarjousten yksityiskohtaisia teknisiä- ja hintatietoja.

Syytteen mukaan hän olisi myös salannut salannut Oy Levi Ski Resort Ltd:n 28.lokakuuta 2013 pidetyssä hallituksen kokouksessa hallitukselta kyseiseltä kilpailevalta hissinvalmistajayhtiöltä saamansa tiedon, jonka mukaan yhtiö tulisi vielä antamaan hinnasta kymmenen prosentin suuruisen alennuksen.

Hovioikeus katsoi kuten käräjäoikeuskin, että Palosaari oli menetellyt syytteessä väitetyin tavoin. Hovioikeus katsoi käräjäoikeudesta poiketen, että luottamukselliseksi tarkoitettujen tietojen luovuttaminen kilpailevan yhtiön edustajille oli aiheuttanut vahingon vaaraa myös Oy Levi Ski Resort Ltd:lle. Asiassa esitetyn näytön perusteella vahingon vaara oli ollut kuitenkin niin epätodennäköinen, että luottamusaseman väärinkäytön tunnusmerkistössä edellytettyä konkreettisen vahingon vaaraa ei ollut ilmennyt.

Käräjäoikeudesta poiketen hovioikeus myös katsoi, että Jouni Palosaaren olisi tullut ilmoittaa 28. lokakuuta vuonna 2013 pidetyssä hallituksen kokouksessa edellä kerrottu alennustarjous. Yhtiön hallitus oli kuitenkin päättänyt kokouksessa jatkaa hissin toimittajien valinnan valmistelua ja asian ratkaiseminen oli siirretty seuraavaan hallituksen kokoukseen. Hovioikeuden mukaan hissiyhtiön hallituksella ei ollut ollut kyseisissä olosuhteissa todellisuudessa syytteessä väitetyin tavoin vaaraa valita kahdesta tarjouksesta kalliimpaa, joten konkreettisen vahingon vaaraa ei ollut näytetty aiheutuneen.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomion lopputulosta ja syyte hylättiin. Valtio velvoitettiin korvaamaan Palosaaren oikeudenkäyntikulut, jotka ovat käräjä- ja hovioikeudessa yhteensä yli 38 000 euroa.