Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kertomukset voivat olla vaarallisia ja ohjailevia

FT, dosentti Maria Mäkelä kysyy luennollaan, sekoitetaanko tosi ja epätosi tänä päivänä erilaisilla tarinoilla.

Markkinoinnissa on muodikasta rakentaa asiasta kuin asiasta tarinoita.

Sosiaalisessa mediassa syntyy ihmisten ja ilmiöiden ympärille kertomuksia, joiden todenperäisyyttä ei voi tuntea. Sekoitetaanko meidät toden ja epätoden välimaastoon värittämällä tapahtumia kertomuksilla?

Näihin ajankohtaisiin asioihin perehdytään lauantaina 24. elokuuta Kulttuurikeskus Mikkolan Navetalla Pälkäneen Luopioisissa FT, dosentti Maria Mäkelän pitämällä luennolla.

Kertomuksen vaarat -projekti on vuoden 2017 alusta alkanut Koneen säätiön rahoittama kahden vuoden projekti, jossa kertomuksentutkijoista koostuva työryhmä yhdistää voimansa kansainvälisten tutkimuslaitosten, muiden tieteenalojen ja mediatoimijoiden kanssa. He pohtivat, millä eri tavoin nykymaailmassa käytetään hyävksi tarinankerrontaa.

Viihteessä kertomuksilla on vahva asema, mutta ne ujuttautuvat mukaan myös politiikkaan ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Silloin voidaan miettiä niiden haitallisuutta todellisuuden hämärtäjinä. Vaatiiko esimerkiksi turvapaikan saaminen hyvää kertomusta?

Tutkijoiden tavoitteena on työskennellä tiiviisti yhdessä ja selvittää, miksi ja miten kertomuksesta on tullut hyvinvointia ja yhteiskunnallista osallistumista määrittävä muoto, mitä riskejä tähän liittyy ja miten tutkijat voivat lisätä kriittistä ymmärrystä kertomusmuodon voimasta ja vaaroista.

Maria Mäkelä vetää Kertomuksen vaarat -projektia. Hän on yleisen kirjallisuustieteen yliopistonlehtori ja monitieteisen kertomustutkimuksen keskus Narraren johtaja Tampereen yliopistossa.

Kertomuksen vaaroissa hän tutkii erityisesti sosiaalisessa mediassa leviäviä tarinoita.

Kertomuksen vaarat -luennon järjestää Muodonmuutoksia ry ja Pälkäneen kulttuuripalvelut. Luento liittyy Pälkäneen lukutaitovuoden ohjelmistoon.

Kertomuksen vaarat -luento lauantaina 24.8. klo 14. Paikkana on Kulttuurikeskus Mikkolan Navetta (Keskitie 5, Luopioinen, Pälkäne). Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Juttua on muokattu 23.8.2019 klo 14.02  He miettivät, mikä on totta ja mikä kertomusta -kohta on korvattu: He pohtivat, millä eri tavoin nykymaailmassa käytetään hyväksi tarinankerrontaa