Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta

Ranskassa 13 000 poliisia sekä armeija valmistautuvat pitämään mielenosoittajat poissa kokousalueelta. Asiantuntijat eivät usko, että ristiriidat johtaisivat G5+2 -tilanteeseen.

Tänään Ranskan Biarritzissa alkava G7-maiden kokous tuo seitsemän talousmahdin johtajat yhteen hyvin hankalassa tilanteessa.

Kokouksen isäntänä toimiva presidentti Emmanuel Macron haluaisi keskittyä kolmipäiväisessä kokouksessa isoihin globaaleihin kysymyksiin, kuten demokratiaan, tasa-arvoon, koulutukseen ja ilmastonmuutoksen hillintään. Hän on kutsunut tämän vuoksi mukaan myös johtajia Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maista. Kiinan presidentti Xi Jinping ei ole kutsuttujen joukossa.

Suuret linjat saattavat kuitenkin jäädä Yhdysvaltojen ja Kiinan sekä Yhdysvaltojen ja Ranskan kauppakiistojen sekä Amazonin kriisin varjoon. Tilannetta ei helpota myöskään Britannian lähestyvä EU-ero ja se, ettei jännite Iranin suhteen ole lientynyt.

Uusia Kiinan-tulleja aivan kokouksen alla

Kansainvälisiin suhteisiin keskittyneen Council on Foreign Relations -ajatushautomon Stewart Patrick sanoo, että Macron haluaisi keskittyä keskustelemaan siitä, miten globalisaatio saataisiin toimimaan kaikille.

– Todennäköisemmin kokous osoittaa poliittiset, taloudelliset ja ideologiset säröt, jotka uhkaavat länsimaista solidaarisuutta ja kansainvälistä yhteistyötä, Patrick toteaa. Monet asiantuntijat pitävät erityisesti Donald Trumpin toimintaa uhkana yhtenäisille keskusteluille.

Kokouksen alla Yhdysvaltojen presidentti muun muassa ilmoitti uusista Kiinaa koskevista tulleista sekä mahdollisista ranskalaisviineihin kohdistuvista lisämaksuista.

Johnson ja Trump tapaavat kahden kesken

Britannian tuoreen pääministerin Boris Johnsonin on arvioitu myös lisäävän G7-kokoukseen liittyvää epävarmuutta.

EU-eroon valmistautuvan Britannian vaikutusvalta Euroopassa on heikentynyt, minkä vuoksi maa on entistä riippuvaisempi erityisesti Yhdysvaltojen kanssa käytävästä kaupasta.

Johnson ja Trump ovat monessa suhteessa samanhenkisiä, ja heillä on kokouksessa kahdenkeskinen tapaaminen sunnuntaiaamuna.

Johtajaparin on pelätty muodostavan jopa yhdessä muita vastaan toimivan parin, erityisesti Irania ja ilmastonmuutosta koskevissa kysymyksissä.

Toisaalta Johnson on vakuuttanut, ettei Britannia luista kansainvälisistä vastuistaan Brexitinkään jälkeen. Myös monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että pelko on aiheeton.

– Ei synny G5+2:ta, diplomaattilähde kommentoi Reutersille. Tällä viitataan maaryhmälle annettuun G6+1 -liikanimeen, jonka se sai Trumpin lähdettyä kokouksesta viime vuonna ovet paukkuen.

Mielenosoituksia odotetaan, ja Macronille tulee kritiikkiä

Lauantaina kokouksessa on vuorossa lähinnä illallinen ja muuta kevyempää ohjelmaa. Varsinaisiin keskusteluihin päästään sunnuntaina ja lauantaina.

Kokouksen odotetaan tälläkin kertaa keräävän ympärilleen laajoja mielenosoituksia.

Ranska on valmistautunut 13 000 poliisin voimin, joita tukee armeija. Tarkoituksena on pitää mielenosoittajat poissa kokousalueelta.

G7-mailta odotetaan nyt erityisesti nopeita toimia Brasiliaa vastaan Amazonin kriisin vuoksi.