Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sarvikuonolajista on jäljellä enää kaksi naarasta – Pakastetulla spermalla yritetään saada sukupuutto väistymään

Sukupuutto uhkaa sarvikuonolajia nimeltä zairenleveähuulisarvikuono. Lajia on jäljellä tiettävästi enää kaksi naarasta.

Tutkijat kertoivat kuitenkin maanantaina, että naarailta kerätyt seitsemän munasolua on saatu hedelmöitettyä keinotekoisesti.

Lajin viimeinen uros Sudan kuoli viime vuonna Keniassa. Se oli kuollessaan 45-vuotias.

Lajin viimeiset edustajat, Najin ja Fatu, ovat Sudanin jälkeläisiä: tytär ja tyttärentytär. Kolmea eläintä pidettiin Ol Pejetan eläinsuojelualueella, joka sijaitsee 250 kilometriä pohjoiseen Nairobista. Sudan kuoli Ol Pejetassa.

Najinin ja Fatun munasolut hedelmöitettiin spermalla, joka oli aiemmin kerätty talteen kahdelta saman lajin urokselta ja pakastettu.

Tutkijaryhmän työtä sukupuuton estämiseksi johtaa Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research Berliinissä.

– Tämä on kriittinen askel, jotta saadaan luotua elinkelpoisia alkioita, joita voidaan pakastaa. Alkiot on määrä siirtää myöhemmin sijaisäiteinä toimivien etelänleveähuulisarvikuonojen kannettavaksi, tutkijat kertoivat Reutersin mukaan.

Sekä zairenleveähuulisarvikuonot että etelänleveähuulisarvikuonot kuuluvat isosarvikuonoihin, joista jälkimmäiset eivät ole uhanalaisia.

Tutkijat kertoivat olleensa yllättyneitä siitä, että niin monet Najinin ja Fatun munasolut hedelmöittyivät. Munasoluja saatiin yhteensä kymmenen, joista seitsemän hedelmöittyi.

– Emme saa niin korkeita hedelmöittymislukuja etelänleveähuulisarvikuononaarailla eläintarhoissa Euroopassa.

Vielä 1970-luvulla Keniassa eli 20 000 sarvikuonoa. Kiivas salametsästys on kuitenkin vähentänyt eläinten määrää rajusti. Nykyisin sarvikuonoja on maassa arviolta 650, joista lähes kaikki ovat pensassarvikuonoja.