Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Texasin ampuja ei läpäissyt aseenostajien taustatarkastusta – sai silti haltuunsa rynnäkkökiväärin

Ampuja oli saanut potkut työpaikastaan juuri ennen ampumista.

Viime lauantain joukkoampumisesta epäilty mies sai haltuunsa rynnäkkökiväärin, vaikka hän ei läpäissyt aseenostajille tehtävää taustatarkastusta, Yhdysvaltojen lainvalvontaviranomaiset kertoivat maanantaina Reutersin mukaan.

Mies yritti ostaa aseen, mutta epäonnistui, koska ei ollut läpäissyt taustatarkistusta. Maanantaina ei ollut tiedossa, milloin ja miksi taustatarkistus epäonnistui. Viranomaiset eivät myöskään osanneet sanoa, miten hän lopulta sai aseen haltuunsa. Seth Aaron Ator , 36, ampui lauantaina ihmisiä Texasissa Midlandin ja Odessan välisellä maantiellä. Seitsemän ihmistä kuoli ja 23 haavoittui. Haavoittuneiden joukossa on kolme poliisia.

Ator oli saanut muutamia tunteja ennen ampumista potkut kuljetusalan työpaikastaan. Potkujen jälkeen Ator soitti sekä hätänumeroon että FBI-vihjelinjalle, muttei uhannut väkivallalla, viranomaiset kertoivat. Puhelujen jälkeen Ator kuitenkin avasi tulen sekä siviilejä että poliiseja kohti.

Kotietsinnän Atorin asuntoon tehnyt FBI luonnehti maanantaina Atorin henkistä tilaa epävakaaksi. – Olosuhteet heijastelevat hänen henkistä epätasapainoaan, joka oli järkkynyt, FBI:n tutkija Christopher Combs sanoi.

Toinen ampuminen

Lauantain joukkoampuminen oli Texasissa jo toinen neljän viikon sisällä tapahtunut. – Meidän täytyy pitää aseet rikollisten ulottumattomissa, Texasin republikaanikuvernööri Greg Abbott kirjoitti Twitterissä. Atorin rikosrekisteristä löytyi vuodelta 2002 merkintä pakenemisesta pidätystilanteessa. Odessan poliisipäällikön Michael Gerken mukaan Atorin selkkaukset paikallisen poliisin kanssa eivät olleet niin vakavia, että hän ei olisi saanut asetta niiden perusteella. Presidentti Donald Trump kutsui ampujaa viikonloppuna “hyvin sairaaksi ihmiseksi”, mutta sanoi että taustatarkistusten lisääminen ei olisi estänyt Yhdysvalloissa viime vuosina tapahtuneita joukkoampumisia.

Kongressin demokraatit haluavat tukkia lainsäädännön porsaanreiät, jotka mahdollistavat aseiden myynnin ilman taustatarkistuksia. Näin voidaan toimia verkkokaupoissa ja asenäyttelyissä.

Trump sanoi viime kuussa, että hän on keskustellut asiasta aseidenomistajien etujärjestön NRA:n kanssa, mutta hän ei aioa perua perustuslaillsta oikeutta omistaa ase.