Uudesta työkalusta hyötyvät pitkän aikavälin sijoittajat ja toisaalta myös aktiivista osakekauppaa käyvät.
Pankeilla ja muilla finanssiyrityksillä on lähiaikoina edessään kisa sijoituspalvelujen asiakkaista, kun uusi osakesäästötili tulee käyttöön vuodenvaihteessa. Esimerkiksi osake- ja rahastovälittäjä Nordnet uskoo, että jopa sadattuhannet suomalaiset voivat innostua avaamaan osakesäästötilin.
Ensimmäisten hintatietojen perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei yritysten välille olisi kehkeytymässä erityisen kireää hintakilpailua.
Nordealla osakesäästötilin säilytys- ja välityspalkkiot ovat samat kuin tavallisella arvo-osuustilillä, jolla suomalaiset piensijoittajat nykyisin säilyttävät pörssiosakkeitaan. Myös Danske Bank kertoo kysyttäessä, ettei osakesäästötilin hinnoissa ole eroa sijoituspalvelun nykyisiin hintoihin.
OP ja Nordnet julkistavat omat hinnastonsa myöhemmin syksyllä.
Yli 10 vuoden sijoitushorisontti tarpeen
STT:n haastattelemat yritykset uskovat, että osakesäästötili kerää käyttäjikseen kahteen ryhmään kuuluvia piensijoittajia.
Ensimmäiseen joukkoon kuuluvat pitkän aikavälin sijoittajat, jotka pystyvät jatkossa hyödyntämään korkoa korolle -ilmiötä aiempaa tehokkaammin.
Osakesäästötilillä sijoitusten tuottoa verotetaan vasta sitten, kun tililtä nostetaan rahaa ulos. Tämä on keskeinen ero nykyiseen. Kertyneet osingot voi tilin sisällä sijoittaa uudelleen ilman, että niistä täytyy välissä maksaa veroa.
Toisaalta osakesäästötilin odotetaan kiinnostavan myös aktiivista osakekauppaa käyviä. Kynnys kaupankäyntiin laskee, kun myyntivoitoista ei joudu heti maksamaan veroa. – Osakesäästötilin verohyöty tulee nimenomaan siitä, että käy aktiivisesti kauppaa, kertoo sijoitustuotteista vastaava johtaja Tanja Eronen Nordeasta.
Aktiivisella kaupankäynnillä hän tarkoittaa osakekauppojen tekemistä esimerkiksi kerran kuussa tai joka toinen kuukausi.
Sen sijaan osta ja pidä -periaatteella toimiva sijoittaja ei Erosen mukaan hyödy osakesäästötilistä, ellei hän pidä sijoituksiaan tilillä riittävän kauan.
– Puhutaan selkeästi yli kymmenestä vuodesta, että se kannattaa, Eronen sanoo.
Tämä johtuu siitä, että osakesäästötililtä nostettavat tuotot ovat kokonaan veronalaista pääomatuloa. Muuten pörssiyhtiöiden osingoista vain 85 prosenttia on veronalaista tuloa.
Jos sijoittaja haluaa saada yritysten maksamat osingot nopeasti käyttöönsä, ei osakesäästötili todennäköisesti olekaan paras vaihtoehto.
Joka kolmas ei ole kuullut koko tilistä
Nordnetin maajohtajan Suvi Tuppuraisen mukaan osakesäästötilin suosio riippuu paljon siitä, miten tietoisuus uudesta mahdollisuudesta leviää.
Hän kertoo, että kolmannes suomalaisista ei ollut kuullutkaan koko tilistä, kun tutkimusyhtiö YouGov Finland kysyi asiasta huhtikuussa.
Viime vuosina moni suomalainen on voinut helposti aloittaa sijoittamisen kuukausisäästämisellä rahastoihin. Osakesäästötilillä haastetta on enemmän, kun sijoittajan täytyy valikoida suoraan yhtiöiden osakkeita.
Sen takia Tuppuraisen mielestä on tärkeää, että pankit ja osakevälittäjät auttavat piensijoittajia valitsemaan osakkeita omalle tililleen.
– Tämä ei lennä, jos sijoittajaa ei auteta koko ajan.
Asiakkaista voidaankin pyrkiä kilpailemaan erilaisilla lisäpalveluilla, kuten osakeanalyyseilla. Samalla ne mahdollistavat uusien maksullisten palveluiden tarjoamisen kuluttajille.
Osakesäästötilin saattaa päästä avaamaan jo tämän vuoden puolella, vaikka rahaa saa siirtää tilille vasta vuodenvaihteen jälkeen. Ainakin Nordea ja Nordnet pyrkivät sallimaan tilin avaamisen jo tänä vuonna. – Arviolta marraskuussa meillä pystyisi tilejä avaamaan, Nordnetin Tuppurainen sanoo. STT