Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus päätti avustaa kerrostalojen energiaremontteja sadalla miljoonalla eurolla – tukihaku alkaa heti alkuvuonna

Avustuksen perusteina käytetään sekä energiansäästöä että päästövähennyksiä. Sähköautojen latausjärjestelmien tukea jatketaan, ja sen määrärahaa nostetaan.

Taloyhtiöiden ympäristöremontteihin tulee lähivuosina roimasti lisää valtion tukea.

Hallituksen budjettiriihessä nuijittiin peräti sadan miljoonan euron paketti, jolla avustetaan pääasiassa kerros- ja rivitalojen energiatehokkuutta.

Lisäksi hallitus päätti jatkaa sähköautojen latausinfran rakentamiseen tarkoitettua tukea sekä lisätä tähän varattuja määrärahoja.

Molemmat linjaukset on vedetty jo hallitusohjelmassa.

Mukana päästövähennykset ja energiansäästö

Energia-avustuksen yksityiskohdat ovat vasta valmistelussa.

Hallitusohjelman mukaan järjestelmä perustuu kuitenkin saavutettuihin hyötyihin, joten avustettavien remonttien pitää olla ympäristövaikutuksiltaan konkreettisia.

– Valmistelussa arvioidaan sekä päästövähennyksiä että energiansäästöä, kertoo rakennusneuvos Timo Tähtinen ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osastolta Lännen Medialle.

Päätöksiä linjauksista ei ole, mutta energiaremontit voivat mahdollisesti liittyä esimerkiksi lämmitysjärjestelmän vaihtoon tai tehostamiseen, tai aurinkoenergian hyödyntämiseen. Hallitusohjelmassa mainitaan kuitenkin myös älykäs ja joustava energiankulutus, mikä viitannee muun muassa kehittyneisiin lämmönohjausjärjestelmiin.

20 miljoonaa ensi vuonna, sen jälkeen enemmän

Budjetissa energia-avustuksiin suunnattiin peräti sata miljoonaa euroa vuosille 2020-2022. Ensi vuodelle osuus on 20 miljoonaa, joten avustuspotti kasvaa loppua kohden.

Uudiskohteisiin energiatukea ei ole luvassa.

– Tuki kohdistuu olemassa olevaan asuntokantaan, Tähtinen mainitsee.

Vaikka tuen yksityiskohdat ovat vielä valmistelussa, niin hakuaika alkaa Tähtisen mukaan jo ensi vuoden alkupuolella.

Vapaarahoitteisille taloille kyseessä on suora tuki.

Valtion tukeman ARA-asuntokannan puolella energiaremontteja tuetaan puolestaan perusparannuksen käynnistysavustuksella. Se on sidottu korkotukilainaan ja ehtona on energiatehokkuuden parantaminen.

Isojen kaupunkien puukerrostaloihin porkkana

Hallituksen budjettia on kiitelty luonnonsuojelurahoista, mutta ilmastotoimia on pidetty vaatimattomina.Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan energia-avustukset ovat kuitenkin vasta nopeita toimia.

– Isommat, erityisesti verotukseen liittyvät ratkaisut, vaativat vielä lisäselvityksiä, hän toteaa ministeriönsä tiedotteessa.

Uudisrakentamisen päästöjä hallitus pyrkii vähentämään puukerrostalojen rakentamiseen suunnatulla tuella. Se tosin koskee vain suurimpien kaupunkien maankäyttöön liittyviä MAL-sopimuksia, joiden käynnistysavustuksiin tehdään puurakenteisilla kohteilla 20 prosentin korotus.

– Noin kolmannes hiilidioksidipäästöistä aiheutuu rakentamisesta ja rakennuksista. Puunkäytön lisääminen rakentamisessa auttaa osaltaan ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, Mikkonen toteaa.

Sähköautojen kotilataukselle melkein nelinkertainen tuki

Hallitus päätti jatkaa sähköautojen kotilatauksen mahdollistavaa tukea. Se on tarkoitettu taloyhtiöille ja muille asuinrakennuksia omistaville yhteisöille.

Tälläkin hetkellä käytössä olevaa tukea voi hakea latauspisteiden edellyttämiin muutoksiin rakennusten sähköjärjestelmissä. Tukea voi saada enimmillään 35 prosenttia niin suunnitteluun, toteutukseen kuin latauslaitteisiinkin.

Tänä vuonna tukiin varattu määräraha on ollut 1,5 miljoonaa euroa.

– Järjestelmän määrärahaa korotetaan. Vuosina 2020 ja 2021 se on 5,5 miljoonaa euroa, Tähtinen kertoo.

Uutista päivitetty klo 16.20 Lisätty sähköautojen latausinfran tukisumma.