Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä Googlen hankkeet tarkoittavat Kainuussa ja Haminassa ja paljonko ne tuovat työpaikkoja?

Google on investoinut Haminaan jo noin 2 miljardia euroa, kun mukaan lasketaan yhtiön tänään ilmoittama 600 miljoonan euron hanke. Kainuun Piiparinmäkeen taas nousee Googlen-sopimuksen turvin Suomen suurin tuulivoimapuisto.

Teknologiajätti Google kertoi tänään mittavista investoinneistaan yhtiön Haminan datakeskuksiin ja kahteen uuteen tuulivoimapuistoon.

Lännen Media kokosi tiedot siitä, mitä investoinnit merkitsevät hankkeiden kohdepaikkakunnille Haminaan sekä Kainuun Piiparinmäelle, johon toinen uusista tuulivoimapuistoista nousee.

Sitä Google ei toistaiseksi ole kertonut, mihin toinen tuulivoimapuisto rakennetaan ja kenen toimesta.

Haminassa jo 2 miljardin kokonaisinvestoinnit

Googlen tänään julkaisema 600 miljoonan euron investointi nostaa yhtiön Haminan-investointien kokonaisarvon noin 2 miljardiin euroon.

Yhtiön ensimmäinen datakeskus aloitti Haminassa vuonna 2011. Sittemmin keskuksia on laajennettu useaan otteeseen.

Toukokuussa Google kertoi aiemmasta Haminan-investoinnistaan, joka on myös suuruudeltaan 600 miljoonaa euroa. Sillä yhtiö rakentaa kaupunkiin kokonaan uuden datakeskuksen.

Uusi 600 miljoonan investointi kohdistuu Haminan datakeskuksiin, mutta Google ei ole yksilöinyt, rakennetaanko kaupunkiin jälleen uusia palvelinhalleja vai laajennetaanko nykyisiä.

Varmaa on, että lisäinvestointi tuo keskuksiin lisätilaa palvelintorneille, joihin tallennetaan yhtiön valtavaa datamäärää, ja joilla prosessoidaan Googlen palveluita, kuten karttahakuja, Gmail-sähköpostiliikennettä ja videopalvelu Youtubea.

Paljonko Haminaan tulee työpaikkoja?

Haminan datakeskukset työllistävät tällä hetkellä noin 300 henkeä.

Kun toukokuussa ilmoitettu laajennus Haminan datakeskuksiin on valmis, uusia työpaikkoja tulee yhtiön arvion mukaan noin 40–60.

Tänään julkistetun investoinnin työllisyysvaikutuksia yhtiö ei vielä arvioi.

Rakennusvaiheessa töitä on Haminassa noin 1 500 henkilölle. – Maanrakennustyöt alkavat olla jo valmiita, ja alueella on jo paljon väkeä töissä. Vuoden 2020 alussa rakennustöissä on noin 1 500 ihmistä, Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen kertoo.

Muhonen uskoo, että rakennustöiden lisäksi hanke tuottaa työtä satojen henkilötyövuosien edestä.

– Se pitää sisällään esimerkiksi aliurakointia, majoitus- ja kuljetuspalveluita ja muita palveluita, joita rakentajat käyttävät, Muhonen sanoo.

Kainuuseen nousee Suomen suurin tuulivoimapuisto

Googlen Suomen-energiainvestointi on muodoltaan pitkäaikainen ostosopimus sähkölle, jota alkaa tuottaa Kainuun Piiparinmäkeen nouseva tuulivoimapuisto sekä toinen puisto, jonka yksityiskohdista Google kertoo myöhemmin.

Yhteensä yhtiö hankkii Suomesta 255 megawattia uusiutuvaa energiaa, jolla se pystyy kattamaan Haminan datakeskuksissa käytetyn sähkön lähes kokonaan.

Google sitoutuu ostamaan noin 60 prosenttia tuotannosta, jota Piiparinmäen puistossa tuotetaan.

Tuulivoimapuiston rakentaa suomalaisyhtiö Ilmatar Energy. – Puistoon tulee 41 tuulivoimalaa, ja siitä tulee Suomen suurin tuulivoimapuisto, kertoo Ilmatar Energyn hallituksen puheenjohtaja Kalle Pykälä .

Valmistuessaan puisto on sähköntuotantokapasiteetiltaan noin kaksi kertaa suurempi kuin tämän hetken suurin puisto.

Pykälä kertoo, että puisto valmistuu noin kahden vuoden päästä. Rakennustyöt aloitetaan lokakuussa.

Energiantuotanto puistossa alkaa vaiheittain, kun uusia tuulimyllyjä otetaan käyttöön.

Montako työpaikkaa tuulivoimapuisto luo?

Piiparinmäen tuulivoimapuisto työllistää valmistumisensa jälkeen noin kymmenen henkilöä, Ilmatar Energyn Pykälä kertoo.

– Työt pitävät sisällään esimerkiksi huoltotöitä ja valvontaa.

Rakennusvaiheessa töitä on Ilmatar Energyn arvion mukaan 200–300 henkilölle.

Varsinaisissa rakennustöissä työskentelee runsaat 200 ihmistä, ja välillisiä töitä voi olla enimmillään noin sadalle.

– Paikallisen työn tarve on korkeinta heti alussa. Esimerkiksi maanrakennuksessa käytetään paljon paikallisia yrittäjiä, Pykälä sanoo.