Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä

Kisan Sitran yliasiamiehen paikasta täpärästi hävinnyt Markku Wilenius aikoo jatkaa rahaston hallituksessa, jossa hän jääväsi itsensä valintaprosessista. Jatkaminen merkitsee sitä, että Wileniuksesta tulee käytännössä yksi yliasiamieheksi valitun Jyrki Kataisen esimiehistä. Wilenius pitää hyvänä sitä, että jatkossa yliasiamies ei enää istu hallituksessa.

Yhden äänen erolla kisan Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yliasiamiehen paikasta Jyrki Kataiselle hävinnyt Markku Wilenius aikoo jatkaa Sitran hallituksessa ainakin toistaiseksi. Tulevaisuuden tutkimuksen professorina Turun yliopistossa työskentelevä Wilenius jääväsi itsensä valintaprosessin ajaksi, mutta katsoo, ettei estettä hallitustyöskentelyn jatkamiselle ole nyt, kun valintaprosessi on ohi.

Hallituksessa toimiessaan Wilenius on yksi kilpakumppaninsa esimiehistä, sillä hallitus valvoo yliasiamiehen toimintaa.

– Työni hallituksessa jatkuu toistaiseksi. Ja toki siinä asemassa olen hänen (Katainen) esimiehensä. Ja toki myös toivotan hänelle kaikkea hyvää yliasiamiehen vaativaan tehtävään, jota hallitus tukee ja valvoo, Wilenius toteaa. Sitran nykyinen yliasiamies Mikko Kosonen istuu myös hallituksessa.

– Uusi yliasiamies ei tule istumaan hallituksessa niin kuin nykyinen, mikä on erinomaisen hyvä asia, toteaa Wilenius, joka on valittu hallitukseen 2020 loppuun saakka. Sitran hallitusta johtaa valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki . Hetemäen, Wileniuksen ja Kososen lisäksi hallituksessa istuvat työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson , opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen ja hallitusammattilainen Kirsi Sormunen .

Puolueet jakautuivat äänestyksessä

Kansanedustajista koostuva Sitran hallintoneuvosto päätti Kataisen valinnasta perjantaina haastateltuaan ehdokkaat. Väistyvä EU-komissaari ja ex-pääministeri Katainen voitti Wileniuksen yhden äänen erolla 5-4. Hallitus oli aiemmin esittänyt tehtävään Kataista.

Sdp:tä, kokoomusta ja keskustaa edustavat jäsenet äänestivät Kataisen (kok.) puolesta. Vihreiden, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton edustajat kannattivat sitoutumatonta Wileniusta.

Wilenius piti itseään Lännen Median haastattelussa perjantaina pätevämpänä tehtävään.

Sunnuntaina Wilenius kuitenkin korosti hallituksen tukevan tehtävään valittua Kataista.

Katainen itse on kommentoinut valintaansa toistaiseksi varsin niukasti, sillä EU-komissio ei vielä ole tehnyt päätöstä siitä, että Katainen voi ottaa yliasiamiehen tehtävän vastaan.

– Teen viipymättä komission jäsenten toimintasääntöjen mukaisen ilmoituksen valinnastani, hän on sanonut.

Rahastolla mittava pääoma ja budjetti

Eduskunnan alaisuudessatoimiva Sitra perustettiin 1967 Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Sitran tehtäväksi on määritelty menestyvän Suomen rakentaminen ennakoimalla yhteiskunnan muuttumista sekä kestävän kehityksen edistäminen. Käytännössä tämä tapahtuu esimerkiksi rahoittamalla hankkeita.

Rahastoon liittyy poliittisia intohimoja, koska se pyörittää satojen miljoonien eurojen pääomaa ja kymmenien miljoonien vuotuista budjettia.

Keväällä Sitran taseesta päätettiin poikkeuksellisesti irrottaa 100 miljoonaa euroa kestävän tulevaisuuden hyväksi eli käytännössä valtion kassaan.