Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailussa "bulkkitavara" myy huonosti kun kuluttaja voi itse olla matkatoimisto – "osa perinteisistä yrityksistä voi säilyä"

Brittiläisen matkatoimiston Thomas Cookin konkurssi on karu esimerkki siitä, miten matkailuala on muuttunut.

Ensimmäinen Thomas Cook -yritys perustettiin jo vuonna 1841, mutta enää vuonna 2010-luvulla alansa suuryritys ei pärjännyt.

Pahasti velkaantunut yritys ei enää saanut riittävästi rahoittajia taakseen, joten edessä oli maanantaina aamulla ilmoitettu konkurssi. – Erilaiset verkossa olevat lentojen ja hotellien hakukoneet ovat pitkään syöneet perinteisten matkatoimistojen kauppaa. Matkatoimistoja ei enää tarvita samalla tavalla, kun nettiratkaisut tekevät niiden työn kuluttajille. Ehkä tässä on vähän myös Brexitin vaikutusta, kertoo matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johtaja Antti Honkanen Lapin yliopistosta.

Perinteisten matkatoimistojen kaupanteko on perustunut siihen, että ne saavat suuret määrät ihmisiä käyttämään palveluitaan.

– Matkatoimistot ovat voineet charter-lentokoneen lisäksi varata hotellin kokonaan tai osittain asiakkaalleen. Nyt hakukoneet tekevät saman yksittäisille kuluttajille, Honkanen toteaa.

Ympäristösyyt eivät Honkasen mukaan ole vaikuttaneet Thomas Cookin tai muunkaan matkatoimiston ahdinkoon. Charter-lentoa voi tietyissä tapauksissa jopa pitää hieman ekologisempana kuin reittilentoa.

– Charter-lennot ovat usein aivan täynnä, kun taas reittilennot eivät aina ole. Lisäksi reittilentoja voidaan halvan hinnan perässä ottaa yhdellä tai useammalla välilaskulla, Honkanen sanoo.

– Varmasti jossain vaiheessa ympäristökysymykset näkyvät enemmän matkailussa. Ruotsissa puhutaan enemmän ilmastoahdistuksesta, hän jatkaa.

Matkailuala kokonaisuutena on kuitenkin kasvussa.

Tästä kertoo osaltaan se, että lentojen määrä on ollut yhä viime vuosina kovassa kasvussa, vaikka samaan aikaan huoli ilmastonmuutoksesta on ollut näkyvämmin esillä.

Kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n mukaan lentomatkustajia on tämän vuoden ennusteen mukaan lähes 4,6 miljardia kuluvana vuonna. Määrä olisi noin miljardi enemmän kuin vuonna 2015.

Perinteisille matkatoimistoille näkymät eivät kuitenkaan ole hyviä.

– Matkatoimistojen bisnes ei ainakaan kasva. Osa perinteisistä yrityksistä voi säilyä. Toimistot myyvät tavallaan bulkkitavaraa erityisesti etelään suuntautuville matkoille. Nykyisin samoihin kohteisiin pääsee kuitenkin myös varaamalla itse lennon halpalentoyhtiöltä ja majoituksen hotellisivustolta, Honkanen toteaa.