Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma: Sipilän luomus kartoitti sata sijoituskohdetta – yksikään ei toteutunut ja nyt yhtiö taistelee elämästään

Juha Sipilän kuningasidean toteuttajaksi perustettu Valtion kehitysyhtiö Vake ei ehtinyt tehdä yhtään sijoitusta. Selvitysmies esitti hiljattain yhtiön tuhoamista, mutta tuleeko siitä sittenkin Antti Rinteen käsikassara, kysyy toimittaja Aki Taponen.

Edellisen hallituksen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) yksi kuningasajatus oli hyödyntää paremmin valtionyhtiöiden varoja panemalla niiden “taseet töihin”, palvelemaan kasvua ja uuden yritystoiminnan luomista.

Helsingin Sanomien mukaan Sipilä pyrki pääministeriuransa alussa ottamaan valtion yli 30 miljardin arvoiset yhtiöomistukset pitkälti omaan päätäntävaltaansa. Hän olisi halunnut koota valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikön hallinnassa olevat yhtiöt yhteen osakeyhtiöön, jotta niitä olisi voinut johtaa kuin toimitusjohtaja konsernia.

Suunnitelma valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston yhtiöittämisestä kaatui perustuslakiin. Sen jälkeen korvaavaksi suunnitelmaksi tuli Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n perustaminen.

Siihen päätettiin siirtää valtion yhtiöomistuksia muun muassa Postista, Altiasta, Nesteestä ja Vaposta nykyarvoltaan 2,3 miljardin euron arvosta. Vaken tehtävänä oli tarvittaessa myydä omistuksiaan ja sijoittaa niitä sellaiseen yritystoimintaan, joka katsotaan elinkeinorakenteen uudistamisen kannalta tärkeäksi. Päätösvalta näissä asioissa keskitettiin valtioneuvostolle, mikä herätti jo alkujaan silloisessa oppositiossa huolta vallan karkaamisesta eduskunnan käsistä. Nyttemmin jopa kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen on Ylellä todennut, että Vake oli pitkälti Sipilän oma projekti, josta ei hallituskumppaninkaan parissa paljoa tiedetty.

Lännen Media pyysi Sipilältä haastattelua aiheesta, mutta hän kieltäytyi siitä.

Kaikki pysähtyi Sipilän hallituksen eroon

Sijoitus- jahanketoimintaansa Vake ei ehtinyt saada lainkaan käyntiin, kun Sipilän hallitus viime malliskuussa erosi. Vaken hallituksen puheenjohtaja Reijo Karhinen kertoi, että yhtiölle siirrettiin ensimmäinen erä pääomia vasta viime joulukuun 5. päivä.

– Vasta tuolloin syntyi varmuus, että Vakella on varallisuutta, mitä myymällä olisimme voineet tehdä sijoituksia tai rahoittaa hankkeita, Karhinen toteaa Lännen Medialle.

– Käynnistimme yhtiössä välittömästi tämän jälkeen jatkotoimenpiteet ja sijoitusesitysten valmistelut valtioneuvostolle. Olimme ehtineet kartoittaa noin sata kohdetta, joista useampi olisi ollut mielestämme varteenotettava sijoituskohde.

Kaikki pysähtyi Sipilän hallitukseen eroon.

– Hallitus ilmoitti, ettei se toimitusministeriönä käsittelisi meidän mahdollisia sijoitusesityksiä.

Toimitusjohtaja teki johtopäätökset ja lähti

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelmaan kirjattiin, että Vake Oy:n tehtäviä ja tavoitteita tarkistetaan tämän syksyn aikana tukemaan hallitusohjelman tavoitteita. Vaken toimitusjohtaja, start-up-guruna mainostettu Taneli Tikka jätti kesäkuussa paikkansa perustellen ratkaisuaan uuden hallituksen erilaisilla prioriteeteilla. Vake sai tehtäväkseen laatia uuden toimitusjohtajansa Paula Laineen johdolla uuden strategian syyskuun puoliväliin mennessä.

Sipilän aikana päähuomio oli ollut tekoälyhankkeissa. Nyt Vake ehdotti voivansa keskittyä digi- ja ilmastoinvestointien vauhdittamiseen. Valtioneuvoston asettama selvitysmies Jouni Hakala julkisti samoihin aikoihin selvityksensä valtion kehitys- ja sijoitusyhtiöiden rooleista. Hän ehdotti Vaken yhdistämistä Suomen Teollisuussijoitus Oy:hyn ja Vaken pääoman palauttamista valtiolle.

Sipilää varoitettiin: Rakennat Rinteelle

Vake vastustaa tiukasti yhdistämistä henkiinjäämistaistelussaan ja haluaa pitää kiinni hulppeasta pääomastaan.

Rinteen hallitus joutuu ratkaisemaan Sipilän luomuksen kohtalon, kun se loka-marraskuussa tekee omistajapoliittisen periaatepäätöksen. Luopuuko se omassa päätäntävallassaan olevasta 2,3 miljardin euron käsikassarasta, jota se voi käyttää työkaluna oman politiikkansa toteuttamiseen?

Onko Vaken liittämisellä Teollisuussijoitukseen tarkoitus ottaa tämä ketterä muskeli pois Rinteen hallitukselta?

Helsingin Sanomien mukaan Juha Sipilää oli varoitettu Vakea perustettaessa siitä, että hän rakentaa sitä Antti Rinteelle.

aki.taponen@lannenmedia.fi