Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sonera osti Saksasta aikoinaan ilmaa yli 4 miljardilla eurolla – ostiko Fortum samasta maasta nyt ilman pilaajan yli 6 miljardilla eurolla?

Fortumin jättikaupalla hankkima Uniper tuottaa saastuttavaa hiilivoimaa. Energiatekniikan professori Esa Vakkilainen pitää kaupan hyötyjä ja mahdollisuuksia kuitenkin riskejä suurempina – sitä paitsi kivihiilenpoltto on jo kääntynyt Saksassa selvään laskuun.

Fortum nostaa omistuksensa saksalaisesta Uniperista 70,5 prosenttiin. Tiistaina julkistettu jättikauppa ei ollut yllätys. Se oli vain ajan kysymys, sillä jo tätä ennen Fortum omisti yhtiöstä lähes puolet.

Päällisin puolin Uniper ei näytä ongelmattomalta ostokselta. Se on merkittävä saastuttavan hiilivoiman tuottaja ja mukana Itämeren kiistellyssä kaasuputkihankkeessa. Lisäksi sen johto vastusti jyrkästi jo Fortumin aikaisempia osakekauppoja.

Monessa maassa toimivan Uniperin vahva hiilikytky ei tunnu istuvan sen paremmin Fortumin puhdasta energiaa korostavaan imagoon kuin sen pääomistajan, Suomen valtion ja hallituksen ilmastotavoitteisiin.

Hiilen kulutus laskenut nopeasti ja paljon

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) energiatekniikan professori Esa Vakkilainen arvioi kaupan tuomat mahdollisuudet kuitenkin riskejä suuremmiksi. Hän muistuttaa hiilen käytön kääntyneen Saksassa selvään laskuun.

– Yli puolet Saksan sähköstä tuotetaan hiilellä. Saksa on yhdessä Puolan kanssa vahva hiilen kuluttaja. Päästöhinnan noustua tilanne on kuitenkin muuttunut, Vakkilainen kertoo.

– Kuukausittaiset sähköntuotantotilastot kertovat hiilen käytön laskeneen Saksassa reilusti, ja se näkyy koko Euroopassa. Tämän vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana hiilen kulutus on laskenut Euroopassa peräti 20 prosenttia.

Myykö Fortum Uniperin “haitalliset” osat?

Yleisnäkymä on aikaisempaa valoisampi varsinkin, kun myös Saksan hallitus haluaa nyt ajaa hiilenpolttoa alas. Samalla EU pyrkii luomaan ensi vuoden alkuun mennessä yhteisen kannan energia- ja ilmastopolitiikan marssijärjestyksestä.

– Haasteita silti on, Esa Vakkilainen toteaa.

– Yksi sellainen ovat Saksan hiilivoimaloiden työpaikat.

Vakkilaisen ohella moni muu arvelee Fortumin kenties pilkkovan Uniperin haitallisina pidetyt osat ja myyvän ne esimerkiksi Tsekkiin. Ruotsalainen Vattenfall teki niin kiisteltyjen hiilivoimaloidensa kanssa vuonna 2016.

– Fortumia taitavat kiinnostaa eniten arvokkaat vesivoimaosuudet, joita Uniperillä on varsinkin Ruotsissa. Sama pätee sen pieniin ydinvoimasiivuihin.

– Kaiken kaikkiaan tämä on iso ja positiivinen hankinta sekä Fortumille että Suomelle.

Kaasuputken ongelmallisuutta liioiteltu?

Itämeren kaasuputken ja Uniperin kytköstä Esa Vakkilainen ei pidä erityisen pulmallisena. Hänen mielestään koko ongelmaa on korostettu liikaa.

– Pohjanmeren kaasu nyt vain loppuu niillä kentillä, joissa Saksa, Hollanti ja Belgia ovat osallisina. Ne tarvitsevat uutta toimintavarmuutta.

– Kritiikki liittyy siihen, että Saksan arvellaan tulevan entistä riippuvaisemmaksi Venäjästä. Polttoaineiden kauppa on kuitenkin yleismaailmallista. Itse en usko putken lisäävän Saksan tai Euroopan Venäjä-riippuvaisuutta.

Sen sijaan Vakkilainen toteaa kaupan avaavan Fortumille uusia mahdollisuuksia Venäjällä.

– Uniperilla on Venäjä-omistuksia, mutta nähtäväksi jää miten Venäjä nyt sitten kohtelee uutta toimijaa.

– Ainakin lähtökohtaisesti suhteet sinne päin ovat hyvät.