Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Professori: Verottajan olisi hyvä kertoa, miksi tietoja suurituloisten veroista rajataan – "Tässä linjaan osittain myös tulevia päätöksiä"

Yli satatuhatta tienanneet voivat tänä vuonna pyytää ensimmäistä kertaa, ettei heidän verotietojaan jaeta tiedotusvälineiden käyttöön. Verohallinto ei toistaiseksi kerro tarkempia kriteerejä siitä, millä perusteella kieltopyyntöihin on suostuttu.

Verottajan tulisi kertoa julkisuuteen, millä perusteella suurituloisten verotietojen jakelua rajoitetaan, hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää sanoo.

– Avoimuuden nimissä olisi hyvä, että päätösten perusteita avattaisiin, Mäenpää kommentoi.

Verohallinto on hyväksynyt tänä vuonna ensimmäistä kertaa suurituloisten suomalaisten pyyntöjä siitä, että heidän verotietojaan ei sisällytetä listoille, joita verottaja luovuttaa tiedotusvälineiden käyttöön. – Pyyntöjä tuli reilu sata, ja näistä on tällä hetkellä käsitelty reilu 70 kappaletta. Kaikkiin tähän mennessä käsiteltyihin pyyntöihin on annettu myönteinen päätös, kertoo Verohallinnon ylitarkastaja Noora Kontro .

Verohallinto koostaa vuosittain medialle valmiita listoja henkilöistä, joiden verotettavat ansio- ja pääomatulot ovat ylittäneet edeltävänä vuonna 100 000 euron rajan.

Yli satatuhatta tienanneet suomalaiset ovat voineet pyytää tänä vuonna ensi kertaa, ettei heidän tietojaan toimiteta medialle jaettavilla listoilla.

Käytännössä kielto merkitsee sitä, että listaukset suurituloisten tulo- ja verotiedoista saattavat olla tänä vuonna vajavaisia.

Kaikki verotiedot säilyvät muutoksesta huolimatta julkisena eli niitä voi hakea verotoimistoista, vaikka tietoja ei sisällytettäisi medialle jaettaviin valmiisiin listoihin.

Päätösten taustat pimennossa

Verottaja ei toistaiseksi kerro tarkemmin kriteereitä, joiden perusteella verotietojen luovuttamiskieltoon on suostuttu.

– Hyväksytyissä pyynnöissä perusteluina on esitetty taloudellisia, sosiaalisia sekä terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä syitä. Tämän tarkemmalla tasolla en perusteita ainakaan tässä vaiheessa avaa, Verohallinnon Kontro sanoo.

Kiellon pyytäminen tuli mahdolliseksi uuden tietosuojalain ja EU:n tietosuoja-asetuksen nojalla.

Lain kirjauksen mukaan tietojen luovuttamista voi pyytää “henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseensa liittyvällä perusteella”.

Professori: Nyt tehtävät päätökset linjaavat tulevia ratkaisuja

Hallinto-oikeuden professori Mäenpään mukaan kirjaus on erittäin väljä ja tulkinnanvarainen ja voi “tarkoittaa mitä vain maan ja taivaan väliltä”.

Mäenpää sanoo, että tulkinnanvarainen kirjaus puoltaa sitä, että Verohallinnon olisi hyvä avata päätösten taustoja.

Tiedot verotietojen luovuttamista vastustaneista henkilöistä ja yksittäisten päätösten kriteereistä ovat lain perusteella salattuja, mutta Mäenpään mukaan ratkaisulinjaa olisi mahdollista avata kertomatta salassa pidettäviä tietoja.

Verottajan päätöskriteerien kertominen julkisuuteen olisi Mäenpään mukaan tärkeää erityisesti siksi, että kyseessä on uusi käytäntö.

– Tässä linjaan osittain myös tulevia päätöksiä, Mäenpää toteaa.

Viranomaisten päätöksenteolta edellytetään Mäenpään mukaan johdonmukaisuutta, mikä tarkoittaa sitä, että tänä vuonna päätösten pohjana käytettyjä kriteerejä tulisi noudattaa johdonmukaisuuden nimissä tulevaisuudessakin.

Verohallinto: Kriteerejä avataan luultavasti tulevaisuudessa

Verohallinnon Noora Kontron mukaan tarkempia kriteereitä kerrotaan julkisuuteen todennäköisesti myöhemmin.

– Toistaiseksi aika on mennyt pyyntöjen käsittelyyn, mutta kun on enemmän aikaa, julkaisemme varmastikin tarkempia perusteita päätöksillemme.

Verohallinnon oikeusyksikkö on Kontron mukaan päättänyt tietojakelun rajoittamista koskevista pyynnöistä ilman virallista ohjetta.

– Virallista dokumenttia ei ole, vaan olemme keskustelleet ratkaisuista suullisesti.