Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä on Suomen Top 10 -tulokärki viime vuonna – Eniten tienaavien joukossa vain yksi nainen

Verottaja on julkaissut viime vuoden suurituloisimpien listat. Julkaistujen listojen kärjessä ovat tutuista nimistä muiden muassa Supercellin Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja.

Viime vuonna eniten tienannut suomalainen oli Supercellin Ilkka Paananen . Uudellamaalla asuva Paananen ansaitsi vajaa 110 miljoonaa euroa.

Tiedot ilmenevät verohallinnon medialle toimittamasta yli 100 000 euroa ansio- ja pääomatuloja yhteensä ansaitsevien suomalaisten nimilistasta. Toiseksi eniten tienasi niin ikään Supercellistä tuttu Mikko Kodisoja . Kodisoja asuu niin ikään Uudellamaalla ja ansaitsi noin 98 miljoonaa euroa. Kolmanneksi eniten tienasi uusimaalainen Karl Kyöstilä , joka on Planmeca Groupin toimitusjohtaja. Hän ansaitsi noin 47 miljoonaa euroa.

Verohallinto on julkaissut vuoden 2018 tulotiedot tänään maanantaina. Verottajan julkaisemissa valtionverotuksen tiedoissa ovat mukana sekä ansio- että pääomatulot.

Huomio kiinnittyy myös tällä kerralla siihen, että listakärki on varsin miehinen. Neljänneksi eniten tuloja oli pohjoispohjanmaalaisella Asko Myllymäellä , joka tienasi noin 40 miljoonaa euroa. Myllymäki on ollut Lehto Groupin entinen liiketoimintajohtaja. Ensimmäinen nainen on tulokärjessä viidennellä sijalla. Hän on varsinaissuomalainen Maria Severina , jonka tulot olivat viime vuonna 36 miljoonaa euroa.

Severina on diagnostiikkateollisuuden raaka-ainetoimittaja Hytestin omistajayrittäjä. Suomen tulokärjen kuudennelta sijalta löytyy Jyväskylässä asuva Jukka Autere , joka tienasi viime vuonna 33 miljoonaa euroa. Autere on it-yhtiö Inmicsin eläkkeelle siirtynyt toimitusjohtaja. Seitsemänneksi eniten ansaitsi varsinaissuomalainen Matti Heyno , jonka ansiot olivat viime vuonna lähes 27 miljoonaa euroa. Tulokärjen kahdeksas oli uusimaalainen Otto Nieminen , joka tienasi lähes 22 miljoonaa euroa. Nieminen kuuluu peliyhtiö Small Giant Gamesin perustajiin. Yhdeksäs tulokärjessä oli uusimaalainen Timo Soininen noin 21 miljoonan euron tuloillaan. Soininen on niin ikään peliyhtiö Small Giant Gamesissa toimitusjohtajana ja kuuluu myös yhtiön perustajiin. Top10 -listaan mahtuu vielä Pirkanmaalla asuva Samu Hällfors , joka tienasi viime vuonna hieman yli 20 miljoonaa euroa. Hällfors on äänieristettyjä tiloja valmistavan Frameryn toinen perustaja.

Lista viime vuoden tulotilaston kärjestä ei ole aukoton, koska yli 100 000 euroa ansainneet suomalaiset ovat voineet pyytää ensimmäistä kertaa, ettei heidän tietojaan toimiteta suoraan medialle.

Medialle lähetettäviltä tulolistoilta on tällä kerralla poistettu yli 230 suurituloisen suomalaisen nimet ja verotiedot.

Verohallinto koostaa vuosittain medialle valmiita listoja henkilöistä, joiden verotettavat ansio- ja pääomatulot ovat ylittäneet edeltävänä vuonna 100 000 euron rajan. Verotietojen luovuttamiskieltoa on voinut pyytää tänä vuonna uuden tietosuojalain ja EU:n tietosuoja-asetuksen nojalla. Koontilistoilta puuttuvien tiedot ovat haettavissa täsmähakuina verotoimistojen päätteiltä.

Päätös voimassa olevan tietosuoja-asetuksen tulkitsemisesta on tehty Verohallinnon oikeusyksikössä. Nimen poistamiseksi täytyi olla jokin henkilökohtainen erityinen syy tai erityiseen tilanteeseen liittyvä peruste.

Oikeuskansleri selvittää, toimiko Verohallinto oikein, kun se antoi suurituloisille mahdollisuuden kieltää tulotietojen toimittamisen medialle. Myös Medialiitto on harkinnut kantelun tekemistä linjauksesta.

Viime kerralla kärkikahinoihin kryptovaluutalla

Peliyhtiö Supercellin omistajat ovat pysytelleet jo muutamia vuosia tulotilaston kärkipaikoilla.

Esimerkiksi vuonna 2016 eniten ansio- ja pääomatuloja keränneiden kymmenen kärjestä seitsemän kuului Supercellin omistajiin. Seuraavana vuonna kymmenestä eniten ansainneesta viisi oli Supercellistä. Vuoden 2017 tulolistan yllätysnousija oli 24,6 miljoonalla eurolla Alexander Hanhikoski , joka on startup-yritys Pikasiirron toimitusjohtaja. Hanhikosken jättitulot olivat peräisin yksittäisestä kaupasta, jossa hän myi kryptovaluutta Ethereumia yli 24 miljoonan euron arvosta.

Vuonna 2017 kahdenkymmenen eniten ansainneen listalla ei ollut yhtään naista, ja viidenkymmenen kovatuloisimman joukossa oli naisia vain neljä. Sadasta eniten ansainneesta 13 oli naisia. Naisista eniten ansaitsi vuonna 2017 Ulla Sjöström , jonka verotettavat ansio- ja pääomatulot olivat hieman yli yhdeksän miljoonaa euroa. Lähes kaikki tuloista oli pääomatuloa, joka oli peräisin yrityskaupasta. Nykyään Ruotsissa asuva Sjöström oli eniten ansainneiden listalla sijalla 28.

Palkkatulot kasvoivat neljä prosenttia

Verohallinnon keväällä julkaiseman ennakkotilaston mukaan ennakonpidätyksen alaisten ansiotulojen summa oli verovuonna 2018 yhteensä 127,5 miljardia euroa, eli noin kolme prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Yksityishenkilöiden saamat palkkatulot olivat ennakkotietojen mukaan viime vuonna yhteensä 89,4 miljardia euroa, eli noin neljä prosenttia enemmän kuin vuonna 2017. Palkkatulojen osuus ennakonpidätyksen alaisista ansiotuloista oli viime vuonna 70,1 prosenttia, eläketulojen 24,8 prosenttia, työttömyyskorvausten kolme prosenttia ja muiden sosiaalietuuksien kaksi prosenttia.

Verovuoden 2018 lopulliset henkilöverotilastot valmistuvat joulukuussa, ja luvut voivat poiketa ennakkotiedoista.