Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranska järkyttyi naisten parisuhdesurmista – Suomessa kumppanin tekemät surmat ovat kaksi kertaa yleisempiä

Ranskassa hallitus vastaa feministien vaatimuksiin ja yrittää taklata naisiin kohdistuvia parisuhdesurmia, joita on tänä vuonna ollut lähes 130. Aktivistit ja lehdistö herättelevät väkivallan yleisyyteen laskemalla uhreja.

35-vuotias Safia Mohammedi löytyi kaksi viikkoa sitten kuolleena kotoaan Bordeaux’sta Lounais-Ranskasta. Hänellä oli veitsi rintakehässään ja haavoja niskassaan.

Poliisin mukaan hän oli yrittänyt paeta hyökkääjää, ex-aviomiestään, josta oli eronnut vuonna 2017. Naapurit hälyttivät paikalle poliisin, joka sai paenneen ex-miehen myöhemmin kiinni.

Mohammedi oli neljän 2–11-vuotiaan lapsen äiti. Hän oli tehnyt huhtikuussa rikosilmoituksen väkivaltaisesta ex-miehestään. Ilmoituksen mukaan hän oli joutunut pitämään kahdeksan päivän sairausloman taloudenhoitajan työstään väkivallan takia.

Oikeuden oli määrä käsitellä asiaa tammikuussa – liian myöhään, feministit kritisoivat.

127 kuollutta naista

Ranska heräsi tänä vuonna naisiin kohdistuneen väkivallan yleisyyteen. Kun media kertoi neljän lapsen äidin surmasta, se myös uutisoi laajasti Mohammedin olleen tänä vuonna 124. nainen, joka joutui puolison surmaamaksi.

Kumppanin tekemien surmien tilastoissa Ranska on Länsi-Euroopan maiden kärkeä, vaikka väkilukuun suhteutettuna Suomessa parisuhdesurmat ovat kaksi kertaa yleisempiä.

Ranskassa kuolee nainen kumppanin surmaamana noin joka toinen päivä. Pelkästään lokakuussa Ranskassa naisia surmattiin kymmenen, kertoo Libération-lehti. Tänä vuonna heitä on kuollut 127 eli enemmän kuin viime vuonna (121) tai edellisenä vuonna (123).

Tuhat uutta turvakotipaikkaa

Presidentti Emmanuel Macronin hallitus yrittää taklata parisuhdeväkivaltaa. Maan tasa-arvoministeri Marlène Schiappa julistaa toimenpideohjelman 25. marraskuuta, jolloin vietetään YK:n kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

79 miljoonalla eurolla luodaan ensi vuoden alusta tuhat uutta turvakotipaikkaa jo olevien viidentuhannen lisäksi, kertoo Le Nouvel Observateur. Poliiseja koulutetaan kohtaamaan väkivallan uhrit paremmin.

Pahoinpitelyn uhreiksi joutuneille naisille tarjotaan mahdollisuus tehdä rikosilmoitus jo sairaalassa. Elektronista valvontaa harkitaan käytettävän niin, että se estäisi väkivallan tekijää lähestymästä uhriaan.

Hallitus on myös kampanjoinut näyttävästi uhreille ja heidän läheisilleen tarkoitetusta palvelunumerosta, johon tuli avauspäivänä yli 1 600 soittoa normaalin muutaman sadan asemesta.

Uhrit nimetään ja heistä kerrotaan

Kumppanien surmaamat naiset ovat olleet tähän asti näkymättömiä uhreja, on feministiaktivistien viesti. “Meitä kuunnellaan vasta kuolleina”, kadulle asian puolesta marssimaan lähteneet naiset viestittävät.

Lehdistö voi Ranskassa yhä kirjoittaa surmista “intohimorikoksina”, mikä vierittää vastuuta uhreille. Jutuissa mies sekoaa mustasukkaisuudesta ja tappaa, ikään kuin väkivalta olisi seuraus parisuhteesta.

Libération on tehnyt ilmiötä näkyväksi tilastoimalla kuolemia vuoden 2017 alusta sekä yrittämällä nimetä uhrit ja kertomalla heistä jokaisesta. Lehti muistuttaa, että parisuhdesurmat koskettavat kaikenikäisiä naisia kaikista yhteiskuntaluokista.

Aktivistit vaativat, että naissurmia aletaan kohdella Ranskassa poliittisena, ei perheen sisäisenä asiana.

– On huolestuttavaa, että suojelutoimia lähisuhdeväkivallan uhreiksi joutuneiden naisten ja lasten suojelemiseksi käytetään niin säästeliäästi, totesi maan tasa-arvovaltuutettu heinäkuussa.