Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto pui tänään taatusti kaikkia kaupunkilaisia koskettavia ja jopa mieltä kuumentavia asioita.
Päätettäväksi tulevat muun muassa veroprosentin nosto 0,25 prosenttiyksiköllä ensi vuodelle ja neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestäminen toriparkista.
Perinteiseen tapaan luvassa on ultrapitkä kokous, kun asialistalla ovat myös kaupungin ensi vuoden talousarvio ja lähivuosien taloussuunnitelma.
Siksi valtuutetut aloittavat urakkansa Raatihuoneen salissa jo kello yhdeltä iltapäivällä.
Näet tästä suoran lähetyksen valtuustosta. Juttu jatkuu videoikkunan jälkeen.
Talouden tasapainottamisohjelma tulee valtuustolle vain tiedoksi
Puhetta riittää varmasti myös talouden tasapainottamisohjelmasta, johon sisältyvät jo kuohuttaneet Myllymäen koulun, Sairion päiväkodin sekä kahden terveysaseman mahdolliset lakkautukset.
Jotkut pienten valtuustoryhmien edustajat ovat jo arvostelleet sitä, että ohjelma tulee valtuustoon vain tiedoksi.
Luvassa on kovaa puhetta kaupungin hälyttävästi heikentyneestä taloustilanteesta. Tämän vuoden tilinpäätökseen voi kertyä liki 25 miljoonan euron alijäämä, eikä siitä päästä eroon ilman palvelujen rakenteeseen tehtäviä kipeitäkin uudistuksia.
Kaikista säästöohjelman kohdista kuitenkin päätetään aikanaan valtuustossa, kunhan kaupunginhallituksen vaatimat selvitykset ovat pääasiassa ensi keväänä valmistuneet.
Lue myös: Valtuusto äänesti talouden tasapainottamisohjelmasta heti aluksi – Sitä ei palauteta kaupunginhallitukselle vaan käsittelyä jatketaan (11.11.2019)
Ainakin perussuomalaiset pysyvät kansanäänestyksen takana
Kansanäänestys toriparkista jakaa valtuuston puolueita ja myös valtuutettuja ryhmien sisällä.
Yllättävä käänne tarinaan saatiin perjantaina, kun julkistettiin tieto, että enemmistö valtuustoryhmistä on yhteisymmärryksessä esittämässä sähköisen kyselyn järjestämistä kansanäänestyksen sijaan. Gallupkyselystä puhuu ylimalkaisemmin tosin jo kaupunginhallituksen lokakuinen esitys valtuustolle.
Odotettavissa on, ainakin perussuomalaiset puhuvat kansanäänestyksen puolesta. Mutta myös isoissa ryhmissä, eli demareissa ja kokoomuksessa, on äänestyksen kannattajia.
Kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen esitys on, että kansanäänestystä ei järjestettäisi.
Perusteluna on, että laitosta ei rahoitettaisi kaupungin ivestointibudjetista toisin kuin koulujen rakentamista, johon kuntalaisaloitteessa viitattiin. Rakentamispäätöstä ei myöskään olisi mahdollista irrottaa keskustan isommasta kehitystyöstä, jota kaupunginvaltuusto ohjaa.
Myös äänestyksen järjestämiskustannukset olisivat kaupunginhallituksen mukaan kohtuuttoman suuret.HÄSA
Lue myös: Toriparkista ei kansanäänestystä vaan kansalaiskysely (11.11.2019)