Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen, kristillisten ja keskustan kansanedustajat kritisoivat ratkaisua, jonka mukaan koulun joulujuhla kirkossa loukkaa uskonnonvapautta

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun mukaan koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta. Eduskunnan perustuslakivaliokuntaan kuuluvat kokoomuksen kansanedustajat Wille Rydman ja Heikki Vestman kertovat tiedotteessaan olevansa huolissaan ratkaistusta. Myös kristillisten kansanedustaja Sari Essayah kritisoi joulukirkkopäätöstä.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi perjantaina eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Pasi Pölösen ratkaisusta, joka koski joulujuhlan järjestämistä kouvolalaisessa koulussa. Ratkaisun mukaan koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta. Perjantaina asiaan otti kantaa elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.)

– Toivon, että koululaiset saavat käydä joulukirkossa jatkossakin. Tämä on ollut myös lainsäätäjän tahtotila. Suomalaiseen kristilliseen perinteeseen kuuluvat juhlat on voitava pitää tulevaisuudessakin, Kulmuni kirjoitti Twitterissä. Lauantaina myös perustuslakivaliokunnan jäsenet, kokoomuksen kansanedustajat Wille Rydman sekä Heikki Vestman aloittivat joulukirkon puolustamisen. He kertoivat tiedotteessaan olevansa huolissaan eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaistusta.

Rydmanin mukaan perustuslakivaliokunnan linjauksen mukaan uskonnon ja omantunnon vapauden kannalta ongelmallisina ei pidetä vuotuisia, esimerkiksi juhlapyhien viettoon liittyviä jumalanpalveluksia tai muita vastaavia uskonnon harjoittamiseksi katsottavia tilaisuuksia. Näin on, kun tilaisuuksista tiedotetaan etukäteen ja niihin osallistuminen on koulussa kaikille vapaaehtoista, Rydman viestittää. Myös kristillisten kansanedustaja Sari Essayah kirjoittaa Twitterissä asiasta. Hänen mukaansa asiaa on ohjeistettu perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta. Joulukirkossa voi hänen mukaansa käydä jos siihen on huoltajien lupa ja muille oppilaille järjestetään rinnakkainen ohjelma. Essayahin mukaan apulaisoikeusasiamies kaventaa lasten positiivista uskonnonvapautta, koska hekään eivät saa osallistua, jotka haluavat.

Lue myös: Kokoomuksen, kristillisten ja keskustan kansanedustajat kritisoivat ratkaisua, jonka mukaan koulun joulujuhla kirkossa loukkaa uskonnonvapautta