Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikääntyneiden laitoshoito on vähentynyt – yhä useampi saa tukea asumiseen

Tehostetun palveluasumisen asiakkaita oli lähes yhdeksänkertainen määrä vanhainkotihoitoon verrattuna.

Yhä useampi ympärivuorokautista hoitoa tarvitseva ikääntynyt hoidetaan tehostetun palveluasumisen yksiköissä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Laitoshoito on ollut vähenemään päin jo useita vuosia.

Siinä missä laitoshoito vanhainkodeissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla on vähentynyt, on taas tehostetun palveluasumisen käyttö lisääntynyt. Viime vuoden lopussa vanhainkotihoidossa oli reilut 5  300 ihmistä ja tehostetussa palveluasumisessa lähes 45  000 ihmistä.

Vanhainkodeissa asukasmäärät laskivat toissavuoteen verrattuna 13 prosenttia. Tehostetussa palveluasumisessa asukasmäärät sen sijaan kasvoivat kolme prosentin verran vuoteen 2017 verrattuna.

Palveluasumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat soveltuvan asunnon sekä hoitoa. Tehostettua palveluasumista järjestetään henkilöille, joilla hoidon ja huolenpidon tarve on ympärivuorokautista.

Ikääntyneiden palveluita sai viime vuoden lopussa joka kymmenes 65 vuotta täyttäneistä ja joka viides 75 vuotta täyttäneistä. 85 vuotta täyttäneistä ikääntyneiden palveluja sai 42 prosenttia.

Kehitysvammaisten autettu asuminen lisääntynyt

Asukasmäärät ovat vähentyneet myös kehitysvammalaitoksissa. Viime vuoden lopussa näissä laitoksissa asui yhteensä noin 630 ihmistä. Määrä laski 15 prosenttia tätä edeltävästä vuodesta. Pitkäaikaisasukkaita kehitysvammalaitoksissa oli noin 520.

Myös kehitysvammaisten hoidossa on tapahtunut samanlaista kehitystä kuin ikääntyneiden palveluissa, ja autettu asuminen on lisääntynyt. Autetun asumisen asiakkaita oli kaksi prosenttia enemmän verrattuna aiempaan vuoteen, kun asiakasmäärä oli vuoden 2018 lopussa hieman alle 8  700.