Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös Merimies-Unioni liittyi Rautatiealan Unionin kanssa tukemaan postilakkoa – Rautateiden tavaraliikenne pysähtyy vuorokaudeksi ja alusten autokansille ei enää oteta rekkoja

Posti- ja logistiikka-alan unioni ja Palvelualojen työnantajat Palta neuvottelivat keskiviikkona valtakunnansovittelijan johdolla, mutta sopua ei löydetty. Henkilöliikenne jatkuu rautatiealan tukilakon aikana normaalisti.

Rautatiealan Unioni Rau ja Merimies-Unioni aloittavat ensi viikolla tukitoimenpiteet postilakon johdosta. Rautatiealan Unioni aloittaa tiistaina tukilakon, joka pysäyttää vuorokauden ajaksi rautateiden tavaraliikenteen. Rautatiealan tukilakko jatkaa Raideammattilaiset JHL:n tavaraliikenteeseen ilmoittamia työtaistelutoimia vuorokaudella. – Lakon aikana ratapihoilla ei operoida vaiheita eikä junia ohjata. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että junia ei voida tänä aikana kuljettaa, sanoo RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki .

Henkilöliikenteeseen lakko ei RAU:n mukaan vaikuta.

Merimies-Unioni aloittaa tukitoimenpiteet jo maanantaina. Kotimaanliikenteessä oleville yhteysaluksille, lautta-aluksille, losseille ja ulkomaanliikenteessä oleville lasti- ja ropax -aluksille ja matkustaja-autolautoille ei oteta enää Postin kuljetuksia, vaan ne jätetään satamiin.

Torstaina Merimies-Unionin tukitoimenpiteet jatkuvat. Silloin ulkomaanliikenteessä olevien ropax -alusten ja matkustaja-autolauttojen autokansilla tapahtuva lastinkuljetus lopetetaan siten, että autokansille ei enää oteta rekkoja, säiliöautoja eikä irtoperiä tai muita vastaavia. Autokansilla voidaan kuljettaa henkilö- ja linja-autoja.

Merimies-Unionin jäänmurtajilla ja jäänmurtotehtävissä työskentelevät jäsenet eivät seuraa alusten mukana merelle. He suorittavat aluksen satamassa olon aikana heille muutoin normaalisti kuuluvat työtehtävät.

Suomen lipun alla olevat matkustaja-alukset jäävät satamiin

Maanantaina 25. marraskuuta ulkomaanliikenteessä olevat lasti-, ropax- ja matkustaja-alukset, jotka ovat Suomen lipun alla ja jotka saapuvat Suomen satamiin aamukuuden jälkeen, jäävät satamiin. Suomen Merimies-Unionin jäsenet eivät enää seuraa alusten mukana merelle. Sen sijaan he suorittavat aluksen satamassa olon aikana heille muutoin normaalisti kuuluvat työtehtävät.

Merimies-Unionin tukitoimenpiteet ovat voimassa niin kauan, kunnes Postin ja sen työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn kesken saavutetaan ratkaisu, ellei myöhemmin toisin ilmoiteta.Merimies-Unioni tuomitsee Postin toimet työntekijöidensä palkka- ja työehtojen leikkaamiseksi ja PAU:n laillisen lakon murtamiseksi ja tulee tarvittaessa harkitsemaan tukitoimenpiteiden laajentamista.

PAU:n työtaistelu alkoi tämän viikon maanantaina. Postialan lakko koskee postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta. Noin 9 000 työntekijä lakko jatkuu PAU:n mukaan niin kauan, kunnes työehtosopimusneuvotteluista saadaan tulos.

Usea liitto valmistelee tukitoimia

RAU haluaa tukitoimilla vauhdittaa PAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan välisiä neuvotteluita Postin työehdoista. RAU ei hyväksy Postin esittämiä kohtuuttomia heikennyksiä työehtoihin eikä keinoja, joilla Posti niitä hakee.

– On erittäin valitettavaa, että tällaisiin tukitoimiin jouduttiin ryhtymään, mutta Postin työkiista on ollut surkuhupainen näytelmä seurattavaksi. Eikä se ratkea ilman vaikuttavia Postin ulkopuolisia tukitoimia, Palomäki toteaa.

Palomäki sanoo toivovansa, että kiistan osapuolet pääsevät pian sopuun.

– Rautatiealan Unioni on valmis koventamaan toimia, mikäli työrauhan löytyminen sitä edellyttää, Palomäki sanoo.

Muutkin liitot ovat kertoneet valmistelevansa tukitoimia.

Näihin kuuluvat ainakin Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Suomen merimies-unioni SMU.

Liitot tekevät päätöksiä mahdollisista tukitoimista tämän viikon lopulla tai ensi viikolla sen perusteella, kuinka PAU:n ja Paltan keskustelut valtakunnansovittelijan kanssa etenevät.

Postilakko vaikuttaa jo ruokakuljetuksiinkin

PAU ja Palta jatkoivat keskiviikkona työehtosopimusneuvotteluja valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Neuvotteluihin saapuessaan osapuolet kuvasivat näkemyseroja suuriksi eivätkä uskoneet nopeaan ratkaisuun.

Lakko on vaikeuttanut postinjakelua eri puolella Suomea. Pieni osa kirjepostista, aikakauslehdistä ja mainoksista on saatu lajiteltua ja jaettua vastaanottajille töissä olevan henkilöstön toimesta. – Erityisen ikävää on nyt se, että esimerkiksi tietyissä toimipaikoissa Mikkelissä, Tampereella ja Kuopiossa PAU:n jäsenet ovat kieltäytyneet tekemästä kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvää suojatyötä, kertoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja .

Se tarkoittaa, että esimerkiksi ruokakuljetukset päiväkoteihin, kouluihin ja vanhuksille ovat vaarassa.

– PAU on rikkonut itse asettamiaan lakkorajoja. Olemme onneksi saaneet hoidettua nämä tärkeät lähetykset toistaiseksi perille asiakkaillemme poikkeusjärjestelyillä, Ainasoja sanoo.

PAU on määritellyt lakon ulkopuolelle mm. ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat paikalliset ja valtakunnalliset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset.

– Jos työnantaja rikkoo lakkoa vuokratyöntekijöillä tai muilla työntekijöillä, tulee nämä tehtävät hoitaa kyseisillä lakkoa rikkovilla työntekijöillä ja suojatyötä tekemään sovitut työntekijät vedetään pois. PAU on ilmoittanut tämän asian työnantajalle jo ennen lakkoa, liitto tiedotti.

Uutista on päivitetty 14. marraskuuta klo 14.50 Merimies-Unionin tukitoimilla.