Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaisten vaihtoehtoehtobudjettia ryöpytettiin ankarasti valeluvuista: "Aukko puoli miljardia"

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan työllisyystilanne olisi ensi vuonna parempi, jos hallitus olisi ollut tekemättä mitään.

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti teilattiin keskiviikkona kovin sanoin, kun eduskunta keskusteli oppositiopuolueiden esittelemistä vaihtoehdoista hallituksen ensi vuoden budjettiesitykselle. Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan oppositiopuolueet ovat rahoittaneet menolisäyksiä perinteiseen tyyliin, ei niin tarkalla laskennalla.

– Perussuomalaiset esittävät omaishoidon tuen muuttamista verovapaaksi ja arvioivat vaikutuksen verokertymään olevan 20 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriön mukaan suuruusluokka olisi 70 miljoonan euron luokkaa. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen piti surullisena sitä, että suurin oppositiopuolue on sortunut valelukujen käyttöön.

– Laskelmiemme mukaan teillä on hukassa puoli miljardia rahaa tässä vaihtoehdossanne. Te petätte ihmisiä, hän syytti. Sanna Antikainen (ps.) vetosi maahanmuuton kuluihin, joka on suurimpia perussuomalaisten säästökohteita. Hän tarjosi useaan otteeseen vaihtoehtobudjetin laskelmia muille luettavaksi.

– Suomen Perustan laskelmien mukaan yksi 20–24-vuotias Irakista tullut maahanmuuttaja tekee keskimäärin valtiolle laskua noin 690 000 euroa.

“Lepakot vain räjähtelevät”

Perussuomalaiset säästäisivät myös muun muassa tuulivoiman tuista, vaikka heille huomautettiin, ettei valtio voi rikkoa jo tehtyjä tukisopimuksia. – Perussuomalaisten puheesta tulee mieleen Don Quijote, joka lähti taistelemaan tuulimyllyjä vastaan. Lepakot vain räjähtelivät, Paavo Arhinmäki (vas.) sanoi. Jani Mäkelän (ps.) mukaan hallitus voisi keksiä tuulivoimalle vaikka maisemaperusteisen haittaveron ja kerätä sillä rahat pois tuulivoimayhtiöiltä, jos tukien peruminen ei ole mahdollista. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi, että kun perussuomalaisten vaihtoehtobudjetista ottaa maahanmuuton pois, jäljelle jää sama budjetti, jonka punavihreä hallitus on tehnyt.

– Sama velkamäärä, ei ainuttakaan työllisyystoimea, ei rakenteellisia uudistuksia ja vastustatte työperäistä maahanmuuttoa. Kokoomus on ainut oikeistopuolue tässä maassa, Orpo päätteli.

“Suomen uskottavuus romahtaisi”

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan perussuomalaisten ehdottaman menoleikkaukset vaatisivat kansainvälisten sopimusten ja perustuslain rikkomista, minkä seurauksena Suomen uskottavuus investointikohteena romahtaisi. – Olisin toivonut, että teillä ei vaihtoehtoisen budjetin lisäksi ole vaihtoehtoista todellisuutta. Kaikki ongelmat ratkaistaisiin maahanmuuton ja kehitysavun kustannusten poistamisella, Anne Kalmari (kesk.) ihmetteli. Riikka Purran (ps.) mukaan perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta joutuu laskemaan maahanmuuton kustannuksia, koska mikään muu taho ei sitä tee. Hän sanoi, että selvitykset perustuvat Tilastokeskuksen rekisteriaineistoihin.

– Meillä on pian tulossa kattava selvitys toimeentulomenoista maahanmuuttajien ja vieraskielisten osalta. Ne ovat aivan järkyttäviä.

“Järkyttävä eriarvoisuuden lisäys”

Myös kokoomuksen vaihtoehtobudjetti joutui kovan arvostelun kohteeksi. Vasemmisto syytti kokoomuksen leikkaavan jopa miljardin tavallisten suomalaisten hyvinvoinnista ja piti vastaavan määrän jakamista veronalennuksia vastuuttomina.

– Vaihtoehtobudjettinne pitää sisällään järkyttävän määrän eriarvoisuuden lisääntymistä, pääministeri Antti Rinne sanoi.

– Aivan alimmat tulodesiilit tulevat menettämään toimeentulostaan satoja euroja. Samaan aikaan ylimmät tulodesiilit voittavat lähes tuhat euroa vuodessa. Tämä on se teidän puolueenne linja, jota haluttiin lähteä muuttamaan vaaleissa, Rinne perusteli.

Orpo vetosi eduskunnan tietopalvelun laskelmaan, jonka mukaan pienituloisten määrä ei kokoomuksen vaihtoehtobudjetin takia kasva.

– Teidän talouspolitiikkanne on järkyttävää. Kaikki sanovat, että tämä menee päin seinää. Ero teidän työllisyyspolitiikan ja meidän välillä on 65 000 työpaikkaa, Orpo puolustautui.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetin selkein ero hallituksen esitykseen on Orpon mukaan nimenomaan se, että se tuo suomalaisille kaivattuja uusia työpaikkoja.

– Eduskunnan tietopalvelun arvion mukaan Rinteen hallituksen talousarvio heikentää ensi vuonna työllisyyttä 5 000 työllisellä. Se on surullinen tulos. Tekemättä mitään työllisyystilanne olisi ensi vuonna parempi.

Myös kokoomuksella “mielikuvitusrahaa”

Anders Adlercreuzin (r.) mukaan kokoomuksenkin vaihtoehtobudjetissa on muutaman sadan miljoonan aukko, kun perussuomalaisten budjetissa se oli hänen käsityksenä mukaan lähes miljardi.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa arvioidaan yli 75-vuotiaiden muita paremman kotitalousvähennyksen säästävän 330 miljoonaa vanhusten hoitomenoja.

– Mielikuvitusrahaa. Ette kai te vakavalla naamalla tätä väitä, Jani Mäkelä (ps.) ihmetteli. Antti Rantakangas (kok.) syytti kokoomusta yritysten ja teollisuuden toimintaedellytysten heikentämisestä, kun se karsisi yritystukia 500 miljoonalla eurolla.

– Te ajatte yrityksiä Suomesta ulos, ei tällaista viestiä pitäisi esittää.