Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postin lakkoon sekoittuvat palkkataistelu, ay-kilpailu ja vallan huippu – neljä näkökulmaa pakettilajittelijakiistaan

Postin työehtosopimuskiistan tukilakot uhkaavat jo matkustajalaivaliikennettä. Miten ja miksi tähän tilanteeseen on jouduttu?

Postin työehtoriidan tärkein kysymys on 700 pakettilajittelijan kohtalo. Kyse on siitä, palautetaanko Posti Palvelut -tytäryhtiöön siirretyt pakettilajittelijat takaisin Postin palvelukseen.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU vaatii palautusta ainakin PAU:n työehtosopimukseen, Posti ja Palvelualojen työnantajat Palta vastustavat sitä.

Postin logiikka pakettilajittelijoiden siirrossa on karsia palkkakuluja pärjätäkseen entistä kovemmassa kilpailussa.

Yksinkertainen riidanaihe muuttuu kuitenkin sitä monimutkaisemmaksi, kun kuviota katsoo eri puolilta.

Lue myös: Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

1. PAU ja Palta eivät edes voi neuvotella asiasta

Postin työntekijät kuuluvat PAU:n työehtosopimukseen. Posti Palvelut -tytäryhtiön työntekijät taas kuuluvat Teollisuusliiton sopimukseen. Postia edustaa neuvotteluissa Palta vastapuolenaan PAU, kun taas Posti Palvelut -tytäryhtiötä Medialiitto vastapuolenaan Teollisuusliitto. Pakettilajittelijoiden kohtalo ei kuulu valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla käytävien työehtosopimusneuvottelujen piiriin.

PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta eivät ole tässä olennaisimmassa riitakysymyksessä neuvotteluosapuolia.

Kyse on työnantaja Postin päätöksestä siirtää pakettilajittelijat toiseen yhtiöön ja siten toiseen työehtosopimukseen. Postin taas omistaa Suomen valtio.

Niinpä PAU:n lakko ja yhä yltyvät muiden ammattiliittojen tukilakot kohdistuvat yhtä lailla valtioon. Muutkin ammattiliitot osoittavat solidaarisuutta ja vastustavat työehtoshoppailua, joksi ne sopimusten siirtoa toiseen yhtiöön kutsuvat. Suomen Merimies-Unioni SMU uhkaa pysäyttää Suomen lipun alla kulkevan matkustajaliikenteen maanantaina.

2. Sdp pulassa ay-liikkeen kanssa

Kannatuskuilussa rypevälle sdp:lle PAU:n lakkoilu on paha paikka. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen piti olla työväen asialla.

Nyt on kuitenkin ollut vaikea päätellä, onko Rinne Postin johdon vai työntekijöiden puolella vai vaikeneeko hän viisaasti työmarkkinakysymyksistä. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ei ole ollut sen selkeämpi. Ensin hän syyskuussa sanoi keskeyttävänsä pakettilajittelijoiden siirron uuteen työehtosopimukseen. Tiistaina Paatero joutui toteamaan pakettilajittelijoiden siirron realiteetiksi. Postin väliaikaisen toimitusjohtajan Turkka Kuusiston mukaan Postin pakettilajittelijoiden siirto on tehty omistajanohjauksen eli valtion tuella.

Tällaisen lakkoilun ja palkkojen leikkauksen ei pitänyt tapahtua sdp:n ja vasemmiston vahtivuorolla hallituksessa.

3. Lypsävä lehmä pidettävä hengissä

Sdp jaksaa kerta toisensa jälkeen muistuttaa riittävästä veropohjasta. Tähän kuuluvat myös valtionyhtiöiden tuotot.

Jokaisen tuottavan valtionyhtiön menestys kiinnostaa sosiaalidemokraatteja.

Niinpä omistajaohjausministeri Paatero ehti ehdottaa Veikkaukselle uusia pelejä, jos kerran kauppojen peliautomaatteja aletaan reilumminkin karsia.

Postin tapauksessa demarijohto taiteilee tuottojen, työntekijöiden toimeentulon ja vaikealla markkinalla olevan yhtiön menestyksen kanssa. Voitollista tulosta tehnyt Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen sai lähteä, mutta kuka alkaa hänen pysyväksi seuraajakseen yllä olevaan yhtälöön?

4. Ammattiliittojen välinen kilpailu

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto johtaa yhtä suurimmistä ammattiliitoista.

Hän on liittoineen pysynyt sivussa PAU:n tukilakoista. Aallon mukaan pakettilajittelijoiden siirto PAU:sta Teollisuusliittoon on yksinomaan Postin päätös, eikä Teollisuusliitto puutu siihen.

Posti ei päätä työehtosopimusten siirrosta toiseen liittoon, mutta se voi työntekijät tytäryhtiöön siirtämällä todellisuudessa päästä samaan lopputulokseen, eli saada työntekijät Teollisuusliiton jäseniksi ja sen työehtosopimuksen piiriin.

Aallon kannan voi nähdä niinkin, ettei Teollisuusliittoa varsinaisesti haittaa oman jäsenmääränsä ja vaikutusvaltansa kasvaminen.

Lue myös: Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista