Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alma Median Kai Telanteen työsyrjintäsyytteen käsittely alkoi – Syyttäjä vaatii sakkorangaistusta Telanteelle ja henkilöstöjohtajalle

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne vastaa Pirkanmaan käräjäoikeudessa syytteeseen työsyrjinnästä. Aamulehden päätoimittajavalintaan liittyen syytettynä on myös Alma Median henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen.

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteen työsyrjintäsyytteen käsittely alkoi tänään torstaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella. Syyte liittyy Aamulehden päätoimittajan valintaprosessiin vuonna 2017. Syrjinnän epäillään kohdistuneen Päivi Anttikoskeen , joka työskentelee nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtajana. Samaan valintaprosessiin liittyen myös Alma Median henkilöstöjohtajaa Virpi Juvosta vastaan on nostettu syyte työsyrjinnästä. Molempia syytteitä käsitellään tänään ja huomenna.

Kumpikin syytetty on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjä Olli Sulkonen vaatii molemmille vastaajille sakkorangaistusta. Syyttäjän mukaan kyseessä on syrjivä teko Anttikosken sukupuolen perusteella, ja Telanne ja Juvonen ovat tehneet yhdessä päätöksen Anttikosken sivuuttamisesta sukupuolensa perusteella.

Asianomistaja yhtyy syytteeseen työsyrjinnästä. Asianomistaja vaatii korvauksena työsyrjinnän aiheuttamasta kärsimyksestä 4000 euroa laillisine korkoineen tekoajan päättymisestä joulukuusta 2017 alkaen. Lisäksi vaaditaan korvausta oikeudenkäyntikuluista.

Vastaajat kiistävät syytteet ja vaativat, että heitä vastaan esitetyt syytteet hylätään. Lisäksi he kiistävät korvausvaatimuksen kokonaan perusteeltaan ja määrältään.

Telanne ja Alma Media kiistävät perhesyiden vaikutuksen valintaan

Poliisi aloitti esitutkinnan asiassa vuonna 2018, kun Suomen Kuvalehti uutisoi päätoimittajavalinnasta. Jutun mukaan Päivi Anttikosken valinta päätoimittajaksi kariutui perhesyiden vuoksi.

Anttikoski kertoi jutussa, ettei Telanne hyväksynyt hänen asumisjärjestelyään. Anttikosken mies sekä 10-vuotias lapsi olisivat jääneet Helsinkiin ja Anttikoski olisi muuttanut Tampereelle.

Telanne on kiistänyt, että perhesyyt olisivat vaikuttaneet päätoimittajavalintaan.

Myös Alma Media on aiemmin tiedotteessa kiistänyt epäiltyjen syyllistyneen työsyrjintärikokseen. Alma Median mukaan perhesuhteet eivät ole millään muotoa vaikuttaneet Aamulehden päätoimittajan valintaan, eikä syrjintä ei kuulu yhtiön toimintatapoihin. Hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila sanoi lokakuun tiedotteessa, ettei syytteen nostamisella ole vaikutusta asianomaisten asemaan Alma Mediassa. Aamulehden päätoimittajaksi valittiin lopulta Jussi Tuulensuu .

Aiempi tuomio työsyrjinnästä

Poliisin esitutkinnassa epäiltiin, että Anttikosken lisäksi myös toista Aamulehden päätoimittajaksi hakenutta naista olisi syrjitty. Toisen tapauksen osalta tehtiin kuitenkin sekä Telanteen että Juvosen osalta syyttämättäjättämispäätös. Vuonna 2015 korkein oikeus tuomitsi Kai Telanteen työsyrjinnästä sakkorangaistukseen. Kyse oli Lapin Kansan päätoimittajaksi vuonna 2008 valitun Johanna Korhosen työsuhteen perumisesta sen jälkeen, kun Telanne sai tietää Korhosen puolison olevan nainen.

Alma Media kustannus Oy on yksi Lännen Median omistajista.