Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump-tutkimuksen todistaja varoitti uskomasta "valhetta", että Ukraina, ei Venäjä, yritti vaikuttaa vuoden 2016 presidentinvaaleihin

Yhdysvaltain presidentti näyttää uskovan salaliittoteoriaa Ukrainan yrityksestä vaikuttaa vaaleihin

Presidentti Donald Trumpin entinen Venäjä-asioiden neuvonantaja Fiona Hill varoitti torstaina kongressin jäseniä olemaan suosimatta valheita, jotka minimoivat Venäjän väitettyjä yrityksiä sekaantua Yhdysvaltain vaaleihin.

Hill sanoi edustajainhuoneen tiedustelukomitean julkisessa kuulemisessa kuulleensa demokraattijohtoisen komitean jäseniltä lausuntoja, joissa uskotaan, että Venäjä ei syyllistynyt yrityksiin vaikuttaa Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

– Tätä keksittyä kertomusta ovat vieneet eteenpäin Venäjän turvallisuuspalvelut itse, Hill sanoi valmistellussa lausunnossaan. Hän toimi heinäkuuhun saakka Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvoston Euroopan ja Venäjän asioiden johtajana.

Jotkut komitean republikaanijäsenet ovat kertoneet salaliittoteoriasta, jonka mukaan Ukraina, ei Venäjä, olisi sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin. Presidentti Donald Trump näyttää uskoneen tämän.

– Tämän tutkimuksen edetessä pyydän teitä olemaan edistämättä poliittisesti ajettuja valheita, jotka toimivat selvästi Venäjän eduksi, hän sanoi.

Maratonistuntojen viimeinen päivä

Torstaina oli viimeinen päivä maratonistunnoissa, joissa tiedustelukomitea tutki väitettä, että presidentti Trump oli painostanut Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä tutkimaan entisen varapresidentin Joe Bidenin poikaa. Biden on johtava ehdokas demokraattien presidenttiehdokkaaksi ensi vuoden vaaleissa.

Hill varoitti myös, että Venäjä aikoo sekaantua myös ensi vuoden vaaleihin.

– Meiltä loppuu aika estää heidät, hän sanoi.

Hill pitää itseään puolueettomana asiantuntijana, joka on palvellut sekä republikaani- että demokraattipresidenttejä. Hän ei ole syntyperäinen yhdysvaltalainen, vaan hän on lähtöisin Britanniasta.

“Trump oli kiinnostunut Biden-tutkimuksesta”

Komiteassa kuultiin myös David Holmesia , joka työskentelee Yhdysvaltain Ukrainan suurlähetystössä. Hän kuuli puhelua, jossa presidentti Trump tiedusteli Biden-tutkimuksen tilaa. Holmes sanoi työtään suurlähetystössä varjostaneen Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Giulianin yritykset saada Ukraina tutkimaan Bideneitä.

– Tulin tietoiseksi, että herra Giuliani, yksityinen asianajaja, otti suoran roolin Ukraina-diplomatiassa. Holmes kuuli Yhdysvaltain EU-suurlähettilään Gordon Sondlandin puhelun Trumpin kanssa. Sondland kertoi Holmesille presidentin olleen kiinnostunut “isoista asioista kuten Biden-tutkimuksesta, jota Giuliani edistää”.