Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luottamuspula johti Janakkalan kunnanjohtajan lähtöön – Matikainen kuitenkin kiistää luottamuspulan

Janakkalan kunnan ja Tanja Matikaisen välisestä johtajasopimuksesta selviää, että 12 kuukauden palkkaa vastaava erokorvaus liittyy johtamisen ristiriitatilanteeseen, todennäköisesti luottamuspulaan.

Janakkalan kunnanjohtaja Tanja Matikainen on jättänyt eronpyynnön kunnanjohtajan virasta ja jättää tehtävänsä jo viikon kuluttua.

Janakkalan kunta tiedotti asiasta yllättäen tiistaina verkkosivuilla. Kunnanhallitus myönsi eron maanantaisessa kokouksessaan, ja samalla Matikaiselle myönnettiin johtajasopimuksen mukainen, 12 kuukauden palkkaa vastaava erokorvaus.

Hämeen Sanomat tavoitti Tanja Matikaisen puhelimitse tiistaina. Kunnanjohtaja ei halunnut vastata kysymykseen, miksi hän irtisanoutuu tai mitkä ovat hänen suunnitelmansa Janakkalan jälkeen.

Matikaisen palvelussuhde päättyy tammikuun lopussa, sillä hänellä on kahden kuukauden irtisanomisaika. Hän kuitenkin pitää sitä ennen kertyneet vuosilomat. Kuinka kauan olet vielä töissä Janakkalassa?

– Olen vielä tämän viikon. Ensi viikosta alkaen olen jo lomilla.

“Ei liity draamaa”

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.) kertoi Hämeen Sanomille tiistaina, ettei kunnanjohtajan irtisanoutuminen tullut aivan yllätyksenä.

– Irtisanoutuminen erokorvauksineen menee johtajasopimuksen mukaan. Kunnanhallitus päätti ottaa asian käsittelyyn maanantaina.

Alijärvi ei halunnut kertoa asian käsittelystä enempää, mutta hänen mukaansa asiaan ei liity draamaa ja asiasta on neuvoteltu Tanja Matikaisen kanssa.

Johtajasopimus kunnan ja Matikaisen välille tehtiin noin kuusi vuotta sitten Matikaisen tullessa kunnanjohtajaksi. Sopimusteksti paljastaa, että 12 kuukauden korvaus liittyy johtamisen ristiriitatilanteeseen, todennäköisesti luottamuspulaan.

Luottamuspula tai jokin muu syy

”Johtamisen ristiriitoja” käsitellään johtajasopimuksen viimeisessä kohdassa. Siinä sanotaan, että luottamuspulan tai muun syyn takia tulee ensisijaisesti neuvotella ja vasta sitten mahdollisesti asettaa tilapäinen valiokunta valmistelemaan kunnanjohtajan irtisanomista.

Neuvottelut tulee käydä kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen puheenjohtajan välillä.

Sopimuksessa lukee: ”Mikäli kunnanjohtaja käydyn neuvottelun tuloksena irtisanoutuu virastaan, sitoutuu kunnanhallitus maksamaan hänelle 12 kuukauden palkkaa vastaavan erorahan kertasuorituksena.”

Tanja Matikainen sanoo, ettei ole kyse luottamuspulasta, vaan että tällaisen irtisanoutumisen taustalla voi olla muukin syy.

– Olemme sopineet, ettei tästä kerrota enempää julkisuuteen.

Vuoden palkan suuruinen eroraha

Pirjo Alijärvi sanoo ymmärtävänsä, että kahdentoista kuukauden eroraha voi tuntua kuntalaisista suurelta.

– Tästä on päätetty edellisellä vaalikaudella. Itse en ollut silloin kunnanhallituksessa. Vastaisuudessa voisi miettiä, voisiko tuon erorahan maksaa lyhyemmältä ajalta.

Alijärvi huomauttaa, ettei Matikaisen kausi Janakkalassa jäänyt mitenkään epätavallisen lyhyeksi.

– Tuo aika on nykyään aika tavallinen kunnanjohtajilla. He etenevät urallaan ja vaihtavat kuntaa paljon useammin kuin aiemmin. Pitkäaikaiset kunnanjohtajat ovat käyneet harvinaisemmiksi.

Alijärvi korostaa, että Matikaisen kaudella kuntaa on viety monin tavoin eteenpäin.

Veturi ja perhekeskus isoja edistysaskeleita

Matikainen itse kertoo pitävänsä kautensa merkittävimpinä asioina Yritystalo Veturin sekä perhekeskuksen perustamista.

Veturi sai tilat kunnantalon vierestä runsas vuosi sitten, ja siihen keskitettiin kaikki yrittäjien tarvitsemat palvelut. Perhekeskuksen ideana taas oli keskittää perheiden palvelut yhteen paikkaan, ja siihen tarvittiin perusturvan ja sivistystoimen yhteistyötä.

Lisäksi Matikainen mainitsee kaavoituksen edistymisen sekä palvelusetelin saamisen yksityistä päiväkotihoitoa varten.

Onko sitten asioita, joihin petyit Janakkalassa?

– No, kunnallispolitiikka on ollut välillä vääntämistä, mutta niinhän se on joka paikassa. Se on ihan normaalia.

Aloittaessaan kunnanjohtajana Tanja Matikainen muutti asumaan Turenkiin, mutta pari vuotta sitten hän muutti Tuusulaan. Nykyään hän on helsinkiläinen.

Jenni Jokelasta kunnanjohtajan sijainen

Kunnanjohtajan sijaisena toimii hallintosäännön mukaisesti talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela . Janakkalan kunta käynnistää uuden kunnanjohtajan rekrytointiprosessin vielä kuluvan vuoden aikana. HäSa

Juttua on muokattu viimeksi kello 17.32. Siihen on lisätty Tanja Matikaisen kommentteja. Lisäksi otsikkoon on lisätty Matikaisen kanta.