Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postin kiistaan yritetään etsiä ratkaisu keskiviikoksi – neuvottelut voivat jatkua myöhään Paltan toimistolla Etelärannassa

Postilakon osapuolet ovat neuvotelleet aamusta asti. Paltan puheenjohtaja Tuomas Aarto ja PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoivat kello yhden jälkeen väliaikatietoja neuvotteluista. Pakettilajittelijoihin etsitään toimivaa ratkaisua, työehtosopimuksesta on jo yksimielisyys.

Postilakon ratkaisua etsitään tosissaan tiistaina ja keskiviikkona. Neuvotteluissa ovat olleet mukana maanantaina ja tiistaina PAU, Palta, Posti, Teollisuusliitto ja Medialiitto. Palvelualojen työnantajien Paltan puheenjohtajan Tuomas Aarron ja Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan neuvotteluissa yritetään löytää pakettilajittelijoista sopu, joka voitaisiin hyväksyä viimeistään keskiviikkona.

Ei vielä valmista

Neuvottelijat ovat olleet koolla kello 9 lähtien Paltan toimistolla. Neuvotteluja ollaan valmiita käymään tarvittaessa pitkäänkin. Aarto ja Nieminen kertoivat medialle väliaikatietoja kello yhden jälkeen.

– Haussa on sellainen ratkaisu, jonka sisältö on osapuolille sopiva ja tekninen toteuttamistapa mahdollinen, avasi Aarto tilannetta.

– Meillä ei ole vielä mitään valmista. Aikataulu on sen takia määrittelemätön.

Molempia osapuolia kiinnostaa sovun löytyminen keskiviikkona, jotta torstaina alkava seuraava tukilakkoaalto ei ehtisi käynnistyä.

– Toivottavasti viimeistään huomenna pääsemme valtakunnansovittelijan luokse, sanoi Nieminen.

– Keskiviikko olisi hyvä, jotta vältettäisiin seuraavat tukilakkoaallot, totesi Aarto.

Työehtosopimus on jo sovittu

Tämän päivän tai huomisen mahdollinen neuvotteluratkaisu edellyttää vielä jokaisen neuvotteluosapuolen omien hallintojen hyväksyntää.

Aarto muistuttaa, että vaikka kaikki osapuolet ovat mukana neuvotteluissa, ne eivät välttämättä kuulu lopulliseen ratkaisumalliin. Aiemmin Medialiitto ei suostunut ottamaan itselleen uutta pakettilajittelijoiden työehtosopimusta neuvoteltavaksi.

Jos pakettilajittelijakiista saadaan sovittua myös liittojen hallinnoissa, Palta ja PAU viimeistelevät työehtosopimuksen valtakunnansovittelijan luona. Osapuolten mukaan työehtosopimuksesta on jo jätetty esitys, joka on molempien hyväksyttävissä.

PAU:n Nieminen muistutti, ettei liitto suostu siirrettyjen pakettilajittelijoiden työehtojen heikennyksiin. Nieminen on pitänyt myös valtio-omistajaa ajan tasalla neuvotteluista.

Joulun paketit luvatussa ajassa

Postin lakko on jatkunut jo kaksi viikkoa, ja sen piirissä on noin 10 000 Postin työntekijää postinjakelussa, -käsittelyssä ja -kuljetuksessa.

Lakot laajenivat maanantaina myös Postin toimihenkilö- ja myymälätehtäviin koko maassa.

Mikäli sopua ei synny, lakko jatkuu 22. joulukuuta saakka.

Lakko vaikeuttaa postin kulkua koko maassa. Posti arvelee, että viiveet postin kulussa voivat olla viikkoja. Siksi esimerkiksi terveydenhuollon ajanvarauksista soitetaan.

Postin mukaan pakettien kulku on sujunut lakosta huolimatta hyvin suurimmassa osassa maata. Tämän hetkisen arvion mukaan joulun paketit kulkevat luvatussa ajassa. – Valtaosa paketeista pystytään tämän hetkisen arvion mukaan toimittamaan asiakkaille aikataulussa. Valitettavasti lakon jatkuessa pienessä osassa paketteja viiveet voivat olla jopa viikon, kertoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja

tiedotteessa.

Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät lähetykset kulkevat normaalisti, sillä PAU on rajannut ne lakon ulkopuolelle.

Tukilakot jatkuvat useilla aloilla

Painetta tilanteeseen tuovat edelleen useat tukilakot.

Jos lakko pitkittyy, laajenevat tukilakot myös junaliikenteeseen. Rautatiealan unioni RAU ilmoitti maanantaina, että VR:n ja Finrailin toimihenkilöt ryhtyvät vuorokauden kestävään myötätuntolakkoon perjantaina 29. marraskuuta.

Se kohdistuisi muun muassa henkilö- ja tavaraliikenteen asiakaspalveluun, lipunmyyntiin, tavaraliikenteen ohjaukseen, taloushallintoon sekä häiriötilanteiden ratkaisuun.

Myötätuntotoimet jatkuisivat maanantaina 2. joulukuuta VR:n HSL- ja Etelä-Suomen-taajamaliikenteen seisahtumisella vuorokaudeksi.

Tiistaina 3. joulukuuta VR:n kauko- ja tavaraliikenne uhkaa pysähtyä vuorokaudeksi. Lakon ulkopuolelle rajataan Allegro-liikenne.

Maanantaina 9. joulukuuta rautateiden liikenteenohjaus voisi keskeytyä täysin vuorokaudeksi.

Lentoliikenteeseen vaikuttanut Ilmailualan Unionin (IAU) tukilakko on päättynyt. Finavia arvelee lentoliikenteen palaavan normaaliksi tiistain, viimeistään keskiviikon aikana.

Postin käsittelyyn lentoasemilla vaikuttava IAU:n tukilakko on edelleen voimassa. Ruotsista ja Baltiasta lentoteitse ja muualta EU-alueelta saapuvissa paketeissa voi olla muutaman päivän viive. Tukilakko jatkuu sunnuntaihin 8. joulukuuta saakka.

Myös pääkaupunkiseudun bussiliikenteeseen vaikuttanut AKT:n tukilakko on päättynyt, mutta HSL:n mukaan se voi vaikuttaa vielä joihinkin vuoroihin.

AKT aikoo laajentaa PAU:n tukilakkoa myös ahtausalalle torstaina 28. marraskuuta. Tukilakkotoimet kestäisivät lauantaihin 30. marraskuuta saakka.

Myös AKT:n aiemmat työtaistelutoimet kuljetusalalla ovat yhä voimassa. Liiton jäsenet kieltäytyvät tekemästä ylitöitä tai vaihtamasta vuoroja.

Merimies-Unionin laajennettua tukitoimia Suomen lipun alla ulkomaanliikenteessä kulkevat laivat, kuten esimerkiksi Tallink Siljan, Viking Linen ja Eckerö Linen laivat, jäivät maanantaina satamiin.

Liitto on ilmoittanut tukilakon jatkuva niin kauan, kunnes Postin kiistassa saadaan ratkaisu.