Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postikiistassa häämöttää sopu – Osapuolet toivovat lopullisen ratkaisun löytyvän vielä tänään valtakunnansovittelijan pöydän ääressä

Postilakon osapuolet Palta ja PAU kertovat päässeensä sopuun 700 pakettilajittelijan kohtalosta. Eteen on ilmaantunut vielä yksi suuri näkemysero, mutta osapuolet luottavat sen ratkeavan valtakunnansovittelijan luona.

Postilakon osapuolet ovat etsineet ratkaisua kiistaan vimmaisesti maanantain ja tiistain aikana. Tiistaina yhdeksän tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen Palvelualojen työnantajien Paltan puheenjohtaja Tuomas Aarto ja Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen marssivat vihdoin median eteen.

Osapuolet kertoivat yhteistuumin päässeensä sopuun 700 pakettilajittelijan kohtalosta ja olevansa matkalla valtakunnansovittelijan toimistolle.

– Olemme valmiita nyt valtakunnansovittelijan luokse, Paltan Aarto kertoi iltakuuden aikaan.

– Meillä on vielä yksi suuri näkemysero, mutta uskon, että siihen saadaan ratkaisu valtakunnansovittelijan luona.

Kahden päivän neuvottelut ovat siis synnyttäneet ainakin osaratkaisun postikiistaan. PAU:n Nieminen allekirjoittaa työnantajapuolen näkemyksen.

– Meillä alkaa olla aika hyvä ymmärrys sovusta, Nieminen sanoi.

Nieminen ei osaa vielä arvioida, tarkoittaisiko ratkaisun löytyminen tämän illan aikana sitä, että myös torstaina laajenevat tukilakot peruuntuisivat vielä tänään. Tämän päivän tai huomisen mahdollinen neuvotteluratkaisu edellyttää vielä jokaisen neuvotteluosapuolen omien hallintojen hyväksyntää.

Tiistaina neuvottelut alkoivat kello 9 ja jatkuvat iltakuuteen suljettujen ovien takana Paltan toimistolla Helsingin Etelärannassa. Osapuolet kommentoivat lyhyesti neuvottelutilannetta tiistaina iltapäivällä yhden aikaan.

Tämän jälkeen uutta tietoa tihkui vasta iltakuudelta, kun PAU ja Palta kertoivat olevansa matkalla valtakunnansovittelijan luokse.

Ei vielä valmista

Osapuolilla on kova paine löytää kaikkia tyydyttävä ratkaisu tilanteeseen.

Jos sopua ei löydy, nyt jo käynnissä olevat tukilakot uhkaavat laajeta torstaina entisestään. Merkittävimmin uusista tukitoimista arkeen vaikuttaisi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijät AKT ry:n uhkaus seisauttaa ahtaajien työskentely satamissa.

Postilakon ratkominen jatkuu tänään illalla valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan pöydän ääressä. Palta ja PAU eivät suostu kertomaan, mitä asiaa heidän isoksi luonnehtimansa uusi näkemysero koskee.

Paltan mukaan tuorein kiistan aihe liittyy valtakunnansovittelijan viimeisimpään sovintoesitykseen, joten tämän tehtäväksi jää myös etsiä siihen ratkaisu.

Neuvotteluissa ovat olleet mukana maanantaina ja tiistaina PAU, Palta, Posti, Teollisuusliitto ja Medialiitto.

Tiistaina iltapäivällä yhden aikaan osapuolet toivoivat, että seuraavat tukilakot voitaisiin vielä välttää. Molempia osapuolia kiinnosti sovun löytyminen keskiviikkona, jotta torstaina alkava seuraava tukilakkoaalto ei ehtisi käynnistyä.

– Keskiviikko olisi hyvä, jotta vältettäisiin seuraavat tukilakkoaallot, totesi Aarto.

Työehtosopimus on jo sovittu

Tämän päivän tai huomisen mahdollinen neuvotteluratkaisu edellyttää vielä jokaisen neuvotteluosapuolen omien hallintojen hyväksyntää.

Aarto muistuttaa, että vaikka kaikki osapuolet ovat mukana neuvotteluissa, ne eivät välttämättä kuulu lopulliseen ratkaisumalliin. Aiemmin Medialiitto ei suostunut ottamaan itselleen uutta pakettilajittelijoiden työehtosopimusta neuvoteltavaksi.

Jos pakettilajittelijakiista saadaan sovittua myös liittojen hallinnoissa, Palta ja PAU viimeistelevät työehtosopimuksen valtakunnansovittelijan luona. Osapuolten mukaan työehtosopimuksesta on jo jätetty esitys, joka on molempien hyväksyttävissä.

PAU:n Nieminen muistutti, ettei liitto suostu siirrettyjen pakettilajittelijoiden työehtojen heikennyksiin. Nieminen on pitänyt myös valtio-omistajaa ajan tasalla neuvotteluista.

Joulun paketit luvatussa ajassa

Postin lakko on jatkunut jo kaksi viikkoa, ja sen piirissä on noin 10 000 Postin työntekijää postinjakelussa, -käsittelyssä ja -kuljetuksessa.

Lakot laajenivat maanantaina myös Postin toimihenkilö- ja myymälätehtäviin koko maassa.

Mikäli sopua ei synny, lakko jatkuu 22. joulukuuta saakka.

Lakko vaikeuttaa postin kulkua koko maassa. Posti arvelee, että viiveet postin kulussa voivat olla viikkoja. Siksi esimerkiksi terveydenhuollon ajanvarauksista soitetaan.

Postin mukaan pakettien kulku on sujunut lakosta huolimatta hyvin suurimmassa osassa maata. Tämän hetkisen arvion mukaan joulun paketit kulkevat luvatussa ajassa. – Valtaosa paketeista pystytään tämän hetkisen arvion mukaan toimittamaan asiakkaille aikataulussa. Valitettavasti lakon jatkuessa pienessä osassa paketteja viiveet voivat olla jopa viikon, kertoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja

tiedotteessa.

Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät lähetykset kulkevat normaalisti, sillä PAU on rajannut ne lakon ulkopuolelle.

Tukilakot jatkuvat useilla aloilla

Painetta tilanteeseen tuovat edelleen useat tukilakot.

Jos postilakko pitkittyy, laajenevat tukilakot myös junaliikenteeseen. Rautatiealan unioni RAU ilmoitti maanantaina, että VR:n ja Finrailin toimihenkilöt ryhtyvät vuorokauden kestävään myötätuntolakkoon perjantaina 29. marraskuuta.

Se kohdistuisi muun muassa henkilö- ja tavaraliikenteen asiakaspalveluun, lipunmyyntiin, tavaraliikenteen ohjaukseen, taloushallintoon sekä häiriötilanteiden ratkaisuun.

Myötätuntotoimet jatkuisivat maanantaina 2. joulukuuta VR:n HSL- ja Etelä-Suomen-taajamaliikenteen seisahtumisella vuorokaudeksi.

Tiistaina 3. joulukuuta VR:n kauko- ja tavaraliikenne uhkaa pysähtyä vuorokaudeksi. Lakon ulkopuolelle rajataan Allegro-liikenne.

Maanantaina 9. joulukuuta rautateiden liikenteenohjaus voisi keskeytyä täysin vuorokaudeksi.

Lentoliikenteeseen vaikuttanut Ilmailualan Unionin (IAU) tukilakko on päättynyt. Finavia arvelee lentoliikenteen palaavan normaaliksi tiistain, viimeistään keskiviikon aikana.

Postin käsittelyyn lentoasemilla vaikuttava IAU:n tukilakko on edelleen voimassa. Ruotsista ja Baltiasta lentoteitse ja muualta EU-alueelta saapuvissa paketeissa voi olla muutaman päivän viive. Tukilakko jatkuu sunnuntaihin 8. joulukuuta saakka.

Myös pääkaupunkiseudun bussiliikenteeseen vaikuttanut AKT:n tukilakko on päättynyt, mutta HSL:n mukaan se voi vaikuttaa vielä joihinkin vuoroihin.

AKT aikoo laajentaa PAU:n tukilakkoa myös ahtausalalle torstaina 28. marraskuuta. Tukilakkotoimet kestäisivät lauantaihin 30. marraskuuta saakka.

Myös AKT:n aiemmat työtaistelutoimet kuljetusalalla ovat yhä voimassa. Liiton jäsenet on määrätty kieltäytymään ylitöiden tekemisestä ja vuorojen vaihtamisesta.

Merimies-Unionin laajennettua tukitoimia Suomen lipun alla ulkomaanliikenteessä kulkevat laivat, kuten esimerkiksi Tallink Siljan, Viking Linen ja Eckerö Linen laivat, jäivät maanantaina satamiin.

Liitto on ilmoittanut tukilakon jatkuva niin kauan, kunnes Postin kiistassa saadaan ratkaisu.

Jutun kärki päivitetty klo 18.35 uusilla tiedoilla neuvottelujen käänteestä. 

Lue myös: Paatero ei kiinnittänyt huomiota pakettilajittelijoiden siirtoon Postin tytäryhtiöön syyskuun alusta, vaikka asia oli esillä elokuussa