Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postikiistassa sovintoesitys sekä malli pakettilajittelijoiden tilanteeseen – Vastaukset liitoilta keskiviikkoaamuna

Postilakon neuvottelijat ovat päässeet sopuun 700 pakettilajittelijan kohtalosta. Sopu syntyi valtakunnansovittelijan avulla myös työehtosopimukseen. Nyt pallo on liittojen ja muiden osapuolten hallituksilla.

Postilakko saattaa päättyä keskiviikkona. Kiistassa neuvotelleet Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU sekä Palvelualojen työnantajat Palta saivat tiistaina yhteisen näkemyksen sekä pakettilajittelija-asiaan että työehtosopimukseen. Sovun siunaamisesta päättävät liittojen ja muiden kiistassa osallisten hallinnot. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala odottaa vastauksia keskiviikkoaamuna kello 10.

Postilakko tukilakkoineen voi päättyä varsin nopeasti, jos vastaukset ovat myönteisiä.

Pitkät neuvottelut

Osapuolet pyrkivät maanantaina ja tiistaina vimmaisesti löytämään ratkaisun postikiistaan. Tiistaina yhdeksän tuntia kestäneet neuvottelut Palvelualojen työnantajien Paltan toimistolla Helsingin Etelärannassa toivat vihdoin sovun osapuolia hiertäneeseen 700 pakettilajittelijan kohtaloon. Paltan puheenjohtaja Tuomas Aarto ja Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen siirtyivät tiistaina iltakuudelta valtakunnansovittelijan pakeille.

Aarto ja Nieminen kertoivat avaavansa pakettilajittelijoita koskevan sovun sisältöä julkisuuteen, kun se on esitelty hallinnoille.

Yksi kiistakohta

Tiistai-iltanaPAU ja Palta tarvitsivat vielä valtakunnansovittelijan apua, sillä neuvottelijat olivat löytäneet sovittelijan aiemmasta sovintoesityksestä uuden kiistakapulan.

– Meillä on vielä yksi suuri näkemysero, mutta uskon, että siihen saadaan ratkaisu valtakunnansovittelijan luona, Paltan Aarto arvioi iltakuuden aikaan tiistaina.

Palta ja PAU eivät valtakunnansovittelijan luota poistuessaankaan kertoneet, mitä asiaa näkemysero koski.

Selvää on ollut jo pitkään, että osapuolilla on kova paine löytää kaikkia tyydyttävä ratkaisu tilanteeseen. Neuvotteluissa ovat olleet mukana maanantaina ja tiistaina PAU, Palta, Posti, Teollisuusliitto ja Medialiitto.

Viking Line ei lähde liikkeelle vielä keskiviikkona

Sovinto pysäyttäisi esimerkiksi satamien jumiutumisen torstaina, kun kahden vuorokauden mittainen ahtaajien työnseisaus jäisi toteutumatta. Samalla peruuntuisi perjantaina alkava rautatielakkojen aalto.

Matkustajalaivoihin lakkojen päättyminen vaikuttaisi viiveellä. Viking Line ei saisi seisovia Ruotsin-laivojaan liikkeelle ainakaan vielä keskiviikkona, ei edes iltalähtöjä. – Emme ehdi saada henkilökuntaa paikalle, perusteli tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström Lännen Medialle tiistai-iltana.

Yhtiön kaikki Turun ja Tukholman sekä Helsingin ja Tukholman välillä liikennöivät laivat purjehtivat Suomen lipun alla ja seisoivat tiistai-iltana Merimies-unionin tukilakon vuoksi satamassa. Tallink Siljalla on sekä Suomeen että Viroon liputettuja laivoja, joten maanantaina alkanut tukilakko oli seisauttanut vain osan niistä. Viestintäjohtaja Marika Nöjd sanoi, että postikiistan ratkeaminen saattaisi avata Turun-linjan laivaliikenteelle jo keskiviikkoiltana.

– Baltic Princess lähtee illalla normaalisti liikenteeseen, hän arvioi postilakon päättymisen vaikutuksia.

Helsinki-Tukholma -reitillä liikennöivä Silja Serenade palaa aikatauluun sen sijaan vasta torstaina.

Seisomassa ovat myös kaikki Finnlinesin ropax-alukset sekä Viroon liikennöivän Eckerö Linen yksi alus.