Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus käy Posti-kiistaa läpi ennen välikysymyksen tekemistä

Demarien hallituskumppanit kertoivat odottavansa tiistaihin saakka ennen kuin ottavat kantaa Rinteen asemaan. Orpo lisää painetta keskustaa ja vihreitä kohtaan.

Hallitus käy ennen tiistain välikysymystä läpi Posti-kiistan tapahtumat. Näin lupasi lauantaina Oulussa vieraillut pääministeri Antti Rinne (sd.). Sisäistä keskustelua Posti-jupakasta vaati samaan aikaan keskustan puheenjohtaja ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni Pirkanmaan kierroksellaan.

Kulmuni haluaa STT:n mukaan keskustelua valtion omistajapolitiikan linjasta ja siitä, että työmarkkinajärjestöille annetaan rauha käydä neuvottelunsa keskenään. Lisäksi on syytä keskustella hallituksen työllisyystoimista.

Lauantaina useat mediat uutisoivat keskustassa kasvavasta epäluottamuksesta pääministeriä kohtaan. Toiseksi suurimman hallituspuolueen keskustan on arvioitu olevan ratkaisevassa asemassa Rinteen jatkon kannalta. Pitkään jatkunut Posti-jupakka sai perjantaina uuden käänteen, kun omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) erosi. Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho (ps.) ja Petteri Orpo (kok.) vaativat myös pääministeri Rinteen eroa, koska Rinne on opposition mukaan kaikesta päätellen antanut virheellistä tietoa eduskunnalle.

Ilta-Sanomien mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuisivat vielä sunnuntaina pääministerin virka-asunnolle pohtimaan Rinteen asemaa pääministerinä ja hallitusyhteistyötä. Kokoontuminen olisi joko aamulla tai myöhemmin illalla.

Lännen Median tietojen mukaan sekä Rinne että Kulmuni ovat sunnuntaina aamulla ja päivällä aiempien suunnitelmiensa mukaisesti maakuntamatkoillaan: Rinne Lapissa ja Kulmuni Päijät-Hämeessä.

Kurvinen ei kommentoi

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen totesi perjantaina, että keskusta vaatii selvitystä Posti-asiasta. Lauantaina Kurvinen ei halunnut kommentoida aihetta mitenkään. Kurvinen ei ottanut kantaa myöskään Lännen Median tuoreeseen kyselyyn, joka kertoo hallituksen suosion laskusta.

Kyselyn mukaan Rinteen hallitukseen on erittäin tyytyväisiä enää kolme prosenttia suomalaisista ja melko tyytyväisiä 34 prosenttia suomalaisista.

Kyselyn mukaan hallitukseen on nyt melko tyytymättömiä 38 prosenttia ja erittäin tyytymättömiä 14 prosenttia. Keskustan kannattajista peräti kaksi kolmasosaa on tyytymättömiä.

Heinäkuun lopulla vastaavassa kyselyssä tyytyväisiä hallitukseen oli vielä lähes puolet.

Vihreät odottaa tiistaihin

Vihreät kertoivat lauantaina odottavansa tiistaihin saakka ennen kuin ottavat kantaa Rinteen asemaan. – Postin tilanteen osalta olen todennut, että vihreät haluaa tarkan selvityksen asiasta. Tällainen hallitukselle on myös luvattu, oli vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon arvio vihreiden puoluevaltuuskunnassa Turussa..

Tiistaina eduskunnassa käydään keskustelu kokoomuksen, kristillisdemokraattinen ja Liike Nytin tekemästä välikysymyksestä, joka koskee omistajaohjausta, työmarkkinatilannetta ja pääministerin eduskunnalle antamaa informaatiota. Hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona.

“Rinteen johtamalle hallitukselle on vaihtoehto”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lisäsi painetta puhuessaan kokoomusaktiiveille lauantaina Järvenpäässä.

Orpon mukaan Rinteen jatko tarkoittaisi sitä, että keskusta ja vihreät allekirjoittavat hänen toimintatapansa postikriisin yhteydessä.

– Kokoomus vaatii pääministeri Rinteen eroa. Minusta tämä oli ainoa oikea ratkaisu siinä tilanteessa, kun selvisi, että hän on ohjannut eduskuntaa harhaan väärillä tiedoilla. Viikonloppuna sekä vihreissä että keskustassa käydään keskustelu siitä, kääntyykö peukku Rinteelle ylös vai alas, Orpo sanoo.

Kokoomusjohtaja tarjosi keskustalle ja vihreille uutta yhteistyötä.

– Rinteen johtamalle hallitukselle on vaihtoehto. Sellainen vaihtoehto, jossa isänmaan asioita hoidetaan vastuullisesti ja hyvän hallintotavan mukaan, Orpo sanoi.