Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sovittelijan ovi käy yhä tiuhaan – Kiky-tunnit hiertävät useita liittoja

Suuret lakot vyöryvät päälle jo viikon kuluttua, jos neuvotteluissa ei onnistuta sitä ennen.

Vaikka postilakko saatiin viime viikolla loppumaan ja alalle sopu solmittua, uudet lakot odottavat jo ovella.

Jotta niihin ei tarvitsisi mennä, eriäviä näkemyksiä sovitellaan monella alalla alkavalla viikolla.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus kohtaavat sovittelussa seuraavan kerran jo maanantaina. Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton sovittelu on tiistaina. Metsäteollisuuden kanssa Teollisuusliitto sovittelee itsenäisyyspäivän aattona. Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan osapuolet neuvottelevat keskenään ennen sovittelua.

Teollisuusliitto on jo julistanut kolmipäiväisen lakon alkavaksi 9. joulukuuta. Lakko koskisi yhteensä noin 35 000 työntekijää kymmeneltä Teollisuusliiton sopimusalalta.

Teollisuusliiton Aallon mukaan suurimmat kiistat ovat koskeneet työaikaa, varsinkin kiky-tunteja ja arkipyhiä.

50 000 henkilöä lakkoon

Ylemmät Toimihenkilöt YTN on jättänyt noin 50 teknologiateollisuuden yritystä koskevan lakkovaroituksen.

Teknologiateollisuudessa kolmen päivän lakko ajoittuisi myös alkamaan 9. joulukuuta. Suunnittelu- ja konsulttialalla työnseisaus on tarkoitus toteuttaa kolmessa kolmen päivä jaksossa välillä 9.–18. joulukuuta.

Jos sopua ei synny ja lakot toteutuvat, niiden piirissä on arvion mukaan kymmeniä tuhansia ylempiä toimihenkilöitä.

Kiky-tunnit kiistakapulana

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut aloittavansa kolmen vuorokauden työnseisauksen 9. joulukuuta erikseen nimetyissä yrityksissä viidellä sopimusalalla.

Työnseisaus koskee Pron toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä teknologiateollisuudessa, suunnittelu- ja konsulttialalla, kemianteollisuudessa sekä kumi- ja lasikeraamisessa teollisuudessa.

Työnseisauksen piirissä on arviolta 10 000 henkilöä.

Lisäksi Pro on ilmoittanut kahdesta muusta työnseisauksesta suunnittelu- ja konsulttialalla.

Kiky-tunnit hiertävät myös Prossa. Liiton tiukka tavoite on kilpailukykysopimuksen 24 tunnin työajan pidennyksen poistaminen työehtosopimuksista.

Rakennusliitto tukee

Rakennusliitto on ilmoittanut tukevansa Teollisuusliiton kolmen päivän lakkoa tukilakolla kaikissa Teollisuusliiton lakon alaisissa toimipaikoissa. Tukilakkoon osallistuvat näissä toimipaikoissa työskentelevät Rakennusliiton jäsenet.

Sähköliittokin osallistuu Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä Teollisuusliiton ilmoittamaan työtaisteluun, jonka on määrä alkaa ensi maanantaina. Lakkoon osallistuvat Teollisuusliiton lakon piiriin kuuluvissa yrityksissä työssä olevat Sähköliiton jäsenet, jotka eivät ole jo 5. joulukuuta alkavaksi ilmoitetun Sähköliiton oman työtaistelun piirissä.

Kuuden vuorokauden työsulku

Myös työnantajapuoli on tarttunut tuntuviin toimiin neuvottelujen vauhdittamiseksi. Metsäteollisuus on päättänyt Teollisuusliittoon kuuluvia työntekijöitä koskevasta työsulusta mekaanisessa metsäteollisuudessa.

Kuuden vuorokauden mittainen työsulku alkaisi Teollisuusliiton kolmipäiväisen lakon päättyessä eli 12. joulukuuta.

Työsulussa Teollisuusliittoon kuuluvia työntekijöitä ei päästetä työpaikoilleen sahoille ja vaneritehtaille. Samalla heidän palkanmaksunsa lopetetaan.

Työsulku kohdistuu niihin Metsäteollisuuden jäsenyritysten toimipaikkoihin, joihin Teollisuusliitto on ilmoittanut kohdistavansa joulukuun lakkonsa.

Työsulku aiotaan toteuttaa Metsä Groupin, Pölkyn, Stora Enson, UPM:n ja Versowoodin tuotantolaitoksissa ympäri maata. Yhteensä mukana on 32 sahaa, vaneri-, viilu- ja liimapuutehdasta.