Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus vastaa opposition välikysymykseen Posti-sotkusta tiistaina – Hallituspuolueiden kokous venyi myöhään yöhön, kiistan käsittely jatkuu tänään

Perjantaina kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) eroon johtanutta Posti-jupakkaa ja sen seurauksia puitiin viikonloppuna sekä hallitus- että oppositiopuolueissa. Keskiviikkona äänestetään hallituksen luottamuksesta.

Hallituspuolueet keskustelivat Posti-kiistan tapahtumista sunnuntaina myöhään yöhön. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) huoneessa Valtioneuvoston linnassa pidetystä kokouksesta ei juuri tihkunut tietoa medialle.

Noin puoli kahdeltatoista yöllä valtioneuvosto kertoi Twitterissä, että hallituspuolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat kävivät keskustelun poliittisesta tilanteesta. Tviitin mukaan hallitus valmistautuu vastaamaan välikysymykseen tiistaina. Keskiviikkona eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Posti-kiistan käsittelyä jatketaan puolueissa vielä tänään maanantaina, ja esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmän on tarkoitus kokoontua. Toiseksi suurimman hallituspuolueen keskustan on arvioitu olevan ratkaisevassa asemassa Rinteen jatkon kannalta.

Lauantaina vihreät kertoi, että puolue odottaa tiistaihin saakka ennen kuin ottaa kantaa Rinteen asemaan.

Sdp:n puoluehallitus piti sunnuntaina puhelinkokouksen ja päätti kutsua puoluevaltuuston koolle keskiviikkoillaksi. Silloin puoluevaltuusto päättää ainakin sdp:n ministerinimistä. Perjantaina pitkään jatkunut Posti-jupakka sai uuden käänteen, kun kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) erosi. Eron taustalla oli se, ettei Paatero ollut kertonut Postin hallitukselle tarpeeksi hyvin pääministerin kantaa siitä, ettei Postin työntekijöitä saa siirtää halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Opposito vaatii pääministerin eroa

Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho (ps.) ja Petteri Orpo (kok.) ovat vaatineet myös pääministeri Rinteen eroa, koska Rinne on opposition mukaan antanut virheellistä tietoa eduskunnalle.

Oppositiopuolueista ainakin perussuomalaiset pitää maanantaina päivällä ylimääräisen eduskuntaryhmän kokouksen hallitustilanteesta. Asiasta kertoi puolueen puheenjohtaja Halla-aho Twitterissä.

Tiistaina eduskunnassa on tarkoitus keskustella kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin välikysymyksestä koskien sitä, antoiko hallitus ja erityisesti pääministeri Rinne Postin asioista oikeaa tietoa. Välikysymys koskee myös omistajaohjausta ja työmarkkinatilannetta. Perussuomalaiset ei ole mukana välikysymyksessä, mutta eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps.) kertoi sunnuntaina Ilta-Sanomille , että perussuomalaiset aikoo äänestää tiistaina hallitusta vastaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo sanoi kokoomusaktiiveille lauantaina Järvenpäässä, että Rinteen jatko tarkoittaisi sitä, että keskusta ja vihreät allekirjoittavat hänen toimintatapansa postikriisin yhteydessä.

Kokoomusjohtaja toisti, että kokoomus vaatii Rinteen eroa, ja tarjosi keskustalle ja vihreille uutta yhteistyötä.

– Rinteen johtamalle hallitukselle on vaihtoehto. Sellainen vaihtoehto, jossa isänmaan asioita hoidetaan vastuullisesti ja hyvän hallintotavan mukaan, Orpo sanoi.

Tyytyväisyys hallitukseen laskenut

Pääministeri Rinne piti ennen hallituspuolueiden kokousta sunnuntaina yleisötilaisuuden Rovaniemellä, jossa Yleisradion toimittaja kysyi häneltä, onko hän harkinnut eroa.

– Hallituksen toimintakyky on ihan täydellinen, Rinne vastasi.

Lännen Median tuoreen kyselyn mukaan Rinteen hallitukseen on erittäin tyytyväisiä enää kolme prosenttia suomalaisista ja melko tyytyväisiä 34 prosenttia suomalaisista.

Nyt melko tyytymättömiä hallitukseen on 38 prosenttia ja erittäin tyytymättömiä 14 prosenttia. Keskustan kannattajista peräti kaksi kolmasosaa on tyytymättömiä. Heinäkuun lopulla vastaavassa kyselyssä tyytyväisiä hallitukseen oli vielä lähes puolet.