Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jättääkö Rinne eroanomuksensa tiistaina? – Seuraajaehdokkaaksi on väläytelty muun muassa Sanna Marinia

Jos Antti Rinteen ero pääministerin paikalta varmistuu, vahvana ehdokkaana seuraajaksi pidetään muun muassa liikenneministeri Sanna Marinia. Marin jättää EU-kokouksen väliin ja lentää tiistaina takaisin Suomeen.

Pääministeri Antti Rinteen odotetaan jättävän eroanomuksensa tiistain aikana. Rinteen todennäköisestä erosta ovat uutisoineet muun muassa Iltalehti ja Helsingin Sanomat.

Jos Rinteen ura pääministerinä katkeaa, työnjatkajaksi on useita ehdokkaita. Vahvana nimenä pidetään puolueen ensimmäistä varapuheenjohtajaa, liikenneministeri Sanna Marinia. Tämä sijaisti Rinnettä puheenjohtajana alkuvuonna, kun Rinne oli sairauslomalla.

Marinia kehuttiin muun muassa vakuuttavasta esiintymisestä. Demarien piiristä onkin kuiskuteltu, että Marin viihtyi tehtävässä. Marin on lähtenyt Brysselistä kohti Suomea ja hänen koneensa odotetaan laskeutuvan Helsinki-Vantaan kentälle ennen puolta päivää. Yksi vaihtoehto voisi olla eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman . Hän on kokenut, pitkän linjan asiapoliitikko, joka on malttanut odottaa vuoroaan. Lindtman tosin kieltäytyi aiemmin työministerin tehtävistä perhesyihin vedoten. Muitakin nimiä on mainittu, mutta ei yhtä vahvoina kandidaatteina. Spekulaatioissa ovat olleet esimerkiksi työministeri Timo Harakka ja eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen. Rinteen ja Harakan kanssa puheenjohtajan paikasta Lahden kokouksessa 2017 kisasi myös nykyinen Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen .

Rinteellä vahva ay-tausta

Rinnettä pohjustettiin puolueen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi vuosia. Politiikan piikkipaikalle nousua oli kätilöimässä ay-liike, mikä ei ollut Rinteen taustan huomioon ottaen yllättävää. Olisi lähes kohtalon ivaa, jos Rinne kompastuisi nimenomaan työehtokiistaan toimittuaan pääministerinä vain puoli vuotta.

Rinteen ay-tausta on näkynyt hänen kannanotoissaan pitkin Postiin liittynyttä kiistaa. Rinne ehti muun muassa ehdottaa, että pakettilajittelijoita uhannut palkanalennus olisi kompensoitu kertakorvauksella. Ehdotus ei saanut liiemmälti kannatusta.

Lisäksi Rinne lupasi laittaa työehtoshoppailun kuriin lainsäädännöllä, vaikka asiantuntijat pitivät sitä vapaan järjestäytymisen työmarkkinoilla vaikeana.

Myös niin sanottuihin kiky-tunteihin liittyviä erimielisyyksiä Rinne ehti syksyn aikana kommentoida, vaikka työmarkkinapolitiikka on Suomessa tavattu jättää työmarkkinaosapuolille.

Rinne on aiheuttanut hämmennystä myös eläkepuheillaan, joista elämään jäi käsite “vappusatanen”. Rinne sai aikaan keskustelua myös ehdotuksellaan paikata vanhempainvapailla olleiden naisten eläkevajetta kajoamalla nykyisiin eläkerahastoihin.