Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Silkkitien kautta myyty huumeita jopa lapsille – Tuhannet aiemmin rikoksettomat suomalaiset saavat lähikuukausina kutsun kuulusteluihin

Viranomaisten jättioperaatiossa on takavarikoitu 20 miljoonan euron arvosta huumerahaa. Kaikki Suomen poliisilaitokset perkaavat tällä hetkellä satoja Silkkitiehen liittyviä rikosepäilyjä.

Tulli on tunnistanut tähän mennessä noin 6 000 Silkkitiellä laittomuuksiin syyllistyneen suomalaisen henkilöllisyyden. Yhteensä juttuja perataan parhaillaan noin 7 500 henkilön osalta, ja lukumäärä kasvaa jatkuvasti.

Tullin mukaan selkeästi suurin osa eli 95 prosenttia rikosepäilyistä koskee huumeiden ostamista.

– Reilusti yli puolella ei ole minkäänlaista aiempaa rikollista taustaa, kertoo rikosylikomisario Jari Räty Keskusrikospoliisista (Krp).

– Salatussa verkossa myyjät ja ostajat ovat uskoneet, että huumekauppa on turvallista anonyymiteetin vuoksi ja siten viranomaisten saavuttamattomissa. Se myytti on nyt murrettu, sanoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen Tullista.

Valtava tutkintaurakka

Tulli, Krp ja Syyttäjälaitos tiedottivat keskiviikkona laajoista rikostutkinnoista, jotka liittyvät salatussa verkossa toimineen Silkkitien verkkopalvelun kautta käytyyn huumekauppaan.

Esitutkintojen yhteydessä Tulli on takavarikoinut yhteensä noin 20 miljoonan arvosta virtuaalista rahaa eli Bitconeja. Silkkitien liittyvissä tapauksissa vankeusrangaistuksia on annettu yhteensä noin sadan vuoden verran.

Silkkitien huumausainekauppaan liittyviä tapauksia tutkitaan parhaillaan kaikissa Suomen poliisilaitoksissa. Juttuja on tutkinnassa tällä hetkellä satoja jokaisella poliisilaitoksella.

– Kutsu kuulusteluihin tulee monille epäillyille loppuvuodesta ja etenkin alkuvuodesta, arvioi Krp:n Räty.

Suhteellisesti eniten tapaukseen liittyviä rikostutkintoja on poliisin selvittelyssä Sisä-Suomen ja Oulun poliisilaitoksen alueella.

– Tämä kertoo osaltaan huumausainemarkkinoiden muutoksesta. Nettikaupan yleistymisen myötä huumausaineiden käyttö on yleistynyt myös maaseudulla ja pienissä kunnissa, kun huumeita on mahdollista tilata netistä kotiovelle. Aiemmin huumekauppa oli keskittynyt pääasiassa suuriin kaupunkeihin, Krp:n Räty sanoo.

Räty korostaa, että tutkintaurakka on valtava joka puolella Suomessa. Tällä hetkellä poliisilaitoksilla käydään läpi Tullilta saatua materiaalia ja tapauksia lajitellaan niiden laajuuden ja laadun mukaan.

Tulli takavarikoi palvelimen

Tulli takavarikoi yhdessä Ranskan viranomaisten kanssa vuodesta 2013 lähtien toimineen Silkkitien verkkopalvelimen keväällä 2019.

Palvelimelta saatujen tietojen perusteella Tulli aloitti yhdessä KRP:n ja usean poliisilaitoksen kanssa epäiltyihin myyjiin ja ostajiin liittyviä esitutkintoja.

Tullin esitutkinnassa on ollut vuosien 2014–2019 aikana noin kolmekymmentä Silkkitien myyjää. Suurimmat tutkitut myyjät ovat tehneet Douppikauppaa ja Eksaasikauppaa.

Silkkitien kautta huumeita jopa lapsille

Silkkitienä ja Valhallana tunnetun kauppapaikan kautta on myyty usean vuoden ajan merkittäviä määriä huumaus-, doping- ja lääkeaineita sekä aseita.

Poliisi kertoo, että salatussa verkossa toimivat verkkokaupat, kuten Silkkitie, ovat lisänneet huomattavasti huumausaineiden tarjontaa Suomessa. Näiden kautta huumeita on levitetty jopa alaikäisille lapsille.

– Salatussa verkossa palveluiden ylläpitäjät ja myyjät ovat uskoneet ja uskotelleet ostajille huumeiden ja muiden laittomien tuotteiden olevan “turvallisia” anonymiteetin (nimettömyyden) vuoksi ja siten viranomaisten saavuttamattomissa sekä rikosvastuusta vapaata. Tämä myytti on nyt murrettu, tapauksen yleisjohtajana toimiva Hannu Sinkkonen Tullista sanoo.

Poikkeuksellinen määrä rikoksia

Tutkinnassa olevien rikosasioiden poikkeuksellisen suuren määrän vuoksi Syyttäjälaitos on vahvistanut resurssejaan. Syyttäjälaitos on resursoinut juttujen hoitamista varten valtakunnallisen syyttäjäryhmän, joka muodostuu 22 syyttäjästä.

– Keskittämällä Silkkitiehen liittyvät rikosasiat erikseen määrätyille syyttäjille turvataan entistä tehokkaammin rikosvastuun tasapuolinen ja yhdenmukainen toteuttaminen riippumatta siitä, missä päin Suomea rikos on tapahtunut, erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth Syyttäjälaitoksesta kertoo asiasta annetussa tiedotteessa. LM