Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Sipilä lepytteli sdp:n kansanedustajia: "Minä en ole puuhannut mitään Rinteen kaatokokousta"

Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin jo lauantaina. Ryhmäjohtaja: Operaatio oli puoluejohdon, ei Sipilän eikä kenenkään muun.

Keskustan eduskuntaryhmä on tuohduksissaan julkisuuteen vuotaneista WhatsApp-viesteistä. Iltalehti julkaisi tiistai-iltana yksityiskohtaiset viestit monelta keskustan kansanedustajilta. Viestit liittyivät tiistaina tehtävästään eronneen pääministeri Antti Rinteen (sd.) luottamukseen tai pikemminkin luottamuspulaan. Julkisuudessa on uumoiltu, että Rinteen kaato-operaation ahkerimmat kätilöt olisivat olleet entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sekä kansanedustaja Markus Lohi.

Keskiviikkona Sipilä kiisti Iltalehdessä osallisuutensa operaatioon ja kertoi lähettäneensä sdp:n kansanedustajille lepyttelysähköpostin.

– Minun on oikaistava teille Iltalehden jutun minua koskevat väitteet. Minä en ole puuhannut mitään Rinteen kaatokokousta, ainoastaan kysynyt kokoontuuko ryhmä ennen välikysymyskeskustelua, Sipilä kirjoitti viestissään.

Ryhmä suljettiin Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoo Lännen Medialle, että kyse ei ole mistään tietyn operaation keskusteluringistä.

– Ryhmä on ollut meillä vuosia käytössä. Siihen kuuluvat kansanedustamme ja pääsihteeri. Muistaakseni ei muita. Ryhmä on perustettu aikoinaan tiedottamista varten, tiedonvaihtokanavaksi sisäiseen viestintään.

Se toimikin hyvin tähän asti, mutta jo viime lauantaina Kurvinen määräsi, että ryhmä suljetaan. Silloin oli julkisuudessa sellaista pientä uutisointia, jonka katsottiin lähteneen ryhmästä.

– Joku on jo kysellyt, eikö sitä voisi avata uudelleen, mutta pitää miettiä, voidaanko se vielä avata. Tämä on iso asia.

Yritän selvittää

Kurvisella ei ole tietoa, kuka kansanedustajista on vuotanut julkisuuteen sisäisen ryhmän viestit.

Kurvinen jatkaa, että hän yrittää selvittää, kuka vuodon takana voisi olla.

– Tiedostan, että se on vaikea tehtävä, jopa mahdoton. Tällainen toiminta vie luottamusta. Pidän sitä suorastaan törkeänä. Se on ennen kaikkea loukkaavaa niille edustajille, joiden viestejä riepotellaan julkisuudessa.

Ei ole Sipilän kanava

Kurvinen korostaa, että kanava ei ole Lohen sen paremmin kuin Sipilänkään kanava.

– Siellä kaikki käyvät keskustelua normaaliin tapaan. Se on hyvä kanava myös arkisiin asioihin. Jos vaikkapa salissa on liian vähän puolueen edustajia, voi tämän kanavan kautta helposti kutsua väkeä saliin.

Kuusi henkilöä junaili

Kurvinen vetää mattoa alta spekulaatioilta kertoessaan että tapaus Rinteen takana oli kuuden hengen ryhmä, joka koostui puoluejohdosta. – Asian valmistelu eduskuntaryhmälle ja puoluehallitukselle oli puheenjohtaja Katri Kulmunin , kolmen varapuheenjohtajan, eli Juha Rehulan , Petri Honkosen, Hannakaisa Heikkisen , puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen sekä meikäläisen käsissä.

– Soittelin sunnuntaina yli puolet ryhmämme edustajista läpi ja tunnustelin, mitä mieltä he ovat. Näinhän minun ryhmänjohtajana pitää toimia, kun kentältä tullaan lankoja pitkin läpi.

Noin 500 viestiä

Kurvisen mukaan langat tosiaan kävivät kuumina.

– Viime päivinä olen saanut noin 500 viestiä. Palauteryöppy oli posketon. Viestien sisältö oli 90-prosenttisesti, että keskusta ei voi jatkaa Rinteen hallituksessa.

Tämä kuuden hengen ryhmä kokoontui sunnuntaina puoluetoimistolle hyvissä ajoin ennen kuin Rinne aloitti kriisikokouksen illalla valtioneuvoston linnassa.

– Kävimme asioita ja kentän palautetta läpi. Sunnuntain Rinteen kokouksen jälkeen pidimme vielä kokousta puoluetoimistossa aamutunneille asti. Siellä totesimme, että Rinteen selityksissä on edelleen aukkoja. Riittävää uskottavuutta ei löytynyt.

Yksi kysymys

Sipilä kysyi WhatsApp-ryhmässä, onko heillä eduskuntaryhmän kokous ennen välikysymyskeskustelua. Hänkin kertoi saaneensa samansuuntaista viestiä kentältä.

Kurvisen mukaan tämä yksi kysymys ei tee Sipilästä salaoperaation pääarkkitehtia.

– Eiköhän se ole luonnollista kysyä, kun kaikki sähköpostit lauloivat ja viesteissä puhistiin, ettei enää ikinä äänestä keskustaa, jos jatkatte Rinteen kanssa hallituksessa.

En soitellut Kansanedustaja Markus Lohi toteaa, että viestit ovat totta kai kirjoitettu, mutta mikään muu julkisuudessa olleessa tarinassa ei ole totta.

– Kirjoitin tuohon ryhmään yhden viestin, jossa kerroin mielipiteeni sekä sen palautteen, jota sain kentältä. Muuta en viikonloppuna kirjoittanut.

Lohi tähdentää, ettei hän tiennyt etukäteen, mikä on porukan eli eduskuntaryhmän kanta, kun hän meni ryhmäkokoukseen maanantaina.

– En tiennyt edes puheenjohtaja Kulmunin kantaa.

Lohen mukaan Sipilä ei liioin ottanut muuta kantaa asiaan kuin tuon yhden viestin.

– On normaali käytäntö, että ennen välikysymyskeskustelua kokoonnutaan, ja käydään läpi salissa pidettävän puheenvuoron sisältö. Sitä voivat edustajat kommentoida ennen esitystä.

Lohi jatkaa, että hänellä on puhelimessaan lokitiedot tallella viikonlopun puheluista. – Sieltä voi tarkistaa, kenelle olen soitellut. Puhuin pari kertaa Kurvisen ja kerran kansanedustaja Hannu Hoskosen (kesk.) kanssa. Vaimonikin ihmetteli, että ethän sinä soitellut viikonloppuna, vaan sinulle tuli puheluita kentältä.

Lohi ei ymmärrä, miksi hänet on vedetty operaation vetäjäksi.

– Minulla ei ole salattavaa, en alkanut masinoimaan mitään.