Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministerin valinta etenee: Sdp valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Sdp valitsee tänään hallitustunnustelijansa. Pääministerivalintaa saadaan odottaa ensi viikkoon asti.

Sdp:n puoluehallitus on juuri aloittamassa kokouksensa demarien puoluetoimistolla Helsingin ympyrätalossa.

Puoluehallituksen on tarkoitus keskustella siitä, kenet sdp valitsee hallitustunnustelijaksi.

Iltapäivällä kokoontuu demarien eduskuntaryhmä, joka esittää pian kokouksensa jälkeen hallitustunnustelijaa eduskunnalle. – Tunnustelijan nimeen ei kannata tässä vaiheessa kiinnittää suurta huomiota, jos tarkoitus on jatkaa samalla hallituspohjalla ja samalla hallitusohjelmalla, sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoi Lännen Medialle keskiviikkona. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi keskiviikkona, ettei hallitustunnustelijalla ole keskustalle suurta merkitystä. Kurvisen mukaan tunnustelija voi siis olla myös tiistaina eronnut pääministeri Antti Rinne , kunhan sdp valitsee Rinteen tilalle uuden pääministerin.

– Oleellista on luottamuksen palauttaminen hallituksen sisällä. Siinä meillä keskustallakin on tärkeä vastuu, Kurvinen sanoi keskiviikkona. Rinteen toimimista hallitustunnustelijana väläytti Ylen A-studiossa vieraana ollut sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin . Tällöin tunnustelija ei olisi kumpikaan sdp:n ehdokkaista seuraavaksi pääministeriksi eli Marin itse tai eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman .

Lue myös: Lännen Median kysely: Sanna Marin on kärkiehdokas pääministeriksi – moni epäröi yhä kantaansa

Miten pääministerin valinta etenee?

Sdp ehdokkaan pääministeriksi valitsee demarien puoluevaltuusto.

Puoluevaltuusto kokoontuu ensi viikolla. Päivä on todennäköisesti 12. joulukuuta.

Valinnan jälkeen uusi hallitus voisi aloittaa työnsä jo heti seuraavana päivänä eli ensi viikon perjantaina. Ennen pääministerin valintaa puolueet käyvät hallitustunnustelut sdp:n johdolla. Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati Rinteen eron jälkeen, että hallitustunnustelut on käytävä kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.

Muodollisesti myös oppositiopuolueet ovat mukana tunnusteluissa, mutta hallitus aikoo jatkaa nykyisellä hallituspohjalla ja -ohjelmalla eli hallituspuolueet eivät ole tunnusteluissa vaihtumassa.

Sanna Marinilla vahvempi kannatus puoluevaltuustossa

Pääministerin valitsevista sdp:n puoluevaltuuston jäsenistä suurempi osa on Lännen Median soittokierroksen perusteella Sanna Marinin valinnan takana.

Puoluevaltuuston jäsenistä 18 kertoi kannattavansa pääministeriksi Marinia ja Lindtmanin kannalla oli 12 jäsentä.

Vielä suurempi osa sanoi, ettei vielä tiennyt kantaansa. Näin vastasi 19 puoluevaltuutettua.

Yhteensä 49 jäsentä 60:stä kertoi kantansa.