Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järjestö: Bolivian vaalitulosta manipuloitiin "musertavasti" istuvan presidentin hyväksi

Bolivian lokakuussa pidettyjen presidentinvaalien tulosta manipuloitiin “musertavasti” istuvan presidentin Evo Moralesin hyväksi, sanoo Amerikan valtioiden järjestö (OAS).

Asia käy ilmi noin satasivuisesta raportista, jonka järjestö julkaisi keskiviikkona. Sen mukaan vilppi oli tahallista. Raportti listaa useita rikkomuksia, kuten salaisen tietokoneserverin käytön siihen, että vaalitulos kääntyy Moralesin hyväksi.

Tämän vuoksi vaalitulosta ei voi vahvistaa, raportissa sanotaan.

Jo aiemmin Moralesin asettuminen ehdolle oli kyseenalaista. Hän oli ehdolla siitä huolimatta, että enemmistö äänesti vuonna 2016 järjestetyssä kansanäänestyksessä Moralesin neljännelle kaudelle hakemista vastaan.

Perustuslain mukaan presidentti voi hallita kaksi peräkkäistä kautta. Moralesin tukijoiden hallitsema vaalioikeus kuitenkin antoi hänelle luvan olla ehdolla tätä useammin.

Luvassa uudet vaalit

OAS julkaisi alustavan raportin jo marraskuun alussa, minkä jälkeen Morales pakeni Meksikoon. Hän on kuvaillut syytöksiä vaalivilpistä poliittiseksi iskuksi ja sanoo OAS:n olevan Pohjois-Amerikan imperiumin palveluksessa.

Bolivian kongressi hyväksyi marraskuun lopulla lain, joka kumosi vilpillisten vaalien tuloksen ja mahdollisti uudet presidentinvaalit ilman Moralesia. Tätä pidetään merkittävänä läpimurtona vaalien jälkeen valloilleen ryöpsähtäneessä poliittisessa kriisissä. Myös entinen konservatiivikansanedustaja ja väliaikainen presidentti Jeanine Anez on luvannut uudet vaalit.

Edellisten, manipuloitujen vaalien jälkeen alkaneissa mellakoissa on kuollut ainakin 30 ihmistä, suurin osa heistä mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotoissa. Suurin osa uhreista on tullut Moralesin väistymisen jälkeen.