Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Supo: Kiinan ja Venäjän tiedustelupalvelut ovat erityisen kiinnostuneita Suomesta

Henkilötiedustelun lisäksi Suomeen kohdistuu jatkuvasti kyberoperaatioita, joiden tavoitteena on valtiollinen vakoilu, teknisen ympäristön kartoittaminen tai vaikuttaminen, Supo kertoo.

Ulkomaisten tiedustelutoimijoiden kiinnostus Suomen kriittiseen infrastruktuuriin ja muille strategisille aloille suuntautuvia investointeja kohtaan on lisääntynyt viime vuosina, kertoo tiedotteessaan Suojelupoliisi (Supo).

Supo julkaisi torstaina Kansallisen turvallisuuden katsauksen, jonka mukaan Suomi kiinnostaa erityisesti Venäjän ja Kiinan tiedustelupalveluita. Suomessa on pysyvästi kymmeniä ulkomaisten tiedustelupalveluiden työntekijöitä.

Ajankohtaisia ilmiöitä koskevat tiedustelukysymykset vaihtelevat, mutta toiminnan keskeisimpiin päämääriin kuuluvat Supon mukaan Suomen harjoittaman politiikan ennakoiminen ja poliittiseen päätöksentekoon vaikuttaminen.

– Tiedustelupalveluilla on tietyt kestoseurantakohteet. Niiden lisäksi viime aikoina keskeisiä kiinnostuksen kohteita ovat olleet muun muassa Suomen toiminta EU:n puheenjohtajamaana, Suomen asema EU:n pakotepolitiikassa, kansallinen innovaatiotoiminta sekä korkean teknologian tuotteet, kertoo tiedotteessa Supon päällikkö Antti Pelttari.

Henkilötiedustelun lisäksi Suomeen kohdistuu jatkuvasti kyberoperaatioita, joiden tavoitteena on valtiollinen vakoilu, teknisen ympäristön kartoittaminen tai vaikuttaminen. Julkishallinnon lisäksi Kohteena on ollut myös yritysten keskeinen tuotekehitystieto ja yksittäisten henkilöiden luottamuksellinen viestintä.

Kriittisen infrastruktuurin päätyminen kybervakoilua tai -vaikuttamista aktiivisesti harjoittavan valtion hallintaan aiheuttaa uhkan kansalliselle turvallisuudelle jo ennen kuin vakoilua harjoittava valtio päättää käyttää voimaansa.

– Tämä on syytä ottaa jo ennakolta huomioon kriittistä infrastruktuuria koskevissa hankkeissa, kuten 5G-verkkoon liittyvissä investoinneissa, Pelttari sanoo.