Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viime vuosien suurimmat lakot käynnistyvät – Muita palkkaneuvotteluja linjaavassa päänavauksessa kiistana ovat enää palkankorotukset, mutta "näkemyserot ovat suuria"

Neuvotteluiden jatkoaikataulusta ei ole vielä sovittu. Muita työehtosopimusneuvotteluja linjaavassa “päänavauksessa” eli Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelussa eripuraa aiheuttavat enää palkankorotusprosentit. Päänavaajana sopimus asettaa “lähtökohtaisen kustannuskaton”, jonka ylittäviä sovintoesityksiä valtakunnansovittelija ei aio tehdä.

Maanantaina alkavat laajat lakot seisauttavat työt lukuisissa teollisuuden sekä metsä- ja kemianalan työpaikoissa.

Keskiviikkoon asti kestävissä lakoissa on mukana jopa 100 000 työntekijää, mikä tekee niistä viime vuosien suurimmat.

Teollisuusliiton julistamien lakkojen vaikutus näkyy ennen kaikkea vientiteollisuudessa, jonka tärkein edustaja on Teollisuusliiton kanssa neuvotteleva Teknologiateollisuus.

Työ katkeaa esimerkiksi polttoainetuotannossa, joissakin lääkkeitä valmistavissa yhtiöissä, kaivoksissa ja useissa teknologiayrityksissä.

Lakot voivat aiheuttaa työnantajapuolen arvion mukaan satojen miljoonien eurojen menetykset yritysten tuotannoissa.

Kansalaiset eivät juuri huomaa lakkoja

Tavallisille kansalaisille lakot eivät juuri näy.

Pitkittyessään ne saattavat vaikuttaa esimerkiksi joidenkin lääkkeiden saatavuuteen ja lämmitysöljyn jakeluun. Bensapumpuilla ei polttoaineyhtiöiden mukaan ole ongelmia ainakaan lakon alussa.

Teollisuusliiton lisäksi lakot koskevat myös Ammattiliitto Pron ja Ylempien toimihenkilöiden (YTN) alaisia työntekijöitä.

Rakennusliitto on kertonut tukilakostaan. Sähköliitto aloitti lakkonsa viime torstaina.

Työsulku syö lomapäiviä

LakkojaseuraaMetsäteollisuuden julistama työsulku, joka kestää kuusi päivää. Työsulku koskee esimerkiksi sahoja ja vaneritehtaita.

Työsulun ja lakkojen yhteisvaikutus on aiheuttamassa sahojen ja vaneritehtaiden työntekijöille joulukuusta kertyvien vuosilomapäivien menetyksen. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon arvioi aiemmin, että kyse on työnantajaleiriltä laskelmoidusta toiminnasta.

Tekemättä jää yhteensä yhdeksän työpäivää, minkä johdosta joulukuulle ei tule riittävästi työpäiviä, jotta työntekijät saisivat vuosilomakertymäänsä kuukausittaisen kahden ja puolen päivän lomaoikeuden.

Neuvotteluiden jatkosta ei tietoa

Neuvottelujenjatkoaikataulusta ei ole tällä hetkellä tietoa, Teollisuusliiton Aalto sanoo. Torstaina Metsäteollisuus ja Teollisuusliitto tapasivat valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla, mutta sovittelu päättyi tuloksettomana.

– Viikonlopun aikana ei ole käyty mitään neuvotteluja, eikä uusien neuvotteluiden aikatauluista ole sovittu valtakunnansovittelijan kanssa, Aalto kommentoi sunnuntaina.

Aalto ennakoi, että lakon aikana ei käydä ainakaan työnantajien ja työntekijöiden kahdenvälisiä neuvotteluja.

– Valtakunnansovittelijan käskystä tietenkin menemme jatkamaan, jos kutsu tulee, Aalto sanoo.

Valtakunnansovittelijan toimistosta ei ole kerrottu, milloin osapuolet aiotaan seuraavaksi kutsua koolle.

Päänavauksessa kiistana enää palkankorotukset

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto eivät ole vielä päässeet sopuun palkankorotusten suuruudesta.

Teknologiateollisuuden kanssa eripuraa on enää palkankorotuksista, Teollisuusliiton Aalto sanoo.

Korotusprosenteissa näkemyserot ovat Aallon mukaan suuria.

Torstaina Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan ehdotuksen työehtosopimuksesta. Teknologiateollisuus olisi hyväksynyt esityksen.

Neuvotteluissa ovat hiertäneet etenkin kiky-tunnit, joiden poistamisen vaikutuksesta palkkoihin osapuolet kiistelevät.

Teknologiateollisuudenja Teollisuusliiton neuvotteluista odotetaan niin sanottua päänavausta muille aloille.

Vuoden 2017 neuvottelukierroksella valtaosa muista aloista seurasi Teknologiateollisuuden sopiman 1,6 prosentin palkankorotusten linjaa.

Valtakunnansovittelija linjasi tämän vuoden alkusyksyllä, että päänavaus muodostaa “lähtökohtaisen kustannuskaton”, jonka ylittäviä sovintoesityksiä sovittelija ei aio tehdä.

Lännen Media ei tavoittanut Teknologiateollisuuden edustajia sunnuntaina.