Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin sdp:n puoluevaltuuston jäsenet kommentoivat historiallista pääministerivalintaansa – Ministeriksi palaavalle Paaterollekin ymmärrystä

Sdp:n puoluevaltuuston jäsen Päivö Kuusisto kuntaministeriksi palaavasta Sirpa Paaterosta: “Ei ollut oikein, että hänet lempattiin pihalle.”

– Puoli vuotta on joskus lyhyt aika, joskus pitkä aika, sanoo sdp:n puoluevaltuuston lahtelainen jäsen Alettin Basboga . Puoli vuotta kului hallituksen aloituksesta siihen, kun Antti Rinne joutui eroamaan pääministerin paikalta. Puolen vuoden kuluttua sdp valitsee seuraajan puheenjohtajana yhä jatkavalle Rinteelle. Äänet menivät 32–29 Sanna Marinin eduksi sunnuntaina Antti Lidtmania vastaan, kun sdp:n puoluevaltuusto valitsi Rinteen seuraajan pääministeriksi. Tiukka äänestystulos kertoo, että puheenjohtajakilpailu saattaa olla ensi kesänä edessä. Marin toki lienee ykkösehdokas, mutta Lindtmankin saattaa harkita uusintakierrosta. Rinne jo kertoi, että ei asetu ehdolle jatkokaudelle.

– Menemme puolueen sääntöjen mukaan puoli vuotta, sitten voi olla uudet ajat ja uudet ihmiset, sanoo Basboga.

Basboga äänesti itse Sanna Marinin puolesta sunnuntaina. Hänen mielestään varapuheenjohtaja Marin on esiintynyt edukseen paikatessaan Rinnettä. Marinin lasketaan sdp:ssä houkuttelevan nuoria äänestäjiä vihreiden ja vasemmiston suunnalta. Vähäinen kannatus nuorilta on ollut sdp:n ongelma.

Yhteydenottoja ennen kokousta

Kurikkalaisen puoluevaltuuston jäsenen Kirsi Kandolinin äänestystä edeltänyt viikko oli kiireinen. Kentältä soiteltiin ja yritettiin ehdottaa, ketä äänestää. – Muistutin ihmisiä, että emme äänestä naista tai miestä emmekä Rinteen tai Heinäluoman hovia, viittaa Kandolin meppi Eero Heinäluoman tukemaan Lindtmaniin.

Myös Basbogaan oltiin yhteydessä.

– Viimeisinä parina kolmena päivänä molemmista suunnista oli jonkin verran markkinointia. Tuusulalainen jäsen Päivö Kuusisto sai yhden ainoan ehdotusviestin ennen kokousta.

Yhdellekään ei kuitenkaan soittanut itse Rinne, joka tuki Marinia seuraajakseen pääministeriksi. Haastateltujen puoluevaltuuston jäsenten mukaan ulkopuolisten ehdotuksilla ei ollut merkitystä valintaan.

Lindtmanin kannattajat eivät pettyneitä

Kandolin ja Kuusisto äänestivät kokouksessa Lindtmania pääministeriksi ja jäivät äärimmäisen niukasti vähemmistöön.

– Hän on pätevä ja rauhallinen ihminen, joka hallitsee ongelmatilanteet ja pystyy yhteistyöhön, kuvailee Kirsi Kandolin Lindtmania.

– Poliittisesti katson Lindtmanin olevan keskemmälle suuntautunut. Marinin valovoimaisuus voi kompensoida, hän on äärimmäisen hyvä esiintyjä, sanoo Päivö Kuusisto. Myös Kandolinin mukaan ehdolla oli kaksi hyvää, eikä tämä valinta ole syy nähdä puolueessa hajaannusta. Sdp pystyi jatkamaan hänen mukaansa yhtenäisenä Jutta Urpilaisen kärsittyä niukan tappion Antti Rinteelle puheenjohtajavaalissa 2014.

Paaterolle tukea puolueväeltä

Ministeritehtävästä eronnut Sirpa Paatero palasi puoluevaltuuston kokoukseen kesken sairausloman, mutta ei kuitenkaan puheenjohtajaksi. Puhetta johti ensimmäinen varapuheenjohtaja Tommi Raunela . Yllätyskäänne oli myös, että Paatero palautettiin ministeriksi. Nyt Paaterolla on vain kuntaministerin salkku, kun omistajaohjaus siirtyi EU-puheenjohtajakautta lopettelevalle eurooppaministerille Tytti Tuppuraiselle .

Päivö Kuusiston mukaan oikeus tapahtui Paateron kohdalla.

– Ihastelimme, että nolo episodi näin korjattiin. Rehdimpää ihmistä saa hakea. Ei ollut oikein, että hänet lempattiin pihalle.

Puoluevaltuuston varapuheenjohtajan Raunelan mukaan Marinin valinta pääministeriksi katsoo tulevaisuuteen. Samoin olisi käynyt Lindtmaninkin tapauksessa. Raunela ei kerro julkisuuteen, kumpaa äänesti.

– Sdp sai sukupolvenvaihdoksen, uudet kasvot ja mahdollisuuden puhutella uudenlaisia ihmisiä.