Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin: Uudella hallituksella ei ole aiemmasta poikkeavaa linjaa al-Holin leirin suomalaisista

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin mukaan sellaista päätöstä ei ole tehty, että leiriltä aktiivisesti haetaan ihmisiä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi illalla tiedostustilaisuudessa, että uudella hallituksella ei ole al-Holin leirin osalta aiemmasta hallituksesta poikkeavaa toimintalinjaa.

-Muutoksia ei ole tehty eikä siihen ole ollut aikaakaan, kun istuva hallitus on vasta nimetty.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) korosti, ettei valtioneuvosto ole tehnyt suomalaisten noutamisesta poliittista päätöstä valtioneuvoston istunnoissa.

-Sellaista päätöstä, että sieltä aktiivisesti haetaan ihmisiä, ei ole olemassa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-aho kertoi päivällä kuulleensa, että al-Holin pakolaisleiriltä oltaisiin tuomassa tilauslennolla kotimaahan kaikki Isis-taistelijoiden suomalaiset perheenjäsenet, jotka haluavat palata. Asiasta kertoi ensimmäisenä Uutissuomalainen.

Halla-ahon mukaan palautuksesta olisi olemassa hyvin täsmällinen suunnitelma, joka olisi tavoitteena toteuttaa tällä viikolla.

-Tämän yksityiskohtaisemmin en voi asiasta sanoa eikä minulla ole mitään keinoa varmistaa tietojeni todenperäisyyttä, Halla-aho sanoi Lännen Medialle.

Halla-ahon mukaan hallintovaliokunta on yrittänyt nyhtää näistä asioista tietoa kaikilla keinoilla, mutta se ei ole saanut tyydyttäviä vastauksia.

Ulkoministeriöstä on Helsingin Sanomien mukaan kiistetty Halla-ahon esittämät tiedot tällä viikolla tilauslennolla tapahtuvasta palautuksesta.

Korkea virkamieslähde vahvisti tiistaina iltapäivällä Ylelle, että al-Holin leiriläisten siirtäminen Suomeen Charter-lennolla on ollut yksi vaihtoehdoista. Enää se ei kuitenkaan hänen mukaansa olisi todennäköistä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) kertoi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) sanoneen hänelle iltapäivällä puhelimitse, ettei tällaista operaatiota ole tekeillä.

Vaikea päätös hallitukselle

Halla-aho sanoo ymmärtävänsä, ettei hallitus halua tehdä poliittista päätöstä Isis-taistelijoiden suomalaisten perheenjäsenten palauttamisesta, koska se on varsinkin demareille ja keskustalle erittäin vaikea selitettävä asia.

-Vihreät varmasti toisivat jihadisteja maahan ihan julkisestikin, mutta tämä on vaikea kysymys muille hallituskumppaneille. Sen takia asia halutaan vierittää virkakunnan vastuulle, Halla-aho sanoi.

Perussuomalaiset aikovat jättää välikysymyksen, jolla halutaan selvittää ulkoministeri Pekka Haaviston menettely asiassa.

-Toiveena on, että vastaus saataisiin ennen joulutaukoa.

Välikysymyksestä on Halla-ahon mukaan keskusteltu myös kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa. Se on tarkoitus jättää keskiviikkona.

Kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat aikaisemmin jättäneet Haaviston menettelystä hallitukselle kirjalliset kysymykset.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 10.12. kello 18.26. Otsikko vaihdettu.