Kansanedustaja katsoo, että kokemus ihmisoikeustyöstä on etu ympäristöjärjestössä.
Luonnon- ja ympäristönsuojelun tulee huomioida myös vaikutukset ihmisiin, korostaa WWF Suomen hallintoneuvoston tuore puheenjohtaja, kansanedustaja Eva Biaudet (r.)
Hän katsoo, että hänen oma kokemuksensa ihmisoikeustyössä tuo juuri tästä syystä uuden näkökulman myös ympäristöjärjestöön.
– Ympäristökriisien ratkaisut linkittyvät kaikkiin kestävän kehityksen haasteisiin. Ihmisoikeudet, demokratia ja ihmisten osallisuuden vahvistaminen ovat keskeisiä myös ilmastonmuutoksen torjumisessa ja työssä luonnon köyhtymistä vastaan.
Alkuperäiskansojen mahdollisuudet kapenevat
Ilmastokriisi etenee erityisen nopeasti Arktiksella, mikä pahentaa biodiversiteettiä ja lisää suojelutarvetta. Biaudet muistuttaa, että ilmaston mukana muuttuvat myös alkuperäiskansojen elinolosuhteet.
– Suojelutoimenpiteiden tulee ottaa huomioon vaikutukset ennen kaikkea paikallisten ihmisten ja alkuperäiskansojen elämään, Biaudet sanoo Lännen Medialle.
Ihmiset tuleekin hänen mielestään ottaa mukaan suojelutoimien suunnitteluun ja niistä päättämiseen.
– Saamme mukaan arvokasta tietoa paikallisista olosuhteista sekä turvaamme heidän mahdollisuutensa elää omilla alueillaan.
Biaudet on toiminut muun muassa vähemmistövaltuutettuna, peruspalveluministerinä sekä Etyjin ihmiskaupan vastaisen toiminnan erityisedustajana.
Erityisesti Itämeri on lähellä sydäntä
Uuden puheenjohtajan oma luontotausta liittyy erityisesti Itämereen.
– Olen oppinut uimaan Ahvenanmaan kirkkaissa vesissä 60-luvulla ja menettänyt anopin koiranpennun ensimmäisten myrkyllisten leväkukintojen myötä, hän muistelee.
Eduskunnassa Biaudet sanoo voineensa vaikuttaa muun muassa maatalouden ja teollisuuden päästöjen vähentämiseen.
Hän sanoo, että puhdas Itämeri vaatii vielä paljon tekemistä. Hyviäkin merkkejä on.
– Yksi hienoimmista WWF-menestyksistä on merikotkakantojen elpyminen niin, että merikotka ei enää ole uhanalainen.